Problem z odpalaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
emo
Newbie
Newbie

Problem z odpalaniem

Post autor: emo »

Witam. Przeczytałem wszystkie posty na forum z problemem zapłonu i nie mogę znaleźć odpowiedzi co może powodować ze moja Polka nie pali :)
Jechałem Polka w dość obfitym deszczu i nagle silnik zgasł :amen: , zjechałem na pobocze przekręciłem kluczyk do pozycji zero i próbowałem odpalić jeszcze raz i nic. Musze dodać ze kilka godzin wcześniej wjechałem w dość sporą kałużę. Po odholowaniu samochodu pod dom, następnego dnia, odkręciłem obudowę i sprawdziłem czy do kopułki nie dostała się woda (wiem że gołym okiem trudno sprawdzić czy jest tam wilgoć ;) ), wyjąłem palec który był delikatnie pęknięty i wyglądał jakby był przypalony, wiec go wymieniłem lecz nie przyniosło to rezultatu. Następnego dnia odkręciłem cewkę żeby ja obejrzeć chociaż z zewnątrz obudowa jej była troszkę popękana, wiec kupiłem nowa i wymieniłem ja, po czym spróbowałem odpali za pierwszym razem rozrusznik kręcił i nagle silnik zaczął się dławić, i znów kluczyk na zero i druga próba zakończona sukcesem :yahoo: , wiec zostawiłem włączony silnik i w pewnym momencie zgasł :beg: . Kolejne próby odpalenia nie dały rezultatu. Dodam ze kontroli świecą, rozrusznik kręci, pompę słychać, kable wymienione dość niedawno . Błagam Was o pomoc :bow: :bow: :bow:
VW Polo Classic 1,4 benzynka, 75 BPH 99r ver. anglik + "małe" car audio tj.: Pioneer DEH-2120UB + Skrzynia basowa Alpine SBE-1243BR + FLI Loaded 800S - 4 Channel 800W Stereo Amplifier :)
e
emo
Newbie
Newbie

Sprawdziłem też czy jest iskra i niestety jej nie ma. Mam zamiar wymienić czujnik Halla, czy myślicie ze to pomoże ??
VW Polo Classic 1,4 benzynka, 75 BPH 99r ver. anglik + "małe" car audio tj.: Pioneer DEH-2120UB + Skrzynia basowa Alpine SBE-1243BR + FLI Loaded 800S - 4 Channel 800W Stereo Amplifier :)
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

może świece skończyły żywot?
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
e
emo
Newbie
Newbie

Świece wyglądają na zdrowe. Zdecydowałem się na wymianę czujnika Hall'a razem z całym aparatem zapłonowym. Zobaczymy jakie będę tego efekty.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""emo""]Sprawdziłem też czy jest iskra i niestety jej nie ma. Mam zamiar wymienić czujnik Halla, czy myślicie ze to pomoże ??[/quote]
A może by tak pierwsze sprawdzić cewke zapłonową. :acute:
Ale oczywiście że czujnik halla moze być uszkodzony i nie koniecznie od razu musi unieruchomić auto na amen. Uszkodzenie czujnika halla objawia się np. gwałtownym podniesiem obrotów samoczynnie na biegu jałowym, czasem nawet brakiem mocy w pewnym zakresie obrotów, zgaśnie w czasie jazdy na chwile ale zapali-to najczęszcze objawy uszkodzenia.
e
emo
Newbie
Newbie

[quote=""Dziadek13""][quote=""emo""]Sprawdziłem też czy jest iskra i niestety jej nie ma. Mam zamiar wymienić czujnik Halla, czy myślicie ze to pomoże ??[/quote]
A może by tak pierwsze sprawdzić cewkę zapłonową. :acute:
[/quote] Sprawdziłem, za pierwszym razem i nie było iskry po wymianie zapalił ale zgasł po chwili i teraz znów nie ma iskry, czyli prawdopodobnie coś pali mi cewkę, tylko co ?? :)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Tu masz jak wybudować czujnik halla.
http://www.vwgolf.pl/porady/rozbiorka-a ... plonowego/
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”