[9n] Zbyt duże spalanie 1.4 tdi pali średnio 10l/100km

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
KKK007
Newbie
Newbie

[9n] Zbyt duże spalanie 1.4 tdi pali średnio 10l/100km

Post autor: KKK007 »

Witam,

Od niedawna jestem właścicielem vw polo 9n 1,4 tdi rocznik 2004 (przebieg 91tyś km)

Samochód zaraz po zakupieniu miał wymieniony cały rozrząd, olej oraz tuleje wahacza.

Wymienione zostały:
Rozrząd: Gates K055569XS,
Pompa wody Ruvilla 65422,
Silentblock/tuleja wahacza, przednia oś AU-SB-3879
Olej: Castrol EDGE 5W-40

Po przejechaniu około 700 km wychodzi mi, że samochód pali średnio:
Po mieście - 10l/100km
w trasie - 6l/100km

Wartości spalania są raczej duże jak na taki silnik. Czy przyczyna leży w złym ustawieniu rozrządu???
Ponadto bardzo dziwi mnie spalanie chwilowe, które wskazuje przy ruszaniu wartości rzędu 45l/100km
a czasami nawet 99.9l/100km ! Wiem, że chwilowe spalanie nie może być wyznacznikiem, ale czy takie wskazania są normalne?
Czy ktoś się spotkał, że po wymianie rozrządu spalanie skoczyło do takiego poziomu. Co było przyczyną?

Z góry dzięki za wszelkie rady.
d
d_woj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: d_woj »

No kolego spalanie faktycznie masz duzo-u mnie srednie zawsze wychodzi 5 litrow a przy naprawde ostrej jezdzie 6 gora 6,5 litra...

Co do rozrzadu-gdzies czytalem ze trzeba go po wymianie ustawic na komputerze czy cos takiego ale szczegolow nie znam...

Moze masz cos z jakims czjnikiem?
Sprawdzales na vagu?

Jesli nie to koniecznie to zrob...

Pozdrawiam

Aha i spalanie na zimnym silniku przy przyspeszaniu 45 litrow to nic nadzwyczajnego ;)
K
KKK007
Newbie
Newbie

Post autor: KKK007 »

W dnu wczorajszym znalazłem przyczynę tak wysokich wskazań średniego zużycia paliwa.

Po przejechaniu 145 km (dystans wskazywany przez nawigację GPS) zauważyłem, że licznik wskazał mi 85 km!!

Wnioskuję, że ilość paliwa spalanego jest przeliczana dla dystansu mniejszego, stąd średnie zużycie jest takie wysokie.

Czy ktoś spotkał się z takim przekłamaniem licznika przebytych kilometrów??

Czy przyczyna leży w złym przeliczaniu impulsów przez sterownik, czy może uszkodzeniu uległ jakiś czujnik?

Czy ktoś się może orientuje na jakiej zasadzie zliczany jest przejechany dystans?
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Majkel19 »

Witam. ja mam podobny problem, wymieniłem rozrząd w swoim polo 9n 2002r 1,4TDI 75KM i w trasie pali mi około 7/100km przy 110Km/h :angry2: w mieście potrafi spalić nawet 9/100km. sprawdzałem na komputerze opcje a i b. słyszałem też że jak źle rozrząd będzie ustawiony <na znakach> to też możebyć to przyczyną. Przy odpaleniu samochodu kompyter wskazuje na początku 0,8 a później tak skacze z 0,6 na 0,7L stojąc w miejscu oczywiście.Jeszcze jedno zauważyłem że po wymianie rozrządu przy ruszaniu dochodzą takie wibracje z tyłu całej budy tak jak by silnik był przeciążany. Miał ktoś podobny problem? Pytanie: Co z tym zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”