witam
mam problem z przyspieszniem , a mianowicie niekiedy zamias przyspieszac samochod zwalnia , musze go wyłaczyc i zapalic od nowa , wyczytałem zeby zrobic logi ,robiłem to pierwsz raz wiec prosze o wyrozumiałość
LOGI DYNAMICZNE
Saturday 20 March 2010 11:20:03
038 906 019 LB 1,9l R4 EDC 0000SG 5101
Group A: '001 Group B: '003 Group C: '004
Engine speed Injected quantity Spec, Inj, duration Coolant temp Engine speed MAF (specified) MAF (actual) EGR duty cycle Engine speed Spec start of inj, Spec inj, duration Synchro, angle
TIME 790-870 3,0-9,0 5-8°Ck, 80-110°C TIME 790-870 230-310 210-350 50-70% TIME 790-870 2BTDC-2ATDC 5-8 °Ck -3,,+3°Ck,
MARKER STAMP /min mg/R CF °C STAMP /min mg/R mg/R % STAMP /min °BTDC CF CF
Saturday 20 March 2010 11:23:38
038 906 019 LB 1 9l R4 EDC 0000SG 5101
witam
znowu dzisiaj zmuliło mi polówke , ale tym raze było to pod domem wiec podłaczyłem go po vaga nie gaszac silnika i wyskoczył mi taki bład
19587
czy moze ktos zna co to oznacza bo to jest przyczyna moich kłopotów z przyspieszeniem , po ponownym właczeniu silnika bład zniknał
prosze o pomoc
pozdro
jeszcze raz logi dynamiczne
Saturday 20 March 2010 11:20:03
038 906 019 LB 1,9l R4 EDC 0000SG 5101
Group A: '001 Group B: '003 Group C: '004
Engine speed Injected quantity Spec, Inj, duration Coolant temp Engine speed MAF (specified) MAF (actual) EGR duty cycle Engine speed Spec start of inj, Spec inj, duration Synchro, angle
TIME 790-870 3,0-9,0 5-8°Ck, 80-110°C TIME 790-870 230-310 210-350 50-70% TIME 790-870 2BTDC-2ATDC 5-8 °Ck -3,,+3°Ck,
MARKER STAMP /min mg/R CF °C STAMP /min mg/R mg/R % STAMP /min °BTDC CF CF
Na wstępie powiem ci, gdy silnik traci moc w czasie jazdy, to zazwyczaj spowodowane jest to przeładowaniem turbo i wówczas wpada silnik w notlauf (tryb awaryjny). Z twoich logów można co najwyżej dostać oczopląsu, chociaż wiele da się z nich wyczytać, ale nie dadzą odpowiedzi na twoje pytanie.
Moja rada jest taka : zrób logi dynamiczne z bloków - 003, 008, 011 i statyczne z bloków 001, 003, 004, 007, 013, 018, 023 i to co wypluje program wklej tu-> http://rtnet.pl/vaglog/, trzeba się tu zarejestrować i można umieszczać swoje logi.
Logi dynamiczne wykonujemy podczas jazdy autem (potrzebna jest druga osoba) na 3, a najlepiej na 4 biegu. Logowanie rozpoczynamy od ok. 1500 rpm, a kończymy przy 4000 - 4200, o ile wcześniej nie wpadnie w notlauf. I tu jeszcze info mając 1500 rpm wciskamy pedał gazu gwałtownie w podłogę nie odrywając go ani na moment i równocześnie klikamy na przycisk start, po osiągnięciu obr. 4200 naciskamy stop i log mamy gotowy.
Logi statyczne wykonujemy na postoju, silnik uruchomiony na wolnych obrotach, czas logowania ok. 20 sek.
Temp. silnika podczas logowania min. 80 st. C.
Logi dynamiczne najlepiej robić każdy z osobna, lub góra po dwa naraz.
[quote=""Stanley""]Na wstępie powiem ci, gdy silnik traci moc w czasie jazdy, to zazwyczaj spowodowane jest to przeładowaniem turbo i wówczas wpada silnik w notlauf (tryb awaryjny). Z twoich logów można co najwyżej dostać oczopląsu, chociaż wiele da się z nich wyczytać, ale nie dadzą odpowiedzi na twoje pytanie.
Moja rada jest taka : zrób logi dynamiczne z bloków - 003, 008, 011 i statyczne z bloków 001, 003, 004, 007, 013, 018, 023 i to co wypluje program wklej tu-> http://rtnet.pl/vaglog/, trzeba się tu zarejestrować i można umieszczać swoje logi.
Logi dynamiczne wykonujemy podczas jazdy autem (potrzebna jest druga osoba) na 3, a najlepiej na 4 biegu. Logowanie rozpoczynamy od ok. 1500 rpm, a kończymy przy 4000 - 4200, o ile wcześniej nie wpadnie w notlauf. I tu jeszcze info mając 1500 rpm wciskamy pedał gazu gwałtownie w podłogę nie odrywając go ani na moment i równocześnie klikamy na przycisk start, po osiągnięciu obr. 4200 naciskamy stop i log mamy gotowy.
Logi statyczne wykonujemy na postoju, silnik uruchomiony na wolnych obrotach, czas logowania ok. 20 sek.
Temp. silnika podczas logowania min. 80 st. C.
Logi dynamiczne najlepiej robić każdy z osobna, lub góra po dwa naraz.[/quote]
kolega ma rację ale przy przeładowaniu czy niedoładowaniu obroty normalnie rosną, ale auto nie jedzie.
Moj kłopot jest tak,i ze niekiedy brak mu mocy po wyłaczeniu i właczeni sytuacja powraca do normy. Nie jest tak jak u innych ze nie moga przekroczyc np 120km/h, ja moge jechac np 160 potem 90 itd a potem jakby ktos go ciagnał do tylu, ja mu gaz o on nic. Zauważyłem dzisiaj że przy szybie bliżej lewej strony jest taki zawór z pastikowym ramieniem,który łączy się z metalowym następnym zaworem i tam mam ułamaną końcówkę tą plastikową. Nie wiem jak dokładnie to się nazywa i od czego jest, ale jak mu przygazuje to ten plastik się rusza a tym samym powinien pewnie być polączony z tym drugim. Może to jest przyczyna ?
Proszę o pomoc
Proszę pisać bez capslocka i używać znaków interpunkcyjnych !
[quote=""slawan1""]ZAUWAZYŁEM DZISIAJ ZE PRZY SZYBIE BLIZEJ LEWEJ STRONY JEST TAKI ZAWOR Z PLASTIKOWYM RAMIENIEM KTORY ŁACZY SIE Z METALOWYM NASTEPNYM ZAWOREI I TAM MAM UŁAMANA KONCOWKE TA PLASTIKOWA NIE WIEM JAK DOKŁADNIE SIE TO NAZYWA I OD CZEGO JEST ALE JAK MU PRZYGAZUJE TO TEN PLASTIK SIE RUSZA A TYM SAMYM POWINIEM PEWNIE BYC POŁACZONY Z TYM DRUGIM MOZE TO JEST PRZYCZYNA[/quote]Z tego opisu trudno coś wywnioskować, najlepiej byłoby zrobić foty i wrzucić na forum. Jedno co mi przychodzi do głowy to może być coś z klapą gaszącą, która zamyka częściowo dopływ powietrza do kolektora ssącego, ale to tylko domysły i mogę się mylić.
Jeżeli chodzi o logi dynamiczne, to jakbyś jechał na 3/4 gazu, być może ma to związek z tym co opisałeś. Dobrze byłoby zrobić dla pewności logi dynamiczne 008+010 razem, wtedy dowiemy się czy pedał gazu był wciśnięty 100%
witam
rozmawiałem z kolega co jechał samochodem i on nie wcisna gaz do dechy tylko dociskał gaz po woli , podejrzewam ze dlatego tak wyszło z tym gazem , powiedz czy cos wynika z tych logów jezeli chodzi o te zamulanie , bo tak jak wczesniej pisałe za mula raz na jakis czas , moze to tylko wina tego uszkodzonego elementu co pisałem wczesniej , jak zrobie zdjecie to dodam
pozdro i dziekuje za wszystkie informacje pomocne
[quote=""slawan1""]witam
rozmawiałem z kolega co jechał samochodem i on nie wcisna gaz do dechy tylko dociskał gaz po woli , podejrzewam ze dlatego tak wyszło z tym gazem , powiedz czy cos wynika z tych logów jezeli chodzi o te zamulanie , bo tak jak wczesniej pisałe za mula raz na jakis czas , moze to tylko wina tego uszkodzonego elementu co pisałem wczesniej , jak zrobie zdjecie to dodam
pozdro i dziekuje za wszystkie informacje pomocne[/quote]
było powiedziane jak robić logi dynamiczne poprawnie -> 1500 obrotów, 3 bieg wciskasz gaz DO DECHY i ciągniesz go do 4000 obrotów.
Wykonaj logi poprawnie jak już wspomiano. Widać ze jest problem z ciśnienia w turbie.
Sprawdzić ( podmienić) trzeba zaworek N75, znajduje się na podszybiu, ma za zadanie sterowaniem ciśnienia.
barney20 Przepływomierz niewątpliwie źle mierzy, ale jak nie tnie dawek paliwa jak u mnie, to niema co tragizować. Ja robiłem kiedyś logi i 003 był niemalże identyczny jak twój, ale nie miało to żadnego wpływu na pracę silnika. Zrób jeszcze log dynamiczny z gupy 008, bo tam są ważne informacje na termat MAF, lub jak ktoś woli LMM.
Sądząc po twoim logu 011 to silnik powinien mieć się dobrze, turbo trochę puźno wstaje i jest krótkie przeładowanie, ale te typy już chyba tak mają. Napisz jeszcze co się dzieje z silnikiem, jest zamulony, czy jedzie normalnie.
[quote=""Stanley""]Sądząc po twoim logu 011 to silnik powinien mieć się dobrze, turbo trochę puźno wstaje i jest krótkie przeładowanie, ale te typy już chyba tak mają. Napisz jeszcze co się dzieje z silnikiem, jest zamulony, czy jedzie normalnie.[/quote]
ogólnie to śmiga dobrze, po prostu temat mnie zaczął męczyć kiedy wyskoczył mi błąd przpływki (od razu została wyczyszczona) i zabierałem się za wymianę filtra powietrza a tu psikus w postaci rozwalonej obudowy filtra i tak pewnie od 4 miechów zaciągało powietrze nie przez filtr i przepływka padła :bye:
Porównując twoje logi z moimi, mozna powiedzieć, że są identyczne i silnik powinien byś jak rakieta, a co do logu 008, dawki nie są cięte (ograniczenie dymienia) i silnik pracuje dobrze. Jak nie śmierdzisz groszem, to olej to wszystko, wprawdzie ja wymieniłem LMM, ale bez oczekiwanego efektu, czyli przyrostu mocy, jedynie zwiększyły się wartości w grupie 003 i nic poza tym.