Poszukujemy osób chętnych do stworzenia redakcji gazetki

Tu lądują ważne klubowe tematy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Aga..moją wypowiedź masz na gg.
Rozumiem Twoją sytuację i nie mówię o kilku godzinach które wczoraj spędziem czekając na kontakt od Ciebie (prawie 3h przy włączonym kompie). Ja też mam swoje życie i mogłem ten czas inaczej spędzić.
to tyle..a polo goozika jest na drugiej stronie..
A
Anonymous

sporo się tu dzieję lubię to :crazy:

a tak na poważnie, wyluzujmy wszyscy, nie ma się co spinać, gazetki nie musi być jeżeli robi to takie harce i tak poróżnia użytkowników tego naszego forum, od kilku miesiecy przyglądałem się jak wzrasta cięta riposta na forum, nie pisałem bo to nie moja sprawa była, ale porponuje wrzucić na luz, każdy z nas jest tutaj dlatego że lubi swoje autko i przyzwyczaił/ zżył się z forum i jego użytkownikami,

Mazunia zajmuj się dziećmi-to jest priorytet, i tak cię podziwiam że jeszcze chce ci się bawić na forum, chwali się to :)

:amen:
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Kilka sugestii do tego numeru:
1. zrobic normalny spis tresci, a nie tak jak jest teraz 'w numerze mamy bla bla bla'
2. poprawic bledy w layoucie w stylu rozne szerokosci kolumn na tej samej stronie,
3. nie uzywac gradientu jako tla pod tekst (moze byc tlem strony, ale pod tekst zrobic kolejna warstwe z jednolitym kolorem)
4. nie zwezac czcionek bo ciezko sie czyta, nie pogrubiac niepotrzebnie, nie uzywac czcionek z przesadnymi szeryfami - najlepiej bezszeryfowe bo teksty sa krotkie.

U Bartka podoba mi sie pierwsza strona, chociaz czcionki bym zmienil ale sam pomysl ok. Za to reszta mi sie nie podoba :D

U Krzyska podoba mi sie, ze jest sporo zdjec, nie podoba mi sie czarna stopka, naglowek (a glownie Magazyn Klubowy 3 - na kazdej stronie w innym miejscu, chociaz to niby zawsze prawy gorny rog). Ogolnie w wielu miejscach jest balagan, a to niestety odstrasza czytelnika.

PS. Krzychu do skladu jest InDesign, a nie Illustrator ;)
PS2. Lepiej gazetke robic rzadziej, ale lepiej ;)
Awatar użytkownika
JuStIcE

Post autor: JuStIcE »

Jak już pisałem, postaram się zająć tym numerem. Aga, na pw podesłałem Ci pomysł jak według mnie może gazetka wyglądać. Nie obiecam dokładnego terminu, na kiedy się wyrobię, bo to nie takie hop-siup. Na chwilę obecną też mam głowę zaprzątniętą wieloma rzeczami, ale staram się jakoś działać. Ogólnie rzecz biorąc wzorem dla mnie będzie volxzone - myślę że ciekawie wuglądające czasopismo elektroniczne z vwzone. Jeżeli ktoś jest chętny, niech przygotuje własny projekt, władze ocenią kto powinien pracować dalej. Jeżeli moja wizja się Wam spodoba, myslę że mogę zająć się magazynem, aczkolwiek grafik ze mnie marny. Zaraz napiszę do Artura żeby mi podesłał co nieco, większość materiałów od wrotka już mam, bo rozkminialiśmy wczoraj kilka godzin co by tu pozmieniać.

Marcin - to tylko wstępniak, nie mogłem jeszcze użyć klubowej czcionki i zrobiłem to w kilka minut, więc niedociągnięcia są do poprawienia :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
A
Anonymous

shao - mam od soboty indesign i się przyznaje grafikiem nie jestem..layouty do stron zawsze mi ktoś robi..wolę kod php,html i inne pierdołki.
Także pisałem..jak ktoś che..mam materiały na mailu..*.ai w domu..wyślę/udostępnię.
Awatar użytkownika
shao

[quote=""JuStIcE""]
Marcin - to tylko wstępniak, nie mogłem jeszcze użyć klubowej czcionki i zrobiłem to w kilka minut, więc niedociągnięcia są do poprawienia :)[/quote]

Dobra, dobra, juz tak nie czaruj :P :P :P :D :grin: :grin: :grin:

Wlasnie obejrzalem sobie te volxzony (bo nie znalem :blush2: ) i pierwsze wrazenia:
1. maja spis tresci!
2. sklad w paru miejscach troche pokrecony (trzeba wzrokiem szukac tekstu)
3. tekst w wielu miejscach na zdjeciach ma swoje tlo osobne, zeby byl bardziej czytelny
4. maja bardzo duzo zdjec i to calkiem niezlych
5. nie boja sie otaczac tekstem furek
6. uzywaja wyroznien w tekscie
7. uzywaja jednolitych czcionek
itp

To dobra gazetka zeby szukac inspiracji, do takich mozna jeszcze zaliczyc chocby Top Gear, ktory jezeli chodzi o sklad jest calkiem niezle zrobiony.

Nie poddawajcie sie! :)
Awatar użytkownika
JuStIcE

Spoko, uwagi jak najbardziej na miejscu :) Jak wrócę z pracy to postaram się złożyć co nieco, chociaż do poziomu z volxzone mi brakuje. Marcin, odezwij się na gg: 3643704, przyda mi się Twoja pomoc :)

Awatar użytkownika
wlodson
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: wlodson »

...i proszę - jak się chce, to można... bez obrażania :D
wlodson (R)
Awatar użytkownika
JuStIcE

wlodson
Owszem, ale trzeba mieć motywację od innych. IMO trochę przesadziłeś wcześniej, bo wrotek poświęcł masę czasu na to co zrobił. I to nie tak, że poddał się po pierwszej próbie. Nie było chętnego żeby przejąć pałeczkę po Artpolo, więc wrotek chciał pomóc. Ja miałem inną wizję, ale starałem się doradzić koledze (z resztą wrotek mi też).

Teraz mam prośbę do wszystkich: jeżeli widzicie, co byście zmienili w tym co przygotowałem (tak jak napisał mi to shao) to proszę o sugestie.

Awatar użytkownika
shao

A jeszcze jedna taka rzecz mi sie nasunela jak sobie skladalem okladke probna do gazetki :D

Wiekszosc zdjec nie jest robiona pod styl gazetowy (tzn np do okladek przydaloby sie miec duzo pionowych fot), trzeba bedzie kroic te co sa jak cos... bo jednak okladka lepiej wyglada ze zdjeciem niz z suchym tekstem ;) w srodku bedzie prosciej jezeli chodzi o foty ;)
Awatar użytkownika
JuStIcE

Pytanko - komu mam podesłać złożony materiał do akceptacji?? :) Zabieramy sięwłaśnie za składanie.

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Chciałbym jeszcze nawiązać do nieodpowiedzialnego zachowania Artpolo.
Jest mi niezmiernie przykro, że przez pół roku staram się zebrać materiały i mimo wielu obietnic wielu ludzi takich materiałów nie otrzymałem. Nie będę płakał ale jak najbardziej postąpiłem na tyle poważnie, żeby nie zajmować się czymś co każdy z wyjątkiem 10 osób ma w głębokim poważaniu. W życiu jest jeszcze wiele innych ciekawszych rzeczy do zrobienia niż zabawa w akwizytora i nagabywacza.
Z niecierpliwością czekam na kolejny numer magazynu.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
shao

Damy rade z JuStIcE'm cos zmajstrowac niedlugo, trzymajcie kciuki :D
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

[quote=""maziunia""]inna sprawa to to, że nie raz wspominałam, że brak czegoś od siebie.... nie wiem jakiejś śmiesznej ankiety, kilka ulubionych żartów z działu humor, wywiadu, czegoś jeszcze co nada oryginalności gazetce,[/quote]
może mała sugestia:już wcześniej myślałem o temacie traktującym nasze historie,tzn.jak zaczęła się nasza przygoda z polo,np.jak u mnie:kupiłem je swojej dziewczynie a miłość do autka przyszła z czasem :-D może by założyć taki temat a najciekawsze opowiadanka wrzucać do gazetki co miesiąc..jakby co to moge swoją historyjkę wypocic :-D
A poza tym to jestem zdania że niepotrzebne są spory na ten temat i obrażanie się na krytyke..doceńmy fakt że są ludzie,którzy chca coś zrobic i należy dać im szansę.na krytykę-tą zdrową przyjdzie czas..
Green dragon
Awatar użytkownika
shao

Sugerowalbym porzucenie pomyslu o gazetce co miesiac. Art wspomnial, ze ciezko zdobywa sie materialy. Ja wlasnie klece koncowke gazetki, ogolnie nie jest tego za wiele, a i jakosc w wielu przypadkach nie jest najwyzszych lotow (mowie glownie o zdjeciach). Wrzucanie samego tekstu tez mija sie z celem, to nie ksiazka tylko gazetka klubowa, a co za tym idzie w pewnym sensie i motoryzacyjna, a tam 50% sukcesu to obrazki ;) Pamietajcie - jedno zdjecie czasem warte tysiac slow (czyt. np zamiast opisywac kij wie ile fure, wystarcza dwie foty i 5 zdan i kazdy robi :shock:).

Lepiej zrobic dobra gazetke co kwartal, niz robic na sile co miesiac bo wiem, ze wyjdzie badziewiak (chyba, ze cos sie zmieni i nagle co miesiac bedzie milion ton materialu, w ktorym przyszly redaktor naczelny bedzie mogl przebierac i przebierac ;) ).

EDIT: Skonczylem. Puscilem pdfa do maziuni, jezeli przezyje spotkanie z moim tworem to moze dostaniecie gazetke niedlugo ;) A teraz spac :D dobranoc ;)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum klubowe”