demontaż gałki otwierania szybk, rozebranie drzwi - PROBLEM!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jako219
Newbie
Newbie

demontaż gałki otwierania szybk, rozebranie drzwi - PROBLEM!

Post autor: jako219 »

Witam wszystkim użytkowników!
Mam problem ze zdjęciem gałki od otwierania szyby w drzwiach...:-) Wiem, że brzmi to śmiesznie dla większości z Was jednak ja z mechaniką nie mam nic wspólnego i ta sprawa stanowi dla mnie problem.

W autku żony popsuło się coś z szybą - tzn nie można jej otworzyć - gałka do otwierania jest jakby zablokowana i nie można jej ruszyć ani w jedną ani w drugą stronę. No i zabrałem się do rozbiórki drzwi w celu sprawdzenia co jest NOK. Naroskręcałem się, nazdejmowałem z zaczepów i gdy myśląc że boczek mam już zdjęty...pojawiła się....ONA czyli gałka! Kiedyś w Fordzie Ojca zdejmowałem gałeczkę ale był tam taki pierścień którego wystarczyło zsunąć i gałkę można było ściągnąć. Tu pierścienia nie znalazłem i na chwilę obecną jedyny pomysł jaki mi przychodzi to urwać gałkę ;-) a nie chciałbym tego robić - dlatego proszę Was o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
J.
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Jest pierścieni pod gałką, który musisz przesunąć żeby zeszła.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
Px2
Początkujący
Początkujący

Post autor: Px2 »

Jest pierscien tak jak kolega wczesniej napisal, musisz okragla czescia plastikowa ruszac i w tym samym czasie galke probowac wyciagnac, powinno zadzialac.
Obrazek
m
maziunia
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: maziunia »

Owy pierścień (odległościowy) - powinien znajdowac się pod gałką.
Zerknij TUTAJ.
Opis i rysunki powinny pomóc.
j
jako219
Newbie
Newbie

Post autor: jako219 »

No nigdy bym nie pomyślał że to kółko plastikowe trzeba naciągnąć w dół ;-)
Najważniejsze, że gałeczka zdjęta!

Dziękuję za pomoc.

Ps. A kto wie jak można otworzyć bagażnik innym sposobem niż kluczykiem? Kluczyka nie da się przekręcić w żadną stronę - mam podejrzenia że jest inny zamek ale brak klucza. Co można zrobić z tym?
m
mr_tomek
Newbie
Newbie

Post autor: mr_tomek »

Innym sposobem niż kluczykiem to może ręką spróbuj :D a tak na poważnie to wymień zamek a bagażnik można otworzyć od środka ja tak kiedyś musiałem :D otwierasz siedzenie i zdejmujesz ten plastik co przykrywa silnik od wycieraczki itd. no i już masz zamek na wierzchu

Ja tak musiałem się dostawać jak złamałem kluczyk (przypadkiem) :oops:
Awatar użytkownika
rurektuning
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rurektuning »

w tym plastiku jest 1 śrubka w miejscu uchwytu
Obrazek
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

[quote=""jako219""]. A kto wie jak można otworzyć bagażnik innym sposobem niż kluczykiem? Kluczyka nie da się przekręcić w żadną stronę - mam podejrzenia że jest inny zamek ale brak klucza. Co można zrobić z tym?
[/quote]

Podejrzewam że zamek masz dobry do tego kluczyka tylko że zamek zabił ci się brudem i dlatego nie możesz przekrecić kluczyka w żadną strone U mnie jest to samo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”