Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Ja mam jakiś gówniany 2-letni aku EuroEnergy 60Ah. Przy mrozach jak mamy teraz 3 dni i auto nie kręci rozrusznikiem. Kupiłem sobie prostownik http://allegro.pl/prostownik-ladowarka- ... 30326.html. Bardzo pomógł bo godzinka doładowania i auto kopie za pierwszym razem prawie jak latem mimo że mamy duży mróz. Do paliwa leję Skyda. Planuję zakup Aku i nie wiem co wybrać. Zdecydowałem się na Boscha, z tym że są do wyboru wersje: S3 70Ah 280PLN, S4 72Ah 330 PLN, S5 74Ah 369PLN ( rozruch 750!! ). Nie wiem czy opłaca mi się inwestować w najwyższy model Boscha, czy kupić podstawową S3. Centra odpada bo wg mnie jest gorsza a cenowo niewiele tańsza.
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Post autor: pisz69 »

Prostownik rewelacja. Ale Bosch omijaj. Nie chce mi się już pisać na ten temat poszukaj naw google.pl i zobaczysz....
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

-21 - centra plus kręci, aczykolwiek w zwolnionym tępie :grin: (oczywiście aku ani razu nie doładowywany prostownikiem od kupna w... TESCO :D )
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

Panowie posiadam polo z 96 roku silnik 1049 cm AEV jaki polecicie mi akumulator? pomóżcie proszę. dziekuje za odpowiedz.

ps. i czy warto kupic w hipermarkecie? :buba:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

kolego.. jakbyś chociaż skusił się przeczytać ten temat, to byś wszystko wiedział a nie czekasz na gotowe i każesz mielić wszystko od nowa... mała podpowiedź - strona 4, przede wszystkim zajrzyj najpierw pod maską na alternator - od góry powinieneś widzieć czy jest to 70 czy 90 (może był zmieniany na jakiś inny) i stanie się jasność... ;)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

panowie ja napisze cos z innej beczki ale tez o aku. Mam aku 72ah black power (varta) i w te mrozy (u mnie -23) uczko zrobilo sie czarne ;) a ostatnio jak auto odpalalem to ledwo mielil. Swiece grzeje po 3 razy. Powiedzcie mi czy ten aku jest bezobslugowy ? nie da rady sprawdzic poziomu elektrolitu ? dolac ? doladowac ? w instrukcji jest wszystko napisane tylko zapomnieli napisac po polsku a z wloskiego to nic nie rozumiem ;) nie chce grzebac zeby czegos nie uszkodzic ?
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

jak nie ma korkow to nie trzeba nic dolewac. Jego konstrukcja jest taka zed wody nie wywala do atmosfery wiec jest bezobslugowy. Doladowac go mozesz zawsze jesli tego wymaga bo jest niedoladowany. Podajesz ze temp otoczenia byla dosc niska i jak wiadomo akumulatory kwasowe przy temp juz -18 jak dobrze pamietam wykazuja tylko 30% swojej sprawnosci. Mysle ze przy temp -23 to nie ma co sie dziwic ze slabo krecił. Jak go ogrzejesz w domu i dopladujesz to powinien juz krecic elegancko.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

no dobrze ale jak sie laduje aku to sie korki odkreca zeby nie wywalilo ich prawda ? skoro ja ich nie mam to moze lepiej nie ladowac bo cos rozpieprzy mi w domu.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

bo jak ladujesz duzym pradem to mocno gazuje az prawie bulgocze. Poprawnie powinno sie ladowac pradem nie wiekszym jak Q10 czyli pradem wynoszacym 10% pojemnosci. Inaczje mowiac masz aku 60Ah to ladujesz 6A lub mniej. Im wolniej ladujesz tym dluzej musisz ladowac. Im wolnej ladujesz mniej gazuje, aku mniej sie grzeje i dluzej taki aku podziala. Jak bedziesz ladowal powiedzmy 2 A przez 10-20 godzin to nie masz sie oco bac.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Kupujcie co chcecie, byleby tylko nie była to LOXA.
Ja taki aku kupiłem niespełna rok temu i już trzykrotnie był ładowany, bo kompletnie nie utrzymuje napięcia!
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
p
pawelskot
Newbie
Newbie

Post autor: pawelskot »

Witam,
muszę wymienić akumulator w moim VW Polo (benzyna; 1,4; 97r; klimatyzacja). Myślałem nad Centra Plus (44Ah/400A) lub Futura (47Ah/450A). Który byłby bardziej odpowiedni??

Kolego używaj opcji szukaj. Temat jak wół jest podwieszony i nawet go nie zauważyłeś! następnym razem bedzie kartka.
czaja
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

bierz zwykłą centrę lub centrę plus a na futurę nawet nie patrz.
44 Ah jest odpowiedni taki był seryjnie
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dreco
Newbie
Newbie

Post autor: Dreco »

Witam jestem nowym posiadaczem VW POLO III '95 1.0 mam do wymiany akumulator, poradzicie panowie jaki najlepiej żeby długo wytrzymał przy odpowiedniej cenie? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

Witam Panowie mam Polo 6n pojemność 1.0 mam następujące pytanie.

jaki aku polecacie?

Z tego co wyczytałem zalecany jest 44 ah Czy jak włożę np 50 to będzie zle?

podpowiedzcie. :buba:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""LukSc""]Z tego co wyczytałem zalecany jest 44 ah Czy jak włożę np 50 to będzie zle? [/quote]
Zobacz jaki masz alternator. Zakres od - do.
Jak robisz krótkie trasy lepszy będzie mniejszy jak długie większy. Chodzi o czas ładowania.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”