[9n] kontrolka świec żarowych - mróz, styki?? ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mattam
Newbie
Newbie

[9n] kontrolka świec żarowych - mróz, styki?? ?

Post autor: mattam »

Witam !
Mam polówke 1.9 sdi 2004r. do tej pory bylo wszystko ok z odpalaniem ale dzis ......
Rano elagancko zajechalem sobie do pracy po 8 h na mrozie poloweczka odpalila przejechala 20 m i zdechla.
Kreceac kluczykiem silnik kręcil ale nie "zaskakiwał". No i zaczela wyskakiwac kontrolka poziomu oleju (ale poziom mierzony na bagnecie jest w porzadku). W miedzyczasie zauwazylem, ze kontrolka swiec sie nie zapala. A kontrolka poziomu oleju zgasla .... Otworzylem klape i zaczalem grzebac przy bezpiecznikach na akumulatorze ( 4 ustawione w rzedzie - wszystkie ok), poruszalem troche wystajacymi kablami - wsiadam do autka przekrecam kluczyk i cyk kontrolka dziala - autko odpalilo.

Mam teraz pytanie bo jestem kompletnym ignorantem jesli chodzi o sprawy motoryzacyjne.
Czy grzebanie przy tych kablach ma sens w odniesieniu do kontrolki swiec zarowych oraz kontrolki poziomu oleju - czy tez polowka zaczela dzialac za sprawa przypadku. Nie wiem za co sie teraz zabrac czy wystarczy przeczyscic styki na czerwonym kablu do aku czy moze te 4 przekazniki na aku. Nie chce sie modlic przed kazdym odpaleniem samochodu na minusowej temp. :)

Pozdr.
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

Świece żarowe przez pewien czas po odpaleniu powinny dogrzewać komorę spalania możliwe że przez to silnik zgasł, w końcu to SDI więc jest małe ciśnienie wtrysku paliwa. Może kabel przy bezpieczniku jest luźny. Najlepiej rozkręcić przeczyścić i porządnie złożyć .
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

przekaźnik. Chyba wszystkie SDI na to cierpią. Nie pamiętam który dokładnie ale gdzieś na forum chyba ktoś podał jego cyfry. Mi tam mechnior jakiś podczas robienia pompy jak sprawdzał pod kompem to to zrobił. Nie grzeją świecie samochód nie zapali a może kręcić w chu.... ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Dokręć dobrze klemy .
m
mattam
Newbie
Newbie

Post autor: mattam »

Witam !

Od ostatniej przygody nic takiego się nie powtórzyło, oprócz tego że w któryms momencie padl mi aku. Przy odkrecaniu okazalo sie ze jedna z klem moglem smialo ruszac bez odkrecania tak wiec byc moze byly to tylko klemy
Dzieki za odpowiedzi !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”