Wszystko o: Jaki akumulator [6N2] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

Nie bedzie.

Grzac to sie moze (w sensie gotowac elektrolit) kazdy akumulator jesli napiecie ladowania dawane przez alternator przekroczy znacznie 14,4V. Ale to tak dla uzupelnienia dodaje. Nie masz co panikować.
z
zyga9
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zyga9 »

Dzięki za informacje.
Znalazłem odpowiedni aku do polo luknijcie w linka
--> http://allegro.pl/item969604204_akumula ... wrocl.html
Nadaje się ?
Mam drugie pytanie Czy warto zrobić jakieś badania lub test ładowania ?Nie znam fachowego określenia tej operacji ;/.Są możliwe jakieś testy elektryczności auta ?
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

[quote=""zyga9""]test ładowania[/quote]
bierzesz multimetr czy voltomierz, ustawiasz na "V" w zakresie 20V (mniejsza wartosc spali miernik) odpalasz silnik - jedną koncowke voltomierza dajesz do "+" akumulatora a drugą do "-" i odczytujesz wynik. Wlaczasz swiatla , radio i patrzysz jakie napiecie daje.
Ma byc w zakresie 13,5-14,4V.

mozna jeszcze sprawdzic uplyw pradu, czyli ile urzadzenia ciagną na postoju przy wylaczonym silniku i stacyjce (wyjety kluczyk):
#przewody miernika umieść w wejściu COM (czarny) i 10A (czerwony), na mierniku zakres ustaw na 10A
# zdejmij minusową kleme z akumulatora i podlacz jeden przewod do zdjetej klemy a drugi przewod do bieguna akumulatora z ktorego sciagnales kleme
#odczytaj wynik

Wielkość pobieranego prądu nie powinna przekraczać 10mA (0,01A).
Jak ciągnie cos znacznie wiecej to wyciagasz po kolei bezpieczniki i patrzysz czy pobór spadnie. Jak spadnie to patrzysz od czego jest ten bezpiecznik i w tym urzadzeniu szukasz przyczyny.
Tylko nie wlaczaj w czasie tego pomiaru silnika ani stacyjki bo spalisz miernik. Niektore urzadzenia wchodza w stan uspienia dopiero po kilku minutach i po tym czasie robisz ponowny pomiar w razie jakby za pierwszym razem było za dużo.
[quote=""zyga9""]Znalazłem odpowiedni aku do polo luknijcie w linka
--> http://allegro.pl/item969604204_akumula ... wrocl.html
Nadaje się ?[/quote]
parametrami tak. Niby pisze ze manufactured by Varta, tylko ciekawe jak w rzeczywistosci z jego jakością/żywotnością.
Osobiscie to bym dorzucil kilkadziesiat zl i kupil Centre Future.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Jutro zamierzam kupić nowy aku bo stary nie daje rady w te mrozy( jakiś ponad 2 letni euroenergy 60Ah 440). Waham się który wybrać bo nie chcę zmarnować kasy. Wybór padł na: Bosch S5 74Ah 750 369PLN, Centra Futura 72Ah 720 339PLN, Varta Silver Dynamic 74Ah 750 360-400 PLN. Co polecacie? Auto stoi pod chmurką i zależy mi na niezawodnym rozruchu stąd te pojemności.
Awatar użytkownika
danielek_88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: danielek_88 »

mam dokładnie takiego Boscha o którym wspomniałeś i jestem z niego bardzo zadowolony, w zimie radzi sobie bardzo dobrze
Pozdrawiam ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

Również polecam Bosch'a ... w sumie po co kupować S5 .... wystarczy w zupełności S4 74Ah 680A i będzie kręcił jak wściekły :victory:
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Też zastanawiałem się nad S4 ale wolę dołożyć do S5 ze względu na większy prąd rozruchowy i technologię CAAg.
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stillo »

ja mam taki http://www.sznajder.pl/upload/katalog/575%2025.jpg doskonale sobie radzi przy -25C :)

edit:
Po 4 latach już słabiej sobie radzi ;)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 18:42 przez stillo, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
k
kruk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruk »

Temat był wałkowany wiele razy, wystarczy poszukać. A tak na marginesie to 2 letni akumulator powinien kręcić bez problemu. Mój ma 2.5 roku, wczoraj było u nas -20 i zapalił bez najmniejszych kłopotów, prostownika nigdy nie widział. Nie zalecam zakładać większych pojemności niż dedykuje producent, wiele o tym już pisaliśmy na forum.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Auto kupiłem już z akumulatorem i ewidentnie jest to badziew. Nie dość że malutki A, mały prąd rozruchowy to do tego jest to jego trzecia zima (kupiony 10.2008 ). Myślę że między zalecanym 64A a 74A większej różnicy nie będzie w ładowaniu jak się robi małe trasy. Mam podwórko i sobie w zimie raz na tydzień podładuje go prostownikiem żeby się nie zużył zbyt szybko. Jutro jadę po Boscha :)
Awatar użytkownika
barney20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: barney20 »

Bavar odnośnie tego Bosch'a S5 74Ah 750 369PLN z wymiarami nie ma problemu, mieści się tam gdzie trzeba? bo też się do niego przymierzam :D
s
skalops
Newbie
Newbie

Post autor: skalops »

kiedyś w auto świecie czytałem ranking akumulatorów bosh wypadł w nim kiepsko, najlepiej spisała się Varta.Ile w tym prawdy to nie mam pojęcia
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Z tego co zauważyłem to nie ma problemu, a do tego danielek_88 potwierdza, że u siebie go zamontował. Nadal troszkę się waham i jutro jeszcze zadzwonię czy jest dostępna Varta Silver Dynamic 74750 za równe 360 zł bo faktycznie ma lepsze opinie niż Bosch.
Awatar użytkownika
barney20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: barney20 »

mnie sprzedawca proponował mi Bosch'a S5 61Ah 600A, lub Centra Futura 64Ah i chyba 620A bo te maja wymiary 242x175x175
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Bavar
Nie nerwuj się na innych. Ale dobrze ci napisali że taki temat już był. wystarczyło poszukać. Połączyłem z innym żeby był dla potomności. Ale nastepnym razem przyłóż się odrobinę do szukania!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”