Przewody wspomagania kierownicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Joker »

Witam.
Nie bardzo się orientuje z tymi przewodami ale właśnie u nie w jednym się zrobiła dziurka i cały płyn uciekł. Nie wiem jak to naprawić. Na kanale widziałem ze ten przewód jest dziurawy, ale jak do niego się dostać i gdzie jest jego koniec. Polo mam z silnikiem 1.6 do tego wspomaganie klima ABS i inna elektronika (full opcja) w tak małym aucie ze nic nie widać. Proszę o pomoc :-(
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Do wyciągnięcia tego przewodu od wspomadanie co trzeba rozkręcać zeby się dostać?
Jes możliwość do zaspawania zalurowania czy jakoś zaklejenia?
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Joker
który przewód? pompa-maglownica czy maglownica-zbiorniczek-pompa
Prawdopodobnie ten pierwszy czyli ciśnieniowy, naprawa własciwie niemozliwa, trzeba wymienić. Nowy 700zł, szukać uzywki albo wstawić dorabiany gumowy jak koledzy wyżej.
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Nom właśnie nie wiem zobaczyłm który przy maglownicy jest dziurka przy kręceniu kierownicą to az tryska jak stoi to pewnie po woli też ucieka. A jak się dostać to tego przewodu jak go wykręcić?
Znalazłem na allegro
https://ssl.allegro.pl/weze-przewody-hy ... 42485.html
https://ssl.allegro.pl/przewod-waz-do-m ... 42322.html
może coś by mi dorobili ale nie wiem jaka długość i jakie końcówki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""Joker""]az tryska[/quote]
czyli ten ciśnieniowy jak mówiłem. Roboty z tym jest dużo bo jest ch... dostęp z każdej strony, ale da się zrobić samemu w jedno popołudnie.
Mam taki przewód zrobiony, po takiej samej awarii na szybko nie było wyjścia, ale potem dorwałem ori używkę w idealnym stanie więc ten gumowy mam w garażu. Wszystko działało na nim ok, ale miał jedną mała wadę-było słychać delikatny świst przepływającego płynu, mi to ciut przeszkadzało.
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Ale żeby się dostać to co trzeba rozkręcać? bo nawet nie wie od której strony zacząć.
A jest możliwość odłączyć pompy wspomagania tak żeby się nie spaliła i moża bylo by jeżdzić??
Obrazek
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Przód auta trzeba podnieść, wyjąć akumulator, zdjąć lewe koło i wykazać się zwinnością prokotloga bo wszędzie jest ciasno. Pompy nie odłączysz bo jest ona na wspólnym pasku z alternatorem i kompresorem klimy
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

A bez kanału da rade ??

PS: jest możliwość odłączyć pompy wspomagania tak żeby się nie spaliła i moża bylo by jeżdzić tak jak bez wspomagania poczym poten zrobić przewód włączyć pompe i bedzie działało??
Obrazek
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

da rade bez kanału trzeba odkrecic jeden koniec od pompy i drugi od maglownicy a pompy nieodlaczysz auto musi stac
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

ale z z której strony mam nie zabrać do odkręcania?
przy maglownicy nie od dołu tylko gdzieś przy kole? to trzeba będzie sciągać nadkola ??

PS: a jak by go wyciągnoł i zaspawał tą dziurkę bo jest w metalu chyba to aluminium ale nie jestem pewnien.
Obrazek
H
HYDRO-PLAST
Newbie
Newbie

Post autor: HYDRO-PLAST »

Witam
Nasz warsztat naprawia przewody do wspomagania i klimatyzacji samochodowej, warsztat mieści się we Wrocławiu na Krakowskiej 127 HYDRO-PLAST ale naprawiamy tylko na starych końcówkach ZAPRASZAMY www.hydro-plast.pl
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Ale o to chodzi ze końcówki są dziurawe. Chyba postaram się je zaspawać.
Obrazek
l
luki27
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luki27 »

[quote=""Joker""]PS: jest możliwość odłączyć pompy wspomagania tak żeby się nie spaliła i moża bylo by jeżdzić tak jak bez wspomagania poczym poten zrobić przewód włączyć pompe i bedzie działało??
[/quote]

Tak myślę że gdyby zmienić pasek wielorowkowy na krótszy(od wersji bez wspomagania)to możnaby na czas naprawy ocalić pompę ale nie jestem na 100% pewien czy ta opcja wchodzi w grę :crazy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Teraz to już masakra ponieważ przy przykręcaniu jednego przewodu tego co idzie od pompy do maglownicy ukręcił się gwint w maglownicy :( zapewne trzeba cało maglownice wymienić :( nom chyba ze coś innego zaproponujecie coś żeby taniej wyszło. Sama roboto to jakieś 200 zł
Obrazek
g
grzech19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzech19 »

o to żeś od***al :) ja tez mam z tym problem. tzn poszukuje weza od pompy do wspomagania do 1.0 99r. z czujnikiem wspomagania. Swoj oddalem do regeneracji za 40zl narazie hasa, ale wąż jest bardzo skorodowany i mi sprzedawca powiedzial zebym sie rozgladal za innym.

Wyrażajmy się bardziej przyzwoicie...zacznij używać polskich znaków, a przekleństwa cenzuruj ewentualnie.

Toto
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”