Dziś wysiadło mi oświetlenie - wskaźników. Raz się świeciły, raz nie, aż w końcu zgasły na amen.
To może być bezpiecznik? Który to?
EDIT: dodam, że kontrolki działają, oświetlenie kabiny też, kierunkowskazy też, na zewnątrz wszystko OK.
Czarne są tylko zegary, oznaczenia pokrędeł i guzików otwierania okien.
Bezpiecznik kupisz chociażby na stacji benzynowej. Najlepiej jednak w jakimś małym motoryzacyjnym kupować na sztuki gdzie nie trzeba brać całego zestawu, no chyba żeby mieć dla wszelkiego.
kurde to ani 2gi, ani 10ty;/
koszmarnie się wyjmuje te bezpieczniki...
Jak poznać przepalony? po tej blaszce w środku? (ma być czarna/przerwana?)
A może to nie bezpiecznik? bo jest tak:
- po odpaleniu świecą się diody w przełączniku oświetlenia - gdy ten jest ustawiony na 0
- po przełączeniu na postojowe lub mijania (gdy powinny podświetlić się zegary) oświetlenie przełącznika gaśnie...
[quote=""darkc""]A może to nie bezpiecznik? bo jest tak:
- po odpaleniu świecą się diody w przełączniku oświetlenia - gdy ten jest ustawiony na 0
- po przełączeniu na postojowe lub mijania (gdy powinny podświetlić się zegary) oświetlenie przełącznika gaśnie...
[/quote]
Coś mi się zdaje, że masz uszkodzony przełącznik oświetlenia aby się upewnić podmień na sprawny.
Oświetlenie przełącznika nie powinno gasnąć jak włączysz jakiekolwiek światła.
Pozdrawiam
Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
witam. Podepnę się do tematu może ,to regulacja podświetlania licznika ten potencjometr, mi tez się zaczyna na coś krzaczyć jak mam większy pobór prądu to podświetlanie liczników mi mruga :lol: :lol: i czekam aż całkiem zgasną bede szukał przyczyny
[quote=""ZbysheK""]Coś mi się zdaje, że masz uszkodzony przełącznik oświetlenia aby się upewnić podmień na sprawny.
Oświetlenie przełącznika nie powinno gasnąć jak włączysz jakiekolwiek światła.
Pozdrawiam[/quote]
W ogóle o tym nie pomyślałem. Oświetlenie przełącznika podpada pod bezpiecznik oświetlenia przyrządów? Czyli gdyby było zwykłe spięcie to tak czy siak przełącznik wcale by się nie świecił??
Tyle, że kurcze zewnętrzne światła się normalnie zapalają;/
dzięki za trop...
Tak jak pisałem, pokrętło się świeci (przy włączonym zapłonie), ale gaśnie po odpaleniu pozycyjnych lub mijania (światła się zapalają)...
wyjąłem dziś pokrętło, ale nic nie zdziałam (nie da się otworzyć) - chyba że bym miał opis pinów wtyczki, to bym może pomierzył miernikiem opory odpowiednich pinów przy ustawionym pokrędle....