Tak jak w temacie po nagrzaniu przestaję pracować czwarty cylinder. Sprawdziłem ciśnienie kompresji i wygląda to tak:
Cylinder 1 - 12,7
Cylinder 2 - 13,5
Cylinder 3 - 14,0
Cylinder 4 - 14,2
Po nagrzaniu jak już nie pracuję ten 4 cylinder sprawdzałem czy jest iskra i jest normalnie.
Silnik 1.4 16V DOHC AFH. Nie pracuje 4 cylinder bo sprawdziłem wyciągając kabel. Nierówno pracuje (po wyciągnięciu kabla i przed), drga silnik. A jak sprawdzić wtrysk?
[quote=""adam_OF""]A jak sprawdzić wtrysk?[/quote]
wyciągnij ten kabel niech pochodzi i wykręć tą świecę-jesli będzie mokra znaczy wtrysk podaje paliwo
z tego co piszesz to wydaje mi się żę masz za więlką różnice sprężania na poszczegulnych tłokach iniewien jaką jednostką wyraziłeś te wartości. mogą to być uszkodzone zawory ,pierścienie ,cylinder
To sa zapewne wartosci w barach. Takie wartosci podaje monometr do pomiaru cisnienia sprezania. Czesto myli sie go ze stopniem sprezania, a sa to dwie rozne wartosci. Ale wracajac do problemu, odepnij wtyczke od wtryskiwacza, moze sie cos zmieni. Mozesz tez sprawdzic jak wyglada swieca w tym cylindrze, tak jak pisza wyzej. Byc moze padl Ci wtryskiwacz i jest caly czas otwarty. Mozesz sprubowac zamienic go np z tym z 3 cylindra.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
[quote=""marcin86""]To sa zapewne wartosci w barach. Takie wartosci podaje monometr do pomiaru cisnienia sprezania. Czesto myli sie go ze stopniem sprezania, a sa to dwie rozne wartosci.[/quote]
dla mnie nie ponieważ można przeliczyć i różnica pomiędzy najwyższą wartością a najniższą wynosi 2,5 i to jest blisko wartości róznicy spreżania na tłokach[3 bary lub 0,3MPa dla benzyniaka] a mierzy ja się przy temperaturze oleju 30* C
im mniejsza różnica tym lepiej dla silnika benzyna czy dizel
dodam jeśli to bary to jeszcze nie jest zle z tym silnikiem poniewaz wartości pomiaru nie spadły do 7 barów czyli 0,7 MPa