Po nagrzaniu przestaję pracować 4 cylinder...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adam_OF
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Po nagrzaniu przestaję pracować 4 cylinder...

Post autor: adam_OF »

Witam!

Tak jak w temacie po nagrzaniu przestaję pracować czwarty cylinder. Sprawdziłem ciśnienie kompresji i wygląda to tak:
Cylinder 1 - 12,7
Cylinder 2 - 13,5
Cylinder 3 - 14,0
Cylinder 4 - 14,2

Po nagrzaniu jak już nie pracuję ten 4 cylinder sprawdzałem czy jest iskra i jest normalnie.

Może ktoś wie w czym rzecz?
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

podaj co to za silnik kolego. może coś z wtryskiem. skąd wiesz który cylinder nie działa? jakie objawy
a
adam_OF
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: adam_OF »

Silnik 1.4 16V DOHC AFH. Nie pracuje 4 cylinder bo sprawdziłem wyciągając kabel. Nierówno pracuje (po wyciągnięciu kabla i przed), drga silnik. A jak sprawdzić wtrysk?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""adam_OF""]A jak sprawdzić wtrysk?[/quote]
wyciągnij ten kabel niech pochodzi i wykręć tą świecę-jesli będzie mokra znaczy wtrysk podaje paliwo
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

z tego co piszesz to wydaje mi się żę masz za więlką różnice sprężania na poszczegulnych tłokach iniewien jaką jednostką wyraziłeś te wartości. mogą to być uszkodzone zawory ,pierścienie ,cylinder
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

To sa zapewne wartosci w barach. Takie wartosci podaje monometr do pomiaru cisnienia sprezania. Czesto myli sie go ze stopniem sprezania, a sa to dwie rozne wartosci. Ale wracajac do problemu, odepnij wtyczke od wtryskiwacza, moze sie cos zmieni. Mozesz tez sprawdzic jak wyglada swieca w tym cylindrze, tak jak pisza wyzej. Byc moze padl Ci wtryskiwacz i jest caly czas otwarty. Mozesz sprubowac zamienic go np z tym z 3 cylindra.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""marcin86""]To sa zapewne wartosci w barach. Takie wartosci podaje monometr do pomiaru cisnienia sprezania. Czesto myli sie go ze stopniem sprezania, a sa to dwie rozne wartosci.[/quote]
dla mnie nie ponieważ można przeliczyć i różnica pomiędzy najwyższą wartością a najniższą wynosi 2,5 i to jest blisko wartości róznicy spreżania na tłokach[3 bary lub 0,3MPa dla benzyniaka] a mierzy ja się przy temperaturze oleju 30* C
im mniejsza różnica tym lepiej dla silnika benzyna czy dizel
dodam jeśli to bary to jeszcze nie jest zle z tym silnikiem poniewaz wartości pomiaru nie spadły do 7 barów czyli 0,7 MPa
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”