Witam, wymienilem ten termostat + krociec (bez czujnika temperatury).
Poza nawiasem napisze ze gorszej tandety jeszcze nie widzialem, pisze tu o samym rozwiazaniu (termostat+krociec), materialach z jakiego te elementy sa wykonane (zamienniki jak najbardziej ale rowniez czesci ori VW ktore poszly w kosz) nie wspominajac o samym przykreceniu krocca do korpusu termostatu !!
uwazac aby nie przekrecic srub bo sa to zwykle wkrety a nie sruby z gwintem metrycznym, obchodzic sie delikatnie i z wyczuciem podczas dokrecania (nie zaszkodzi delikatnosci nawet przy odkrecaniu)
Problem owszem tkwil w samym termostacie, element bimetaliczny (banieczka z gazem chyba i trzpieniem ktory sie wysowa jak temp. osiagnie wymagane 87stC, gaz go wypycha poprostu... a moze tam jest jakas wiskoza.. nie wiem) ktory wystawal o niecale 2mm wiecej niz jego kolega nowka sztuka ze sklepu, w wyniku tego powstalwala szczelina przez ktora przeplywal plyn w duzy obieg (do chlodnicy), partolilo to cala robote ukl termostatu, efektem bylo duuuze zapotrzebowanie na paliwo, sporo mazi (majonez) pod korkiem, w odmie, we wezu odmy, no i slaba wydajnosc grzewcza nagrzewnicy nawiewu etc...
Dodam pare zdjec z montarzu + male opisy (jakby ktos mial problem z wyobraznia), mam nadzieje ze sie przyda dla potomnych:
1. po lewej stary termostat WAHLER+krociec ori VW, po prawej czesci nowe termostat WAHLER i krociec (nie wiem jakiej firmy)
2. niecale 2mm wystaje wiecej trzpien z padnietego termostatu, najnormalniej sie zacial i byl odepchniety od krocca i juz mamy szczeline przez ktora plyn wedrowal do chlodnicy, pisze ze sie zawiesil bo kombinerkami nie moglem go ruszyc ale jak mi upadl na posadzke to trzpien schowal sie o 1mm
3. jak widac na zdjeciu roznia sie (mysle ze zmienili juz w fabryce sam ten element na ten jak na zdjeciach po prawej stronie) te chermetyczne "banieczki" z wybitym 87stC ktore nagrzewajac sie wypycha ten maly trzpien, ten nasz trzpien zas oparty jest w kroccu w tej malej dziurce, po nagrzaniu trzpiec wypycha element termostatu uwalniajac goracy plyn w kierunku chlodnicy
3. Ogolne umieszczenie termostatu+krucca w silniku, ten maly czarny/czysty element w ogolnym brudzie sielnika to krociec ktory zamyka termostat wewnatrz:
Mysle ze z moich wypocin cos sie przyda dla potomnych, auto VW Polo 6N1 1.6 AEE
ps: ...mysle ze wielka firma VW mocno oszczedza na jakosci materialow, no ale zmniejsza to ogolna mase auta co idzie w parze z wiekszym odchudzeniem i wiekszymi osiagami :aniolek:
ps: wyrażam zgodę na wykorzystanie w/w materiału, zdjęć, opisów do celów forumowych, edukacyjnych, czy też do działu Manuale.