kierownica

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
baldur77
Newbie
Newbie

kierownica

Post autor: baldur77 »

Wiatm, niedawno kupiłem Polóweczke 95 r i zastanawiam sie dlaczego gdy w położeniu kół na wprost kierownica jest skręcona w lewo, czy da sie ją jakoś naprostować? prawde mówiąc nie znam sie za bardzo na mechanice :)
Pozdro
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: xm55 »

Jedź do dowolnej stacji diagnostycznej i poproś pana diagnostę o ustawienie zbieżności. Zapłacisz 20-30zł i kierownica będzie ok, i będziesz miał pewność co do regulacji tego parametru.
Obrazek
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Poza tym unikniesz zdzierania opon.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

[quote=""ragiern""]Poza tym unikniesz zdzierania opon.
[/quote]
Źle ustawione koło kierownicy i "cięcie" opon to dwie różne sprawy, mogą występować jednocześnie ale nie muszą, mogą nie mieć ze sobą nic wspólnego. Nie zaciemniaj tematu koledze baldur77.
Pozdrawiam.A.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

W większości wypadków źle ustawione koło kierownicy jest bezpośrednio powiązane z niewłaściwą zbieżnością. Natomiast niepoprawna zbieżność bezpośrednio się odbija na nierównomiernym zużyciu ogumienia. Tak więc praktycznie w 100% przypadków można postawić znak równości między "skręconą" kierownicą a "podcinaniem" opon.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Ludzie zbieżność może być ok, a koło kierownicy w złym położeniu!! i opon nie będzie cięło a samochód będzie prowadził się ok i będzie bezpiecznie. Konieczne sprawdzenie i korekta ustawienia zbieżności lub koła kierownicy. Jak to się robi:
1. Uniesiony samochód
2. głowice na kołach
3. koło kierownicy zablokowane w prawidłowym położeniu
4. regulujesz pod spodem auta i sprawdzasz ustawienie na monitorze, blokujesz i jeszcze raz sprawdzasz jak ok to koniec(ważny brak nadmiernych luzów w układzie kierowniczym i w zawieszeniu), uszkodzona tuleja, pęknięty wahacz, luźny sworzeń lub końcówka i cała robota na nic.

Koło kierownicy może być przestawione o "ząb". Człowiek nie wie bo dopiero kupił trzeba jechać do warsztatu i ustawić być może tylko zbieżność.

Pozdrawiam.A.
M
MJK
Newbie
Newbie

Post autor: MJK »

Witam.
Mam też ten <defekt> myślę,że koło może być przestawione o ząb.Trzeba jechać do mechanika potwierdzić to i sprawdzić zbieżność. Nie będę tego sam poprawiał, brak doświadczenia z kołem w którym jest poduszka powietrzna :!:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja mam własnie tak samo bo sam ustawiałem sobie zbieżność i przy wyprostowanych kołach mam lekko skręconą kierownicę,
idzie się przyzwyczaić :)
i podpinam się pod wypowiedzi powyżej,
skręcenie kierownicy w pozycji wyprostowanej kół przednich nie ma znaczenia i nie oznacza to nieprawidłowej zbieżności. :gitara:
civic r18a2/407 1,6 HDi
M
MJK
Newbie
Newbie

Post autor: MJK »

Można się przyzwyczaić do tego, jednak trochę przysłonięta jest tablica wskażników
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

Ja to robiłem w następujący sposób w hondzie

Jako że zbieżność była idealna to odkciłem śrube trzymająca kierownice i wyjechałem autem prostą i gładka jak stół drogę jadąc prosto na chwilkę zdjąłem kierownice i z powrotem założyłem ją w odpowiednim położeniu Stanąłem dokręciłem śróbe i wszystko było już w porządku
Moim zdaniem najszybsza i najprostsza metoda jaką znam :D
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

[quote=""magik""]Ja to robiłem w następujący sposób w hondzie

Jako że zbieżność była idealna to odkciłem śrube trzymająca kierownice i wyjechałem autem prostą i gładka jak stół drogę jadąc prosto na chwilkę zdjąłem kierownice i z powrotem założyłem ją w odpowiednim położeniu Stanąłem dokręciłem śróbe i wszystko było już w porządku
Moim zdaniem najszybsza i najprostsza metoda jaką znam :D[/quote]

No kolego to nie był dobry pomysł ale dobrze, że się tak skończył, a na przyszłość jak szanujesz choć trochę życie i zdrowie swoje i innych to tego nie rób i nie podsuwaj innym takich pomysłów.
Pozdrawiam.A.
m
magik
Początkujący
Początkujący

[quote=""ar1000""]No kolego to nie był dobry pomysł ale dobrze, że się tak skończył, a na przyszłość jak szanujesz choć trochę życie i zdrowie swoje i innych to tego nie rób i nie podsuwaj innym takich pomysłów.
Pozdrawiam.A.[/quote]

A niby czemu??? Niby jadąc 10km/h mogę się zebić?? ;)
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mlody »

A czy duzo filozofii jest przy zdejmowaniu kierownicy? W ktorym miejscu sie ja odkreca, trzeba duzo rozbierac?
m
magik
Początkujący
Początkujący

Zdejmujesz poduszkę jesli masz kiere z poduchą albo wyciągasz klakson jeśli masz kiere bez poduchy Odkręcasz jedną śrubę i kierownica zdjęta Prosta sprawa
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”