Wymiana szyby bocznej - jak zamontować?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Wymiana szyby bocznej - jak zamontować?

Post autor: Pavulon »

Po dzisiejszej porannej przygodzie z jumactwem cierpię na brak szybki w drzwiach pasażera (tej mniejszej, niby trójkątnej). Jak wstawić nową? Trzeba demontować ten cienki słupek, oddzielający ją od dużej bocznej? W jaki sposób to zrobić szybko i sprawnie?
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

słupek trzyma się na 1 śrubie i 1 wkręcie, wkręta znajdziesz od góry, śruba znajduje się pod tapicerką drzwi (2 śrubki w rączce, 2 koło zamka, pokrętło podnoszenia szyb i ściągniata)
opuszczasz szybę "główną" w dół, i uchylasz słupek w stronę szyby, i masz jak na dłoni, jak coś nie zrozumiałe to pisz...
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

[quote=""Crazy""]jak coś nie zrozumiałe to pisz...[/quote]
Bardzo zrozumiałe, dzięki serdeczne. :oki:
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

No i zrobione, wszystko zgodnie z opisem, także wszyscy, którzy dopiero będą się z tym zmagać - robić według powyższej instrukcji z zamkniętymi oczami ;)
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

:blush2: aż miło poczytać
m
mrowa
Newbie
Newbie

Post autor: mrowa »

a jak sprawa wyglada z szyba boczna suwaną ??
C
Crazy
Swój
Swój

odkręcić na dole szyby 2 śrubki mocujące do mechanizmu podnoszenia, no i chyba trzeba ten słupek (jak wyżej) ściągnąć aby wyjąć, nie pamiętam już dokładnie. Oczywiście bez ściągania tapicerki nie obejdzie się :)
m
mrowa
Newbie
Newbie

słupek zsunąłem troszke, ale musiałe jeszcze boczna gume sciagnc... potem szybe wlozylem slupek zamontowalem i wzunalem gumy;] troszke roboty ale jak na pierwszy raz jest good
P
PiterPolo
Newbie
Newbie

Post autor: PiterPolo »

Mam takie pytanko nowicjusza. Ponieważ szyba ta podnoszona od strony kierowcy mi strasznie ciężko chodzi i skrzypi. No i chciałem się tym zająć sam. I tu pada pytanie jakich narzędzi do tego potrzebuje. Tzn śrubokręt krzyżakowy jakiś smar ? Bo nie chce skończyć tak że zdejmę szybę i nie będę mógł jej założyć hehe. Z góry dzięki za pomoc. I sorka jeśli gdzieś o tym już było. Staram się szukać i czytać jak najwięcej. Pozdrawiam PiterPolo
m
mrowa
Newbie
Newbie

W sumie to poradziłem sobie tylko rękoma i śrubokrętem krzyżakowym.
Gumy boczne tylko podważyłem tylko śrubokrętem, potem już bez żadnych narzędzi poszło:) Z tym że gumy całej nie ściągnąłem(chodzi o gumę od strony klamki), lecz trzymała się przy górnym rogu i wychyliłem ją na zewnątrz... szybę natomiast montowałem od wewnątrz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”