W których miejscach szególnie oglądać polo przy zakupie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Struś
Raczkujący
Raczkujący

W których miejscach szególnie oglądać polo przy zakupie

Post autor: Struś »

Witam. Niedługo będę oglądał polo 6n hatchback. Silnik 1.6
Chciałbym poczytać gdzie zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach. Słyszałem że np. we wnęce na zapas lubi rudy siedzieć
Będę wdzięczny za takie i inne "smaczki"
Z góry dzięki pozdrawiam.
PS. Dodam że na prośbę od sprzedającego dostałem dość dobre foty i mam wrażenie że nie ma nic do ukrycia. Niestety zdjęcia mam na 2 kompie i nie mogę podłączyć do oceny
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

Hmm ja ci napisze ze swojego polo szukalem 6 miesiecy ;) a wiec przede wszystkim jak otwiera sie drzwi i pierwsze wrazenie czyli np takie pierdoły jak obtarte siedzenie kierowcy (jak obtarte fest to auto bylo duzo jezdzone) jak wygaldaja gumy na pedałach i dywanik obok pedały gazu czy fest wytarty. Jak wyglada kierownica i ogolne wrazenie srodka. Czy podsufitka przypadkiem gdzies nie odstaje. Wyglad zewnetrzny czyli laczenie progów lubi rdzewiec. Otwierasz maske i pierwsze wrazenie czyli jak wszystko slicznie wypucowane to ogladaj dokladnie czy cos nie pekniete nie klejone czy wahacz przypadkiem nie wyglada jak nowy. Stan klocków i ukladu wydechowego. Ogolnie jak pali czy cos nie stuka w silniku. Przejechac sie obowiązkowe czy cos nie stuka jak sie prowadzi(czy nie sciaga do rowu). Jak łapie sprzeglo itd. To narazie tyle szkoda ze nie ma fotek. JAk masz jeszcze jakies pytania to wal smialo.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

nadkola dookoła, progi, okolice szyb przedniej i tylnej. spody drzwi i progi od spodu. pomiędzy nadkolem a słupkiem przednim jest miejsce gdzie lubi się syf zbierać i tam też lubi zmienić kolor na rudy.

hamulce(przejedź palcem po tarczy jaki jest rant i podczas jazdy próbnej puść kierownice czy ściąga, później przyhamuj mocniej bez trzymania czy nie ściąga. spójrz w okolice zapasu czy nie było naciągane. i podłużnice obadaj. popatrz tez na śróbki od nadkoli-zobaczysz czy było coś odkręcane czy sa ori(poprostu widać po lakierze).

we wnętrzu spójrz czy mocno powycierana kierownica ,fotele czy nie przeskakują bo czasem lubią na ząbkach skakać(rączka po prawej stronie od nachylenia fotela)
195/50 R15 - 5.5 ON
Awatar użytkownika
Black
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Black »

[quote=""Struś""]Witam. Niedługo będę oglądał polo 6n hatchback. Silnik 1.6
Chciałbym poczytać gdzie zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach.[/quote]
Napisz skąd jesteś i może napisz prośbę na forum czy ktoś z tobą by nie oblukał autka :D myślę że się może ktoś znaleźć :amen:
S
Struś
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki koledzy.
Chodziło mi o takie niuanse blacharskie jak napisaliście. Stan mechaniczny wiem jak sprawdzić bo to nie moje pierwsze auto. Poza tym te/to polo co mnie interesuje jest z 96r wiec nie oczekuje stanu fabrycznego :)
Z fotek wynika że nikt go nie pucuje pod sprzedaż ,tylko sprzedaje tak jak stoi, mam wrażenie bez ukrywania czegokolwiek.
Później może zapodam kilka fotek co dostałem. To jest link do ogłoszenia http://allegro.pl/vw-polo-6n-klima-lubi ... 65302.html
Zdjęcia dokładniejsze mam na kompie i muszę je gdzieś wpakować żeby się z wami podzielić
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

Polówka z mojego miasta :) Jak otworzysz przednie drzwi, to sprawdź obok zawiasów czy nie ma jakiś miejsc po spawaniu, malowaniu, czegokolwiek co mogło by świadczyć o wypadku, ściągnij uszczelkę gumową z drzwi, bagażnika i zobacz jak ma się sprawa w tych miejscach. Sprawdź nadkola i progi czy nie maja rdzy, koniecznie wrzuć kilka razy wsteczny bo skrzynia w polówkach należy do awaryjnych, zobacz jak wygląda sprawa ze sprzęgłem. Ogólnie, to wygląda na zadbane, kilka rys na zderzakach no ale przecież od tego są zderzaki ;) Jak kupujący mówi, że jest z nią wszystko ok, to warto pojechać i zobaczyć. Koniecznie przejedź się nią i zajrzyj pod maskę przed i po jeździe. Jak nic nie będzie wyciekać to bierz :)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
kukusiek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: kukusiek »

Robiony przód...
MIESZALNIA TYNKÓW I FARB ELEWACYJNYCH "ANDRUŚ"
DYSTRYBUCJA --> STRZELIN/WROCŁAW
www.tynki-elewacyjne.pl
Obrazek
S
Struś
Raczkujący
Raczkujący

Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

hmm malo ma najechane tylko 175 k ? ale za 5500 nie ma co sie spodziewać nowki :P
Obrazek

Awatar użytkownika
kukusiek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Mam obiekcję stary! Dziwne przeczucia... Nie mam nic do aut bitych jeżeli są zrobione jak bozia każe... Przód ewidentnie odstaje, pod maską za wiele nie widać, ale mam w lubinie kuzyna który siedzi w biznesie na giełdzie, chcesz daj cynka na pw, rano wybieram sie na wroek na gielde musze wiedziec szybko
www.tynki-elewacyjne.pl
Obrazek
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

acha jeżeli wydaje ci się ze będzie tyle palił co na aukcji to strasznie się mylisz.
Awatar użytkownika
kukusiek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Mam gdzieś czy pali tyle czy tyle wogóle o tym nie mówiłem - wartość względna... Auta nie widziałem nie słyszałem... to jest odczucie użytkownika lub opinia handlarza... pw
www.tynki-elewacyjne.pl
Obrazek
S
Struś
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""borys_wrocek""]acha jeżeli wydaje ci się ze będzie tyle palił co na aukcji to strasznie się mylisz.[/quote]
Auto i tak pójdzie do gazownika czy to kupie 1.4 czy 1.6. Byle się w 9 gazu na trasie mieścił.
A tak nawiasem pytając to ile wasze diesle palą w trasie koledzy i czy jest w nich "trochę" dynamiki żeby sprawnie wyprzedzić?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

he he dynamiki ;) hmmm moje w trasie pali 4.5-5 miasto 5.5-6 zima trasa 5.2-6 miasto zima 5.5-6.5 jak pali wiecej to lipna ropa albo cos nie tak.
Obrazek

m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

[quote=""Rafałbb""]nadkola dookoła, progi, okolice szyb przedniej i tylnej. spody drzwi i progi od spodu. pomiędzy nadkolem a słupkiem przednim jest miejsce gdzie lubi się syf zbierać i tam też lubi zmienić kolor na rudy.

hamulce(przejedź palcem po tarczy jaki jest rant i podczas jazdy próbnej puść kierownice czy ściąga, później przyhamuj mocniej bez trzymania czy nie ściąga. spójrz w okolice zapasu czy nie było naciągane. i podłużnice obadaj. popatrz tez na śróbki od nadkoli-zobaczysz czy było coś odkręcane czy sa ori(poprostu widać po lakierze).

we wnętrzu spójrz czy mocno powycierana kierownica ,fotele czy nie przeskakują bo czasem lubią na ząbkach skakać(rączka po prawej stronie od nachylenia fotela)[/quote]

Przy czym powycierana kiera to nie zawsze miliony kilometrów za plecami auta. Wersje bez wspomagania szybko traciły urok kierownicy - manewrowanie np. na parkingu wymaga siły a przez to się kiera zużywa. No i kobiety - każda ma choć jeden pierścionek - takim bardzo łatwo zniszczyć kierownicę - nawet mając wspomaganie :)

Ale oddaje reszcie rację - zazwyczaj po tym poznasz przebieg auta :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”