xenon zakazany?

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

fabryczny xenon nie oslepia, bo po odpaleniu sie poziomuje, nie miales porownania seryjna lampa kontra SERYJNY xenon...

ja nie wyobrazam sobie nastepnego auta bez xenonu. W nocy jak w dzien a nie zdarzylo mi sie zeby ktoikolwiek mi mrugal ze go oslepiam...
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

[quote=""Wojciechu""]fabryczny xenon nie oslepia, bo po odpaleniu sie poziomuje, nie miales porownania seryjna lampa kontra SERYJNY xenon...

ja nie wyobrazam sobie nastepnego auta bez xenonu. W nocy jak w dzien a nie zdarzylo mi sie zeby ktoikolwiek mi mrugal ze go oslepiam...[/quote]

Boją się, że wyjdzie łysy i mrugnie przez łeb ;) (oczywiście się nie obrażaj, żart taki :P).

Ja tam się przyzwyczaiłem i mnie nawet HIDy nie rażą (chyba, że ktoś ma faktycznie bardzo dziwnie ustawione to takiemu mrugam). No i idiotom, którzy nie potrafią wyłączyć długich gdy jadą na nich cały czas i pojawia się jakieś auto z przeciwka. Zauważyłem też, że bardzo duże znaczenie ma czym jedzie oślepiany i jaki jest stan jego szyby. W Mercedesie gdzie miałem już dość mocno wytartą przednią szybę często zdarzały się oślepienia właśnie z tego względu, że na mojej szybie wieczorem się światło źle rozchodziło.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

ale tak jak ten kolo mówi, kilkukrotnie więcej emituje światła niż żarówka halogenowa, więc żadna mi tam technologia tylko mocniejsze światło. też wstawie do soczewki mocniejsze żarówki i to samo będzie i tak samo bede oslepiał. I kolo pieprzy głupoty bo on twierdzi że na wybojach xenon cały czas sie poziomuje, przynajmniej ja go tak zrozumiałem :) a przecież on sie poziomuje w zależnosci od obciazenia :) w czasie postoju a nie jazdy. Dobrze mówie?? :) wzieli jakiegoś jasia co chyba za bardzo nie wie co mówi. Bo chyba jakiś tam technologi z nasa nie ma że jak sie wpada w dziurę to światła tak szybko reagują żeby nie oślepić innych;p Powinni wycofać xenony takie moje zdanie bo każdy razi chyba że ktos ma ustawione 5m przed autem :) ja siedze ponad 2 metry na drogą i zawsze mnie oślepia.
I miejsce plac manewrowy
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

[quote=""Hiszp4n""]poziomuje w zależnosci od obciazenia :) w czasie postoju a nie jazdy.[/quote]
poziomuje sie nawet w czasie jezdy ale robi to na tyle powoli ze nie jest w stanie reagowac chociazby na doly itp

xenon dobra sprawa, bede u siebie w bliskiej mam nadzieje przyszlosci zakladal ori instalacje ze spryskami i samopoziomowaniem
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

prawda jest taka, że ksenon jadący z przeciwka przyciąga wzrok bo chcesz obadać co to za autko sunie przed tobą i się wpatrujesz w nie, dlatego masz wrażenie że oślepia potem ;) ja wiem tyle ,że często mijam się na moim małym miasteczku ze znajomymi jadącymi z przeciwka i żaden nie narzeka na rażenie ,a pytałem o to kilka razy, wiec nie wiem o co tyle hałasu z tym ksenonem, każdy narzeka, ale jak ma okazje to sam kupuje lampki i montuje u siebie :thumbsup:
d
darek-vw
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: darek-vw »

[quote=""elja""]ori instalacje ze spryskami i samopoziomowaniem[/quote]
rób dobre fotki całej układanki i pokaż fotki z montażu :D
wiele osób które chcą być nie wiadomo jak legalne na początku mówią, że będzie wszystko jak fabryka przykazała, a jak się dowiadują ile
gratów trzeba się naszukać i ile jest z tym roboty to zostaje xenon i spryski a samopoziomowanie odpada :blind:
prawda jest taka że podczas jazdy poziomowanie g.... daje, a każdy rozgarnięty kierowca może ręcznie opuścić światła jak wie, że jedzie z mocniej obciążonym tyłem

a jeszcze jedno, samopoziomowanie genialnie będzie działać z np gwintem :grin:

[quote=""wojtasllb""]...ale jak ma okazje to sam kupuje lampki i montuje u siebie :thumbsup:[/quote]
dokładnie i się cieszy z jakości światła :mrgreen:
10\' VW Polo Classic Coupe R36

[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=185&t=26509]Wszystko o modyfikacji VW Polo Classic / Variant 6KV 1995-02
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

[quote=""darek-vw""][quote=""elja""]
prawda jest taka że podczas jazdy poziomowanie g.... daje, a każdy rozgarnięty kierowca może ręcznie opuścić światła jak wie, że jedzie z mocniej obciążonym tyłem
[/quote][/quote]

no właśnie nie do końca może(nie ma takiej opcji żeby ustawić cokolwiek z kabiny), chyba że za każdym razem będzie pokrętłami bezpośrednio przy lampach grzebał ;)
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

[quote=""wojtasllb""]no właśnie nie do końca może(nie ma takiej opcji żeby ustawić cokolwiek z kabiny), chyba że za każdym razem będzie pokrętłami bezpośrednio przy lampach grzebał[/quote]
ale przy dokladanym nawet ori xenononie ale bez ori samopoziomowania regulacja lamp jest tak jak w normalnych lampach
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

Nie prawda jest ze samopoziowanie g... daje.
Peugeot 307,407, Audi A6, dziala to bardzo dobrze, w ogole po kazdym urochumieniu silnika samo sie ustawia. Nastepnie jak wsiada do tylu dwoch tegich mezczyzn to widac i slychac jak sie ustawia. Nawet jak jechalem dosc szybko na drodze i bujnelo autem (jakis garb) to ksenon automatycznie sie podniosl.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

[quote=""sycha""]Nie prawda jest ze samopoziowanie g... daje.
Peugeot 307,407, Audi A6, dziala to bardzo dobrze, w ogole po kazdym urochumieniu silnika samo sie ustawia. Nastepnie jak wsiada do tylu dwoch tegich mezczyzn to widac i slychac jak sie ustawia. Nawet jak jechalem dosc szybko na drodze i bujnelo autem (jakis garb) to ksenon automatycznie sie podniosl.[/quote]
Też jak jeżdżę autem z xenonem to widzę, że to działa. Na tyle dobrze, że nie oślepi za bardzo nawet jak będzie duża dziura/garb.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”