nietypowa kontrolka i awaria auta. POMOCY :(

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
csw123
Newbie
Newbie

nietypowa kontrolka i awaria auta. POMOCY :(

Post autor: csw123 »

Witam od kilku dni mam wielki problem z autem - VW POLO 1.4 MTI 2001r., a dokładnie zdarza się ostatnio coraz częściej że auto mi gaśnie i nie mogę go odpalić dopiero jak minie kilka dobrych minut auto można odpalić. Nieraz jest tak ze auto chodzi przez kilka godzin OK a nieraz że praktycznie co chwile gaśnie i nie można odpalić. Niestety chciałbym dodać ze ta druga kwestia zdarza się coraz częściej.
Zauważyłem również, że auto zawsze nie chce odpalić wtedy gdy jak przełączam kluczyk na początku pojawia się w dolnym prawym rogu żółta kontrolka: trójkąt z wykrzyknikiem w środku i jeszcze całość jakby owinięte strzała z kierowaną w lewo.Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

ta kontrolka to ESP czyli elektroniczny program stabilizujący tor jazdy, masz na tablicy pod regulacjami nawiewu przycisk z napisem ESP? a jeśli chodzi o prace silnika to podobne objawy mialem przy walnietym czujniku obrotów wału korbowego z tym że dodatkowo świeciła mi się kontrolka check i epc gdy działy sie te rzeczy z silnikiem. Sprawdz bezpieczniki i najlepiej podłącz auto pod kompa bo bez tego cieżko bedzie zlokalizować przyczynę,a na ślepo nie ma co wymieniać cześci.

tu masz rozpisane wszystkie kontrolki z 6n2:
Obrazek
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Nie było silników 1.4 MTI :acute: Były MPI :P
Obrazek
c
csw123
Newbie
Newbie

[quote=""wojtasllb""]ta kontrolka to ESP czyli elektroniczny program stabilizujący tor jazdy, masz na tablicy pod regulacjami nawiewu przycisk z napisem ESP? a jeśli chodzi o prace silnika to podobne objawy mialem przy walnietym czujniku obrotów wału korbowego z tym że dodatkowo świeciła mi się kontrolka check i epc gdy działy sie te rzeczy z silnikiem. Sprawdz bezpieczniki i najlepiej podłącz auto pod kompa bo bez tego cieżko bedzie zlokalizować przyczynę,a na ślepo nie ma co wymieniać cześci.

tu masz rozpisane wszystkie kontrolki z 6n2:
Obrazek[/quote]

Tzn jezeli chodzi o przycisk ESP to wlasnie nie mam zadnego przycisku, kontrolka check mi sie pali ale to juz od roku jak wymieniali mi rozrzad i padl czujnik obrotow walka rozrzadu ale przez rok czasu nic sie nie dzialo czy to mozliwe ze to po takim czasie i to od tego czujnika ? Bo jak bylem na komputerze sprawdzic to wywala tylko ze to ten czujnik elektryk nie wspomnial nic o tym czujniku o ktorym napisales. Jedynie co raz mu wyskoczylo na kompie ale pozniej blad zostal usuniety ze cos z immobilaiserem i tak skojarzylem fakty ze zaczelo mi sie to robic jak podlaczylem radio nowe do auta, wczoraj odpialem radio i jest wszystko OK zobaczymy w nastepne dni ale mozliwe ze to mogla byc przyczyna czy tylko przypadek ze wczoraj caly dzien jezdzilem i nic sie nie dzialo ??????
c
csw123
Newbie
Newbie

edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim, jesteś nowy wiec zapoznaj się z regulaminem forum i poczekaj aż moderator zatwierdzi Twoje posty.
Weź pod uwagę, że są Święta i mało kto tu zagląda.
d4ri0

ale u mnie wyglada tak ze jak jezdze to nie swieci mi sie ta kontrolka po prostu auto nagle gasnie i wtedy jak chce odpalic i przekrece zaplon raz to ta kontrolka swieci sie doslownie z 1-2 sekundy i gasnie i wtedy na pewno auta nieodpale ale jak sie nie zaswiecie przed przekreceniem stacyjki to zawsze odpale... i co w tym chodzi. U jednego mechanika wyskoczyl jakis blad z immobilaiserem ale tylko chwilowo pozniej bylo ok czy moze to byc cos zwiazane wlasnie z tym. Wczesniej kupilem sobie nowe radio samochodowe sony i tak skojarzylem ze od tego mniej wiecej czasu cos sie dzialo ale to sporadycznie teraz to normalnie kilka razy na dzien ale wyjalem wczoraj rano radio i jezdzilem caly dzien i bylo ok! ??? czy radio moze wplywac na immobilaser czy po rpstu to przypadek ze wczoraj mi sie nic nie dzialo. Co to kontrolki check to rzeczywiscie ona mi sie swieci ale to od momentu jak mialem wymienany rozrzad wtedy uszkodzil sie czyjnik walka rozrzadu to jednak inny niz o tym co wczesniej pisaliscie a do tego on juz mi sie swici tak od rku i mechanik mowil ze ogolnie od tego nie powinien gasnac... ale teraz jak piszecie ze jest jakis inny czujnik ale znowy na kompie tego czujnika nie wyswietla...
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

u mnie w ciężarowym iveco zapala sie ta kontrolka jak długo sie trzyma rozrusznik, albo jak jest słaby aku tyle moge Ci powiedziec
I miejsce plac manewrowy
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

wszytko może mieć znaczenie ,musisz zrobić tak żeby w sterowniku nie było żadnego błędu wtedy auto powinno teoretycznie chodzić dobrze. sprawdź wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za kontrolki check i tą od ESP to podstawowa rzecz nie jeden już sie o tym przekonał ;) , w instalacji samochodu niektóre elektroniczne graty są podpięte w jednym obwodzie i jeśli jeden z tych gratów przestaje funkcjonować te inne też mogą mieć problem z pracą (tak samo gdy świeci się kontrolka od czegoś czego nie ma w wyposażeniu samochodu). wymień ten czujnik od wałka rozrządu i zobaczymy co dalej.

napisz jakie konkretnie numery błędów wywala.
Awatar użytkownika
scooter_elect
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: scooter_elect »

Witam u mnie się ta kontrolka zapala jak podłączam akumulator, ale po chwili gaśnie , albo masz rozładowany akumulator. pozdrawiam
NIE MA TO JAK VW
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”