[9n] Stukanie w kole podczas jazdy przy delikatnym skręcie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
santa_daro
Newbie
Newbie

[9n] Stukanie w kole podczas jazdy przy delikatnym skręcie.

Post autor: santa_daro »

Witam użytkowników,

Nie chcąc zakładać nowego tematu, proszę o rozszerzenie wiadomości na temat owego przegubu wewnętrznego. Głównie chodzi mi o opisanie objawów zużytego przegubu wewnętrznego, myślę że pomoże to w przyszłości szybciej zdiagnozować uszkodzenie potomnym.

Ja natomiast borykam się z problemem stukania w prawym przednim kole i myślałem że może to być to. Od tygodnia mam stukanie takie głuche, ale tylko podczas jazdy samochodu, bez gazu jest nieslyszalne wcale oraz tylko i wyłącznie przy bardzo delikatynm skręcie w prawo, lub dużym skręcie na obciążeniu np. podjazd pod górkę. Oczywiście na piewszy rzut oka poszło koło, ale nawet po zmianie opony to samo, kolejni podejrzani to:
łożysko koła - ale myślę że biło by również w lewo;
guma stabilizatora - do sprwdzenia;
przegub zewnętrzny - raczej nie bo nie słychać chrobotania i cisza podczas max skrętu i ruszania;
łożysko amortyzatora - do sprawdzenia;
drążki i końcówki - ale nie ma charakterystycznego stukania;
tak więc szukamy dalej....

Może któryś z kolegów ma inne pomysły?

Pozdrawiam,
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

Jeżeli stuka na zakręcie to objaw przegubu zewnętrznego. Wewnętrzny na początku stuka tylko podczas przyspieszania, potem już zawsze i coraz głośniej, niezależnie od skręcenia kół.
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""santa_daro""]łożysko koła - ale myślę że biło by również w lewo;[/quote]
łożysko koła najpierw szumi a nie stuka jeśli stuka to gniazda łożyska są wybite zwrotnica lub piasta a wystarczy niewielki luz poniżej 0,1mm
[quote=""santa_daro""]Może któryś z kolegów ma inne pomysły?[/quote]
stacja kontroli pojazdów i diagnosta ;)
s
santa_daro
Newbie
Newbie

Post autor: santa_daro »

Witaj,

Diagnosta się poddał, oglądał 30 minut i nic, wysłał do mechanika żeby sprawdził połączenie silnik - skrzynia. Mechanik wymienił tuleje na wachaczach ale nie pomogło, choć były potargane.
Łożyska ciche/OK, przeguby nie wydają dźwięków typowych dla ich zużycia. Objawy są dziwne i dziwnie się zmieniają, czasami słychać takie bicie że mam wrażenie że koło odpadni, a czasami jest w miare cicho. Wszystko już na oko sprawdzone, zastanawia mnie jeszcze amortyzator, może on pod obciążeniem zaczyna wariować. Jeszcze to sprawdzę i może dojde w końcu do jakiegoś sensownego rozwiązania. A jeśli nie to wszystko wskazuje na półoś, choć nie wiem kiedy miałbym ją uszkodzić:P

Pozdrawiam
C
Chat
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Chat »

A łożysko Mc Persona kolega sprawdzał?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Sprawdź czy nie pękła spręzyna i koła są okrągłe.
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”