[9N] Twardy hamulec.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukaszgadocha1984
Newbie
Newbie

[9N] Twardy hamulec.

Post autor: lukaszgadocha1984 »

Witam.
Panowie mam problem a mianowicie twardy hamulec, ale nie zawsze raz jest Ok a raz twardy.
Sprawdzałem przez podłączenie do komputera że pompa hamulcowa działa, vacum pompa uszczelniona gdzie się da, serwo robi ciśnienie, mój mechanik zgłupiał proszę o pomoc bo w końcu komuś zrobię krzywdę. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie problem zaczął się gdy jechałem w mocnej ulewie słyszałem że jest możliwa woda w serwie.
Z góry dzięki za pomoc.
Vw polo 1.4 tdi 2002
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jakbys miał wodę w serwie, to bys miał chyba wode w plynie hamulcowym? Płyn hamuclowy jest silnie higroskopijny dlatego jedz do warsztatu, ktoryma narzedzie do sprawdzania ilosci wody w płynie hamulcowym.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Część podciśnienia jest odizolowana od płynu tak że woda nie przedostaje się z jednej części do drugiej. Najczęściej w takich przypadkach to albo jest gdzieś nieszczelność albo pompa vacum raz działa raz nie. Sprawdź jeszcze czy czasem nie spadła jej wydajność czy po paru hamowaniach hamulec twardnieje. Możliwe jest że któryś inny osprzęt sterowany podciśnieniem ma nieszczelność i dopiero po otwarciu zaworu jest problem. Generalnie najlepiej manometr podciśnienia i sprawdzamy.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

a moze masz uszkodzony przewód od podciśnienia serva? bądz jakąś nieszczelność w servie.. taką mam teorie :)
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario23 »

Ja miałem w mojej Asterce F tak że podczas silnych opadów deszczu hamulec robił się twardy wymieniłem zawór zwrotny i wszystko grało.
Awatar użytkownika
lukasz6oo

Post autor: lukasz6oo »

panowie mam podobny problem z hamulecem w fabi 2001r motor mpi 60km . Pedał jest twardy . Po odpaleniu wpada lekko w podłoge czyli serwo działa . Dodam że auto w seri nie ma ABS co troche dziwi bo wersja comfort. Hamulce same w sobie dobre biora równo. Co radzicie pierwszy raz mam z czyms takim problem. Może zapowietrzone??? chodz wówczas pedał by wpadał w podoge a tu nie moge powiedziec bo jest bardzo wysoki.
RUMAK
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”