[quote=""yogas1""]Witam, po pierwsze chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów
Może od początku.. od pół roku jestem dumnym posiadaczem polówki, jednak jak to każdy egzemplarz ma swoje wady. Otóż dużo czytałem wątków na temat falowania obrotów jednak moja polówka chyba ani myśli o normalnych obrotach...

Obroty skaczą na ciepłym silniku tzn. jak osiągnie swoje 90 C, czasami nawet gasł na światłach, gdy jest zimne jest wszystko ok. Normalnie trzymał te 800 obr. Autko ma nową i zaadaptowaną przepustnicę, bo to obrałem z mechanikiem jako przyczynę... nie pomogło. Później wymienione były kable, świece, sprawdzony termostat i ładowanie (ok. 14V) i nastawione wyprzedzenie zapłonu (przepraszam jeżeli coś przekręcę

. Po nastawieniu zapłonu silnik ładnie pracował, obroty nie falowały ale brakło mocy, tak że byle górka sprawiała poli trudności. Mechanik przestawił zapłon do poprzedniego stanu i podwyższył obroty. Bez rewelacji, dalej jest tak samo. I jestem teraz w punkcie wyjścia... ostatnio zauważyłem, że podczas włączanie np. świateł mijania, nawiewu na 3-4 stopień, kierunkowskazu lub wciśniecie hamulca pojawia się ten problem.
Gdzieś ktoś napisał że może to być czujnik halla?
Dodam, że autko było podłączane pod komputer i nie wykazało błędów (o dziwo...)
Z góry dziękuje za pomoc i każdą radę

[/quote]
Zakłócenia pracy silnika
na biegu jałowym i przy
zmianie obciążenia,
silnik reaguje
niewłaściwie na
przyspieszanie
1. Niesprawna sonda lambda
2. Uszkodzone ogrzewanie sondy
lambda
3. Uszkodzony wyłącznik biegu
jałowego
4. Nieszczelny układ wylotowy
między głowicą cylindrów
a katalizatorem
Proponuję sprawdzić jeszcze regulator napięcia w altku.
Może katalizator też się powoli kończy.