Gotuje sie silnik ;( !!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: kamilPolo »

ogrzzewanie dzialalo normalnie jak wczoraj wl
a jakis bezpiecznik jest od tego wiatraka??
polo 95
l
ludwik88888
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ludwik88888 »

Tak kolego jest ale który nie pamiętam powinien mieć wartość 20A ale dziś sprawdzę który od lewej i napiszę.
Ludwik
k
karol2929
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karol2929 »

Miałem to samo. Jeśli ogrzewanie działa normalnie to tylko termostat i ew. króciec do wymiany.. tak jak koledzy piszą czas ok 15min, płyn do uzupełnienia i śmiga :) koszt ok 60 zł Trzeba od tego zacząć.
Termostat kup firmy WAHLER
Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

oki dzieki za rady w najblizszym czasie ma znajomy mechanik podjechac do mnie to mi powie co to sie stalo oby tylko termostat bedzie dobrze:)
polo 95
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a ja mam pytanie keidy sie powienienem uruchamiac wentylator pod maska ,jak przejedzie dluga trase ?> czy razem z odpaleniem silnika bo ani tak ani tak m isie nieuruchamia :crazy:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""marcc_Jr""]a ja mam pytanie keidy sie powienienem uruchamiac wentylator pod maska ,jak przejedzie dluga trase ?> czy razem z odpaleniem silnika bo ani tak ani tak m isie nieuruchamia [/quote]
Uruchomić ma się wtedy jak dostanie info od czujnika że jest za wysoka temperatura. to chyba jasne. Jeżeli temperatura płynu chłodniczego w silniku przekracza pewną okresloną wartość, najpierw otwiera sie termostat (między 84 a 98 stopni) puszczając płyn na duży obieg, czyli na chłodnicę. Jeżeli jedziesz w trasie to sam pęd powietrza schłodzi płyn. Jeżeli stoisz w korku i termostat puści płyn na duży obieg, to po przekroczeniu pewnej temperatury odpala się wiatrak (etap pierwszy: 92-97 stopni, etap drugi: 99-105 stopni).
A
Anonymous

czyli wszystko jasne mam zepsuty wiatrak a wiesz mzoe ejszcze czy wiatrak ma jakis bezpiecznik ? bo patrze w spis i niewidze
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Bezpiecznik odpowiadający za chłodzenie, niekoniecznie termostat. Bezpiecznik nie znajduje się wewnątrz pojazdu, tylko pod maską przy akumulatorze. Nie wiem dlaczego, ale znam pare aut, które nie posiadały tych bezpieczników :o po prostu wolne pole. Widocznie poprzedni właściciele je wyciągali, ale dlaczego ? Mniejsza z tym, termostat albo bezpiecznik sprawdź to szeryfie.
A
Anonymous

a wjaki sposob mozna sprawdzic czy wentylator jest sprawny bo jezdze od dluzszego czasu dosc duzo i ani razu m isie niewlaczyl po skonczonej trasie
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""marcc_Jr""]a wjaki sposob mozna sprawdzic czy wentylator jest sprawny bo jezdze od dluzszego czasu [/quote]
Chłopie zatrudnij w końcu szukajkę bo dopiero co temat był wałkowany. Dokładnie zostało opisane jak sprawdzić czy działa wentylator.
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

[quote=""marcc_Jr""]a wjaki sposob mozna sprawdzic czy wentylator jest sprawny bo jezdze od dluzszego czasu dosc duzo i ani razu m isie niewlaczyl po skonczonej trasie[/quote]

viewtopic.php?f=20&t=31544
Obrazek
Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

http://obrazki.elektroda.net/86_1243179008.jpg bezpiecznik 19 to jest od chlodnicy czy od nawiwu ??
polo 95
Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

dzis sprawdzilem po ilu km zaczyna sie grzac i przy ok 3 3.5 km zaczyna byc 110-120 wiec na 90% termostat to jest??
polo 95
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Tak to jest termostat lub ułamana drabinka w jego obudowie przez co nie otwiera obiegu wody na chłodnicę. A czujnik który załącza wentylator jest w chłodnicy. A przy uszkodzonym termostacie płyn tam jest zimny.
l
ludwik88888
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ludwik88888 »

Kolego wentylator powinien uruchomić się przy przekroczeniu 90stopni inaczej nie a jeśli masz dieselka to rzadko się to zdarza chyba że często w korkach stoisz.
Ludwik
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”