[9n] Problem z odpaleniem 1.4TDI 75KM!!!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Problem z odpaleniem 1.4TDI 75KM!!!!!

Post autor: Majkel19 »

Witam. Mam Problem. Dziś po zatankowaniu się na jakiejś stacji nieznanej w trasie miałem problem z odpaleniem. Samochód kręci lecz nie chce zapalić za pierwszym razem, po dłuższym kręceniu auto zapala z trudem. Żadna kontrolka się nie pali, nie kopci na biało ani na czarno, na mocy również nie stracił. Wróciłem do domu zgasiłem autko, próbuje odpalić i to samo. Kręci i zapala za 2-3razem z trudem. Podpinam auto pod vaga 4.9Pl sprawdzam silnik błędy, i nic nie ma. Proszę o pomoc co to może być. Podejrzewam że jakość paliwa. Pełen zbiornik zalałem 45l. Wiem że te autka są uczulone na słabą jakość paliwa (Pompowtryskiwacze). Moje Polo to 9n 1.4TDI 75KM silnik BAY.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Napisz czy w chwili gdy masz problem z uruchomiem, świeci się kontrolka-spirala. Jeżeli nie to najczęstszą przyczyną jest przekaźnik nr 109, który zasila ECU i błąd przy tym w sterowniku silnika się nie zapisze, natomiast może on wystąpić w zegarach. Jakość paliwa raczej nie powinna mieć wpływu, choć nie wykluczone. Ja do swojego dupowozu leję różne wynalazki i jeszcze z uruchomieniem nigdy nie miałem problemu. Na koniec dodam-przeskanuj wszystkie sterowniki w poszukiwaniu błędów i podaj na forum, może czegoś więcej się dowiemy.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Nie świeci się spirala. Gdy jadę i wcisnę sprzęgło obroty spadają i auto gaśnie. Dziś jak go kręciłem dłużej na zimnym to zapaliła się kontrolka od oleju i mrugała i piszczała, za chwile zgasła. Ujechałem 30km i już nie zapaliła się. Zauważyłem również że więcej mi pali. Na komputerze spalanie 5,5-6 a wskaźnik opadał. :|
m
marcink
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcink »

Miałem kiedyś podobny problem po zatankowaniu ON na Tesco. Też ciężko odpalał i stracił na mocy. Od tego czasu tankuje tylko na sprawdzonych stacjach
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Problem został rozwiązany. Przyczyną tego ciężkiego odpalenia oraz padaczki całej budy były pompo wtryskiwacze. Zostały wymienione wszystkie 3sztuki. Koszt naprawy 5tyś złotych. :banghead: APELUJE DO WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI POLÓWEK Z MOTORAMI DIESEL 1.4TDI O ROZSĄDNE PRZEMYŚLENIE GDZIE TANKUJECIE SWOJE AUTA! :oki:

PS. sam uważałem że orlen, jak i bliska bp jest sprawdzoną stacją. bardzo żadko był tankowany na innych stacjach w trasie.
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Majkel19 z ciekawości po ile kupowałeś pompowtryskiwacze i gdzie?
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”