mam polo coupe wywaliłem ostatnio tylną wycieraczkę i chcę zamontować siłownik do otwierania klapy który byłby podłączony pod manetkę wycieraczki żeby nie montować żadnych dodatkowych guzików. I teraz wiadomo sprawa jeżeli popchnę raz manetkę to siłownik otwierał by klapę co kilka sekund a jak zrobić żebym raz popchnął manetkę i żeby poszedł tylko jeden sygnał?? wystarczy zmienić jakiś przekaźnik czy jest jakiś inny sposób?? jeżeli wystarczy zmienić przekaźnik to powiedzcie który jest od wycieraczki i na jaki trzeba zmienić z góry dziękuje. A i jeszcze jedno pytanie bo z tego co pamiętam to do silniczka wycieraczki tylnej idzie wiązka z trzema przewodami jeden plus drugi minus a ten trzeci od czego jest??
[quote=""pajtak""]I teraz wiadomo sprawa jeżeli popchnę raz manetkę to siłownik otwierał by klapę co kilka sekund a jak zrobić żebym raz popchnął manetkę i żeby poszedł tylko jeden sygnał?? wystarczy zmienić jakiś przekaźnik czy jest jakiś inny sposób?? [/quote]
Popchnąć dwa razy
To ja się podepnę pod temat, czy w kombi tez taki siłownik zda egzamin? Bo klapa jest inna i podejrzewam że mogą być problemy. Miał już ktoś taki bajer w kombi.
Musiałbym zobaczyć jak wygląda klapa od środka, razem z zamkiem itp. Teoretycznie powinno to być możliwe. Chociaż klapa inna, to wydaje mi się, że zamek powinien być taki sam.
[quote=""Brzeziak_""]Nie martwię się tyle zamkiem co kontem ustawienia siłownika.[/quote]
jak nie masz wycieraczki z tyłu (wywalony silnik) to pozostaje Ci wyobraźnia, żeby go zamontować,
ja mam siłownik na linkę... i mam zamocowany do uchwytu silnika wycieraczki i teraz chcę przejść na taki co w drzwiach się montuje bo lepiej się nim steruje ( nie trzeba naciskać parę razy przycisku)
Przekaźnik musisz usunąć i zrobić odpowiednio mostek w jego gnieździe, tak aby podawać impuls pojawiający się z manetki na wyjście na silnik. Tyle, że przy takim rozwiązaniu styki w manetce mogą długo nie pożyć i lepiej dołożyć zwykły przekaźnik.
Co do montażu siłownika w klapie kombi to nie problem (wystarczy zwykły siłownik od cetralnego, siłownik przy takim montażu musi wypychać po dostaniu impulsu sterującego):
A ja mam inny bajer ale to jest opcja dla hardcora
urwalem plastik od spryskow tylnej klapy a chcialem zrobic klape na pol gladko czyli bez tego plastika i zastanawialem sie gdzie zrobic otwieranie i tak wymyslilem pociagnolem ta dziurka gdzie jest sprysk drucik doczepilem do zamka a na gore puscilem go i podgiolem i ladnie wpasowalem w wycieraczke i otwieranie jest ale jak mowie ze jak ktos by wiedzial jak to otworzyc to w nocy jak by gdzies fura stala mogl by ktos sobie cos tam ze srodka ,,pozyczyc" ale ze stoi w garazu to luzik