Drgania/obijanie/rezonans z tyłu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
polocys
Newbie
Newbie

Drgania/obijanie/rezonans z tyłu

Post autor: polocys »

Witam,

Polo ||| hatchback 1.4 60KM benzyna, 98 rok.

Coś wpada w drgania. Słyszę je prawym uchem jakby po skosie w tył. Myślałem, że to coś w bagażniku się zaklinowało i obija, ale wywaliłem wszystko i nie minęło. Potem myślałem, że to szyba, ale wygląda na to że to nie ona, bo te wibracje/drgania słychać tylko jak przyśpieszam. Po puszczeniu nogi z gazu ustają, na jałowym też nic nie słychać. Całe auto nie wpada w drgania, prowadzi się póki co dobrze.
Macie jakieś pomysły, od czego powinienem zacząć sprawdzanie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Opisz coś więcej o tym rezonansie. albo nagraj ten dźwięk, bo rodzaji rezonansów może być mnóstwo. do czego jest podobny?
k
kuba240692
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kuba240692 »

sprawdz czy nie masz wgniecionej rury wydechowej,badz dziury w tlumiku. Ja mialem podobne objawy i winowajca okazal sie dziurawy tlumik
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Dokladnie przyjzyj sie tlumnikowi. Mi sie tlukl o regulator sily hamowania. Na skrecie, myslalem juz ze to guma na belce. Jesli tlucze sie przy dodaniu gazu to normlane ze zaczac trzeba od tlumnika. Moze Ci delikatnie wpada w drgania izolacja termiczna w podlodze.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
k
kuba240692
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kuba240692 »

a propo dziury w ukladzie wydechowym czy to w rurze czy tlumiku. Czy moze miec ona cos wspolnego z obrotami? Tzn, np na postuju gdy czuje drgania przy tlumiku to oobroty lekko skacza np z 900 na ok. 850. Dodam,ze przepustnica czyszczona,zaadaptowana.. Tylko nie wiedziec czemu po 3 dniach juz lekko sie zasyfila...
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

a ja mialem taka akcje ze plastik na tablice wpadał w rezonans i uderzał o klape. Wcisnolem gume do rzucia i makiem zasiał :P
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”