[6N2] Tempomat w 1,4TDI za grosze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Czujniki są ok, ale zasilania na kompa nie ma. Wpinałeś się tak jak Ci rozrysowałem?
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Tak dokładnie się wpiąłem. A która cyfra pokazuje że nie ma zasilania na kompa ? i to zasilanie powinno się pokazać razem z 1 która pokazuje iż jest tempomat naciśnięty ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo

Czwarta kolumna tj ostatnia od lewej jak na kompa idzie zasilanie to powinno sie pokazac 1.0
Dzis zrobilem na przyciku w manetce wycieraczek w ibizie i dziala pieknie;)
U Ciebie kurcze musi dzialac, hmm albo wiesz moze ten przewod od radia co sie podpiales nie teges jest cos.
Sprobuj gdzies indziej sie wpiac z zasilaniem na probe
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

ale tak właśnie jest u mnie gdy nacisnę przycisk tempomatu pokazuje się 1.0 jak na screenie powyżej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo

1.0 powinno byc caly czas jak tylko odpalisz auto, a nie gdy nacisniesz i przytrzymasz przycisk set. Gdzies cos jest nie tak podpiete
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
krakers
Newbie
Newbie

Post autor: krakers »

Jestem tu nowy, wiec jeśli temat zalozyłem w złym dziale to proszeo przeniesienie...

Jestem szcześliwym posiadaczem VW POLO 9N3 (05r) z silnikiem 1.4 TDI BNV.

Latam dzień w dzień długie trasy i chciałbym do niego zalozyć tempomat.

Czy sprawa tu wygląda tak że wystarczy manetka + podlączenie pod VAGa?

Posiada ktos moze schemat, foto połączenia kabli w manetce (dałoby rade tak łopatologicznie wytlumaczyc)?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja jestem po montażu w 9n3 i jest to tanie ale skomplikowane.
Potrzebujesz:
- wtyczki 6Q0 937 702A do bsi i
- 4 konektory do niej mini iso.
- 6 konektorów fakra mqs (ja znalazłem tylko tutaj: http://allegro.pl/piny-pin-konektorki-f ... 68277.html )
- 4 kable około 1 metr, 035 mm i dwa nieco dłuższe
- Jeden konektor męski do grodzi (numeru teraz nie podam).

Podaj maila a wyślę Ci gotowy poradnik.
Jest to dość trudne. Na pierwszy rzut oka wszystko jest pięknie ale trzeba się dostać do wtyczki w grodzi. Aby tam się dostać trzeba zdemontować BSI, skrzynkę bezpieczników, dodatkowy plastik pod nim, połamać sobie rękę (trzeba mieć dodatkowy staw w ręce;) odbezpieczyć przelotkę, naciskać zabezpieczenie na górze wtyczki która jest zaraz pod górną powierzchnią kokpitu mniej więcej na wysokości jak się szyba zaczyna i wyciągnąć ją. Wówczas jak ci się to uda poczujesz się jak król sprytu:) Tą przelotkę po zdemontowaniu ledwo widać. Ja zrobiłem to w około godzinę, może 1,5 ale trochę krwi poszło, podrapałem się. Jak zobaczyłem gdzie jest ta wtyka to miałem ochotę wszystko zmontować i odpuścić.
Oczywiście trzeba zamontować manetkę itp, wpiąć się w gniazdo t41.

Daj maila bo szkoda opisywania:)
Rzecz do zrobienia ale moje grube łapska nie pomagały. Wiąże się to z klęczeniem w drzwiach i wyginaniem się:)
Zakwasy na pośladkach miałem.
Awatar użytkownika
krakers
Newbie
Newbie

Post autor: krakers »

Świetne, Dzięki
jest może ktoś w okolicach poznania lub śremu kto to umie po podpinać albo robił coś takiego u siebie i by mi pomógł odpłatnie lub pro bono xD?
nie jestem pewniakiem a nie chce sobie auta uziemić czy zdewastować.
Awatar użytkownika
SoCool
Newbie
Newbie

Post autor: SoCool »

Czy w okolicach trójmiasta jest ktoś w stanie mi to zamontować oczywiście odpłatnie ? nie czuje się na siłach tym bardziej ze nie posiadam vaga.
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Post autor: bicker83 »

Panowie czy ktos instalowal tempomacik w 6N2 GTI(ARC)? Wszystko dziala jak trzeba? Czy ten zestaw sie do tego wogole nadaje?
http://www.ebay.de/itm/Tempomat-GRA-kom ... 4582wt_716
Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo

Co do manetki to pasowac bedzie. Ale ciekawi mnie po co ta wtyczka z prawej przy wiazce. Przeciez od wtyczki z manetki(po lewej) przewody ida prosto do kompa.
Teraz czysto teoretycznie bo gti nie mialem w reku i niech ktos to potwierdzi.Podlaczenie besposrednio do ECU w ARC:
pin 1 (biały) do ECU PIN 68
Pin 2 (niebieski) to ECU PIN 67
Pin 3 (czerwony) to ECU PIN 66
Pin 4 (czarny) to ECU PIN 69 & zasilanie
Tylko cos mi nie pasuje ten czarny, bo generalnie grupa vag na bialy przewod daje zasilanie.
Jesli by Ci sie nie spieszylo z montazem tempomatu, bo mam dwie sztuki, ale zarezerwowane do konca miesiaca. Manetki sprawne, wiazka od manetki do kompa jest, tylko pinow nie moge zdobyc od kompa:( Ale one we wtyczce w aucie, sa to wystarczylo by moja wiazke przylutowac do pinow z Twojego kompa, aktywacja vagiem i wsio.
Aaa jeszcze jedno, zorientuj sie bo cos mi swita ze gti rozne oprogramowania maja i moze tempoamt nie podejsc. Vagiem sprawdz kompa czy cos o cruise tam jest.
Jak mi sie uda to to wszystko co na ebayu bede mial( brakuje mi pinow we wtyczce kompa) i o wiele taniej wyniesie:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Post autor: bicker83 »

Ok elegancko dziekowac :D Manetka moze byc tez od T4 jezeli dobrze doczytalem? Pytam bo te do T4 sa tansze :) a na zdjeciach wygladaja identycznie :niewiem:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo

Od t4 bardziej kanciata jakby jest, tzn wygiecie bardziej kanciate, ale mechanicznie wsio to samo i moze byc:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Witam. Odświeżę swój problem wszystko dobrze podłączone, czy istnieje możliwość iż tempomat nie działa ze względu na inny rozmiar opon (zmieniłem na 185/65/14). Dodam iż teść posiadając fabryczny tempomat w 9N3 1.4TDI zmienił jakiś rok temu opony na inny rozmiar niż zalecane u producenta ( na klapce wlewu) i też tempomat przestał działać. Kontrolka się zapala i tyle. Był u mechanika wszystko z kompem OK.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”