Awaria elektrycznych szyb - PROBLEM I ROZWIĄZANIE

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Artek3333
Newbie
Newbie

Post autor: Artek3333 »

To ja coś od siebie. Pewnego wczesnowiosennego dnia, szyba od kierowcy w mojej polówce przestała działać, tylko było słychać to sławne, charakterystyczne cykanie. Gdzieś wyczytałem, że przyczyną może być przewód między drzwiami a słupkiem, tam przy zawiasach. Postanowiłem poruszać tymi przewodami, znajdują się w harmonijkowej osłonie gumowej. Po kilkakrotnym powyginaniu tymi przewodami szyba zaskoczyła, ale czasem działała a czasem nie, aż w końcu znowu przestała działać. Postanowiłem więc odczepić przewód od słupka odkręcając go i za pomocą wd 40 i pędzelkiem przeczyściłem styki wtyczki i gniazda, Po podłączeniu szyba od razu zaskoczyła i działa do dzisiaj. Hmm dziwna sprawa, ale od tej pory szyba działa bez zarzutów. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
danzel6n2
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: danzel6n2 »

Witam ja mialem ten sam problem ale wymieniłem przycisk i teraz hula :)
(przycisk kosztuje 74zl w ASO ) pozdrawiam
Dzierżązna 2011
Ślesin 2012

II miesce w siatkowke CIAPKI POWER Ślesin 2012
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=33089
BYLO Polo 6n2
jest golf V
A
Arczixx
Newbie
Newbie

Post autor: Arczixx »

Witam to może teraz ja podzielę się swoimi doświadczeniami ze sławetną przednią szybą w polo. Mój model to 2002 rok 1.4 b. Nie zabierałem głosu na forum bardziej poczytałem o tym jakie problemy mieli inni i jak je rozwiązywali i stosowałem się do wskazówek jednak żadna z nich nie przyniosła sukcesu mój problem pojawił się pewnego pięknego dnia otworzyłem szybę od kierowcy i już jej nie zamknąłem, było słychać tylko sławetne "cykanie". Rozebrałem wszystko, poodczepiałem poskrobałem popodłączałem i nic... w momencie kiedy już zrezygnowany poskładałem wszystko do kupy nacisnąłem znowu przycisk i.... szyba się uniosła. Postanowiłem sprawdzić czy się naprawiła i opuściła się bez problemu ale nie chciała się podnieść, więc zostawiłem ją w spokoju, po kilku dniach znowu zrobiłem podejście i jak najbardziej opuszczała się za każdym naciśnięciem przycisku ale na powrót reagowała tylko tyknięciem. Zrezygnowany postanowiłem odwiedzić znajomego elektryka, który po szybkich oględzinach postawił diagnozę "padł moduł sterowania" polutował trochę i mówi " naprawiłem na razie powinno działać, kiedy przestanie będziemy się martwić, najprawdopodobniej będzie potrzebny nowy moduł", zadowolony udałem się do domu, i kiedy dojechałem na miejsce postanowiłem otworzyć szybkę i zamknąć na próbę, otworzyć jak najbardziej :D ale zamknąć się już nie chciała :( więc wsteczny i pociąłem do elektryka z prośbą by chociaż ją zamknął, bo z opuszczoną nie zostawię na parkingu :D Elektryk zlitował się i po godzinie prób zamknął szybę a ja odłączyłem przycisk aby przypadkiem odruchowo nie otworzyć szyby i nie zaliczyć zonka :D Więc ostatecznie stanęło na tym iż ja wstępnie rozglądam się za nowym modułem (jak ktoś ma albo ma namiary to podajcie), wstępnie dlatego iż elektryk dobry chłopak i kumaty zaproponował że pokombinuje z przerobieniem modułu i może uda się go mu przelutować, cóż nie mam nic do stracenia bez możliwości otwierania szyb nie da się jeździć :D najciekawsze że moduł tak się ciekawie przepalił że elektryka szyby pasażera działa bez zarzutu, centralny podobnie hula (na te samej płycie w polo są szyby i centralny), szyba od strony kierowcy bez problemu się otwiera ale nie chce się zamknąć. Więc wyniki przeróbki i powodzenie akcji bądź porażki opiszę po jej realizacji :D :good: trzymajcie kciuki :D
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Witam

Czy ślizg z aukcji będzie pasował do mojego polo 6n2 ponieważ ułamał się jeden z zatrzasków i są teraz problemy z podnoszeniem szyby.
http://allegro.pl/passat-polo-audi-a4-p ... 34798.html

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”