Witam to może teraz ja podzielę się swoimi doświadczeniami ze sławetną przednią szybą w polo. Mój model to 2002 rok 1.4 b. Nie zabierałem głosu na forum bardziej poczytałem o tym jakie problemy mieli inni i jak je rozwiązywali i stosowałem się do wskazówek jednak żadna z nich nie przyniosła sukcesu mój problem pojawił się pewnego pięknego dnia otworzyłem szybę od kierowcy i już jej nie zamknąłem, było słychać tylko sławetne "cykanie". Rozebrałem wszystko, poodczepiałem poskrobałem popodłączałem i nic... w momencie kiedy już zrezygnowany poskładałem wszystko do kupy nacisnąłem znowu przycisk i.... szyba się uniosła. Postanowiłem sprawdzić czy się naprawiła i opuściła się bez problemu ale nie chciała się podnieść, więc zostawiłem ją w spokoju, po kilku dniach znowu zrobiłem podejście i jak najbardziej opuszczała się za każdym naciśnięciem przycisku ale na powrót reagowała tylko tyknięciem. Zrezygnowany postanowiłem odwiedzić znajomego elektryka, który po szybkich oględzinach postawił diagnozę "padł moduł sterowania" polutował trochę i mówi " naprawiłem na razie powinno działać, kiedy przestanie będziemy się martwić, najprawdopodobniej będzie potrzebny nowy moduł", zadowolony udałem się do domu, i kiedy dojechałem na miejsce postanowiłem otworzyć szybkę i zamknąć na próbę, otworzyć jak najbardziej

ale zamknąć się już nie chciała

więc wsteczny i pociąłem do elektryka z prośbą by chociaż ją zamknął, bo z opuszczoną nie zostawię na parkingu

Elektryk zlitował się i po godzinie prób zamknął szybę a ja odłączyłem przycisk aby przypadkiem odruchowo nie otworzyć szyby i nie zaliczyć zonka

Więc ostatecznie stanęło na tym iż ja wstępnie rozglądam się za nowym modułem (jak ktoś ma albo ma namiary to podajcie), wstępnie dlatego iż elektryk dobry chłopak i kumaty zaproponował że pokombinuje z przerobieniem modułu i może uda się go mu przelutować, cóż nie mam nic do stracenia bez możliwości otwierania szyb nie da się jeździć

najciekawsze że moduł tak się ciekawie przepalił że elektryka szyby pasażera działa bez zarzutu, centralny podobnie hula (na te samej płycie w polo są szyby i centralny), szyba od strony kierowcy bez problemu się otwiera ale nie chce się zamknąć. Więc wyniki przeróbki i powodzenie akcji bądź porażki opiszę po jej realizacji

:good: trzymajcie kciuki