[6R] Spryskiwacze szyb

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Spryskiwacze szyb

Post autor: nawrot12 »

Poprzedniej zimy miałem problemy z zmarzniętymi spryskiwaczami. W praktyce nie mogłem ich używać przez całą zimę :evil:
Niestety nie zainwestowałem w pakiet zimowy :evil:
I tutaj pojawia się moje pytanie, czy jest możliwość zamontowania teraz podgrzewanych spryskiwaczy i czy ktoś może orientuje się ile to kosztuje?
Jeśli nie, to czy są jakieś "sposoby" na zamarznięte spryskiwacze, bo zima coraz bliżej :cry:

Pozdrawiam
Nawrot12
Obrazek
Sprzedam]
Nowe chlapacze i dywaniki materiałowe do Polo 6R
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

kup przed mrozami płyn zimowy np -22 *C i przepraszam ale nie mogę się powstrzymać :rotfl:
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Jest mozliwosc zamontowania podgrzewanych dyszy, taka mozliwosc byla juz w 6n/6n2 ;)

6E0955986B to numer podgrzewanej dyszy (oczywiscie potrzeba 2 szt), pytanie jak zorganizowana jest wiazka elektryczna w 6R. W sensie czy bedziesz mial sie gdzie wpiac z tymi dyszami czy trzeba dorabiac/szukac z rozbitka.
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Ja leję koncentrat VW rozcieńczony w proporcji około 2:3, żeby wyszło co najmniej te -30 stopni i nic się nie przytyka, a ten koncentrat jest o tyle dobry, że nie śmierdzi. Przy gotowych płynach zimowych faktycznie się przytyka, bo co z tego, że jest temperatura zamarzania -22, jak przy tej konstrukcji spryskiwaczy alkohol wyparowuje raz-dwa i robi się lód w spryskiwaczu lub na potem na szybie.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""shao""]6E0955986B[/quote]
98,09zł kosztuje w ASO sztuka.
n
nawrot12
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nawrot12 »

[quote=""bialy0666""]kup przed mrozami płyn zimowy np -22 *C i przepraszam ale nie mogę się powstrzymać :rotfl:[/quote]

Bardzo śmieszne.
Lałem koncentrat do -30 bez rozcieńczania, a mimo to zamarzło!!!

[quote=""woolfik""]Ja leję koncentrat VW rozcieńczony w proporcji około 2:3, żeby wyszło co najmniej te -30 stopni i nic się nie przytyka, a ten koncentrat jest o tyle dobry, że nie śmierdzi. Przy gotowych płynach zimowych faktycznie się przytyka, bo co z tego, że jest temperatura zamarzania -22, jak przy tej konstrukcji spryskiwaczy alkohol wyparowuje raz-dwa i robi się lód w spryskiwaczu lub na potem na szybie.[/quote]

Kupowałeś w salonie czy np. na allegro?
Obrazek
Sprzedam]
Nowe chlapacze i dywaniki materiałowe do Polo 6R
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Podobny problem mialem w audiku,rozwiazanie bardzo proste.Plyn orlenowski,shell,lub cos orginalnego.Nie kupowac badziewia z tesco lub innych podobnych.Nie ma bata zeby zamarzalo.
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

Ja miałem podobny problem zeszłej zimy z markowym płynem, który powinien wytrzymać temperatury do -25C. Niestety przy -10C zamarzający płyn zatkał mi dysze i musiałem czekać do odwilży :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jeśli chodzi o podgrzewane spryski to nie sądzę aby doposażenie było jakoś szczególnie trudne. One są zasilane plusem po stacyjce i przeją cały czas. Potrzebowałbyś dysze z podgrzewaniem i wiązką. Jako, że auto nowe to bym skonsultował się z ASO (gwarancja), czy i za ile to zrobią. W starszych modelach np golf 3 była wtyczka w podszybiu gotowa ale zdaje się do mk4 VW zaczął oszczędzać miedź i już nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”