[86c2f] kontrolka ciśnienia oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

[quote=""Crazy""]przerażliwy sygnał alarmowy

Chyba odłączę kabel i posłucham, aby w przypadku usłyszenia tego dźwięku przy awarii nie robić ewakuacji z auta na szybko :)[/quote]

Ja też miałem okazję posłuchać tego dźwięku jak wiązkę przerabiałem :grin: nic przyjemnego hehe ale da się znieść :crazy:
Awatar użytkownika
zdziebel
Początkujący
Początkujący

Post autor: zdziebel »

pohodzio- nie gniewam się i nie ma za co mnie przepraszać.
c
chiccoo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: chiccoo »

jak by było wszystko ok z czujnikami oleju i ciśnieniem zbadaj jeszcze czujniki temp. bo polo powyżej 110 *C tez ma ten charakterystyczny dzwiek(słyszałem) i swieci sie tylko kontrolka oleju a nie temp...

a tak obok tematu może sie podczepie bo tez mam problem z kontrolkami....nie ma żadnej reguły chyba na to kiedy sie one zaswieca z poczatku było to na zimnym silniku teraz juz z zimnym jest ok na goracym sie zaswieciły a mianowicie na raz swieca sie olej i temp posiwca tak z minute moze wiecej po czym olej gasnie temp zamiga 3 razy i jade dalej...wszystkie płyny w normie...ale nie wiem może to nie jest problem wyświetlacza tylko o czyms mi ona alarmuje a ja nie wiem o czym...ktoś się spotkałz czymś takim juz wczesniej?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jeśli silnik traci moc to szkoda w ogóle wymieniać czujniki. Najpierw zmierzyć ciśnienie oleju. Jakby problem był z czujnikiem to nie miałby prawa tracić mocy.

Dzwięk brzęczyka jest specyficzny. Pierdzi/brzęczy. Odzywa się tylko jesli nie ma prawidłowego ciśnienia po przekroczeniu 2000 obrotów na minutę. Poniżej będzie lampka migać.
Awatar użytkownika
Liwio
Początkujący
Początkujący

Post autor: Liwio »

podłączę się pod temacik, bo i u mnie załączyły się kontrolki oleju i płynu chłodniczego i sobie migają od czasu do czasu. Są momenty że jest wszystko ok i są takie że migają oby dwie. Płyny w normie wycieków brak. Od czego zacząć szukać co sprawdzić??
------------->LIWIO<------------
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 286#p42286 -MOJE POLO
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Liwio jak masz możliwość to wstaw inny licznik, bo może to być wina tzw. zimnych lutów w liczniku. Też tak miałem, że czasem zapalały mi się kontrolki oleju i wody. Poprawiłem luty w liczniku i jest ok.
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
Awatar użytkownika
Liwio
Początkujący
Początkujący

Post autor: Liwio »

powiem tak, że zrobiło mi się to tylko raz przy porannej jeździe i jak narazie się nie powtórzyło, może jakieś zawilgocenie przewodów... zobaczymy dalej...
------------->LIWIO<------------
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 286#p42286 -MOJE POLO
Awatar użytkownika
czarodziejka
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czarodziejka »

Witam!
Miałem to samo w swoim polo 1.4d, jakiś czas zegary działały normalnie aż pewnego pięknego dnia zaczęły wariować kontrolki ciśnienia oleju i płynu chłodniczego. Raz mrugały, raz świeciły stale, czasem działały normalnie...
Zmieniłem czujniki- nie pomogło.
Zdemontowałem zegary, wyjełem wskaźniki z płytki drukowanej i poprawiłem wszystkie dosłownie (nie jest ich dużo) luty.
Problem zniknął jak za czarodziejską różdżką/lutownicą :grin:
Poniżej foty jak wyglądają zegary wykręcone z obudowy oraz widok na płytkę po wyjęciu z niej wskaźników:
ObrazekObrazek

Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogę komuś "wyleczyć" kontrolki :)
Awatar użytkownika
patrycju5z
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: patrycju5z »

U mnie kontrolka oleju miga raz szybciej raz wolniej, raz sie pali caly czas a innym razem wogole nie swieci - prawdopodobnie to wlasnie usterka zimnych lutów. Czy po wymianie licznika na nowy moge dokrecc nowy licznik do obecnego stanu przejechanych kilometrow?
Mały ale wariat!
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38104

VW Polo 86c 1988r HZ 45KM 1.0
Ford Focus mk1 2004r TDCI 100KM 1.8
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”