Ponieważ zakupiłem 6R za granicą nie posiadam do niego polskiej instrukcji i nikogo w pobliżu, kto takową by miał, proszę o informacje na temat klimatyzacji w tym modelu.
Otóż wraz z uruchomieniem silnika uruchamia się klimatyzacja - kontrolka na przycisku świeci się - nie zależnie od ustawionej temperatury. Czy tak powinno być? Liczę na merytoryczne odpowiedzi.
Temat lokuję w tym dziale, bo techniczne są na razie w modernizacji.
Chętnie i życzliwie przyjmę każdą pomoc /w j. polskim i w każdej formie/ w uzyskaniu wiedzy na temat obsługi tego modelu, oczywiście wyłącznie na PW.
Nie wiem jaką posiadasz klimatyzację (myślę, że Climatic bo tam świeci przycisk) ale jeśli naciśniesz przycisk AC to powinien zgasnąć. Jeśli nie, to jest to jakaś usterka. Przeglądałem u siebie w instrukcji, ale pisze tylko, że przycisk AC służy do wł/wył klimatyzacji, a jeśli nie działa to do ASO - takie są instrukcje :niewiem: Podjedź do najbliższego warsztatu co się zajmuje klimą i niech sprawdzą albo do ASO pewnie masz jeszcze gwarancję.
Mam climatic i po naciśnięciu przycisku kontrolka gaśnie. Moja zasadnicza wątpliwość dotyczy tego czy kontrolka powinna się włączać wraz z uruchomieniem silnika i czy w tym momencie kilma jest uruchomiona.
A wiec tak: jeśli zgasiłeś samochód przy włączonej klimie (przycisk się świeci) to po ponownym uruchomieniu silnika klima włączy się automatycznie (przycisk powinien świecić), jeśli zgasisz silnik a klima nie była uruchomiona to po ponownym uruchomieniu nie działa (przycisk nie świeci). I nie ma tu znaczenia czy to climatic czy climatronic. Klimatyzacji nie uruchomisz jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 5 stopni.
[quote=""vaaks""]Ponieważ zakupiłem 6R za granicą nie posiadam do niego polskiej instrukcji i nikogo w pobliżu, kto takową by miał, proszę o informacje na temat klimatyzacji w tym modelu.
Otóż wraz z uruchomieniem silnika uruchamia się klimatyzacja - kontrolka na przycisku świeci się - nie zależnie od ustawionej temperatury. Czy tak powinno być? Liczę na merytoryczne odpowiedzi.
Temat lokuję w tym dziale, bo techniczne są na razie w modernizacji.
Chętnie i życzliwie przyjmę każdą pomoc /w j. polskim i w każdej formie/ w uzyskaniu wiedzy na temat obsługi tego modelu, oczywiście wyłącznie na PW.[/quote]
Jeżeli masz ustawiony nawiew na szybę, to klima też się włączy.
Że what ? Czyli, że jeśli mam nawiew na szybę to klimatyzacja się włącza automatycznie nawet jeśli była wyłączona przed uruchomieniem silnika? Po co korzystać z klimatyzacji w zimie ?
No dobra, ale czy efekt nie jest taki, że jest zima - włącza mi się klimatyzacja - rozumiem że sprężarka klimatyzacji i cały układ jest automatycznie włączany - i zanim nagrzeje mi się silnik to klimatyzacja chłodzi mi auto ? Nawet jeśli jest zimno czy może włącza się tylko jeśli temperatura jest większa niż ... ileś ( tak jak w climatronicu) ?
Własnie mi o to samo chodzi. Zimno -8 na dworzu ruszam do pracy rano wlanczam nawiew na szybe a tu sie klima wlancza sama i za kazdym razem musze wylanczac bo chce nagrzac auto a nie chlodzic. Czy tak powinno byc ? I po co tak ?
a no właśnie po to żeby szybę szybciej z pary oczyścić
było tylko 75 Ps jest 132 Ps
Lampy Hella H7 już są
czujniki parkowania przód/tył są
RCD330 i OPS działa
lusterka elek+grzanie jest
dzienne+przeciwmgielne są + doświetlanie
BCM 87D działa