[6R] Klimatyzacja

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vaaks
Początkujący
Początkujący

[6R] Klimatyzacja

Post autor: vaaks »

Ponieważ zakupiłem 6R za granicą nie posiadam do niego polskiej instrukcji i nikogo w pobliżu, kto takową by miał, proszę o informacje na temat klimatyzacji w tym modelu.
Otóż wraz z uruchomieniem silnika uruchamia się klimatyzacja - kontrolka na przycisku świeci się - nie zależnie od ustawionej temperatury. Czy tak powinno być? Liczę na merytoryczne odpowiedzi.
Temat lokuję w tym dziale, bo techniczne są na razie w modernizacji.
Chętnie i życzliwie przyjmę każdą pomoc /w j. polskim i w każdej formie/ w uzyskaniu wiedzy na temat obsługi tego modelu, oczywiście wyłącznie na PW.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Nie wiem jaką posiadasz klimatyzację (myślę, że Climatic bo tam świeci przycisk) ale jeśli naciśniesz przycisk AC to powinien zgasnąć. Jeśli nie, to jest to jakaś usterka. Przeglądałem u siebie w instrukcji, ale pisze tylko, że przycisk AC służy do wł/wył klimatyzacji, a jeśli nie działa to do ASO - takie są instrukcje :niewiem: Podjedź do najbliższego warsztatu co się zajmuje klimą i niech sprawdzą albo do ASO pewnie masz jeszcze gwarancję.
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

Mam climatic i po naciśnięciu przycisku kontrolka gaśnie. Moja zasadnicza wątpliwość dotyczy tego czy kontrolka powinna się włączać wraz z uruchomieniem silnika i czy w tym momencie kilma jest uruchomiona.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

A wiec tak: jeśli zgasiłeś samochód przy włączonej klimie (przycisk się świeci) to po ponownym uruchomieniu silnika klima włączy się automatycznie (przycisk powinien świecić), jeśli zgasisz silnik a klima nie była uruchomiona to po ponownym uruchomieniu nie działa (przycisk nie świeci). I nie ma tu znaczenia czy to climatic czy climatronic. Klimatyzacji nie uruchomisz jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 5 stopni.
e
ebuke81
Newbie
Newbie

Post autor: ebuke81 »

[quote=""vaaks""]Ponieważ zakupiłem 6R za granicą nie posiadam do niego polskiej instrukcji i nikogo w pobliżu, kto takową by miał, proszę o informacje na temat klimatyzacji w tym modelu.
Otóż wraz z uruchomieniem silnika uruchamia się klimatyzacja - kontrolka na przycisku świeci się - nie zależnie od ustawionej temperatury. Czy tak powinno być? Liczę na merytoryczne odpowiedzi.
Temat lokuję w tym dziale, bo techniczne są na razie w modernizacji.
Chętnie i życzliwie przyjmę każdą pomoc /w j. polskim i w każdej formie/ w uzyskaniu wiedzy na temat obsługi tego modelu, oczywiście wyłącznie na PW.[/quote]

Jeżeli masz ustawiony nawiew na szybę, to klima też się włączy.
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

[quote=""ebuke81""]
Jeżeli masz ustawiony nawiew na szybę, to klima też się włączy.[/quote]

Dokładnie ;)
k
klahcim
Newbie
Newbie

Post autor: klahcim »

Że what ? :P Czyli, że jeśli mam nawiew na szybę to klimatyzacja się włącza automatycznie nawet jeśli była wyłączona przed uruchomieniem silnika? Po co korzystać z klimatyzacji w zimie ?
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

[quote=""klahcim""]Po co korzystać z klimatyzacji w zimie ?[/quote]
Pomijając konserwację układu, to chociażby dla osuszania powietrza.
k
klahcim
Newbie
Newbie

Post autor: klahcim »

No dobra, ale czy efekt nie jest taki, że jest zima - włącza mi się klimatyzacja - rozumiem że sprężarka klimatyzacji i cały układ jest automatycznie włączany - i zanim nagrzeje mi się silnik to klimatyzacja chłodzi mi auto ? Nawet jeśli jest zimno czy może włącza się tylko jeśli temperatura jest większa niż ... ileś ( tak jak w climatronicu) ?
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Klimatyzacja nie chłodzi poniżej pewnej temperatury, ale warto ją włączać nawet zimą, bo bardzo szybko wysusza powietrze i szybko odparowują szyby.
Obrazek ;)
a
artek096
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: artek096 »

Własnie mi o to samo chodzi. Zimno -8 na dworzu ruszam do pracy rano wlanczam nawiew na szybe a tu sie klima wlancza sama i za kazdym razem musze wylanczac bo chce nagrzac auto a nie chlodzic. Czy tak powinno byc ? I po co tak ?
v
vitec
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: vitec »

a no właśnie po to żeby szybę szybciej z pary oczyścić :D :D
było tylko  75 Ps jest 132 Ps
Lampy Hella H7 już są 
czujniki parkowania przód/tył są
RCD330 i OPS działa
lusterka elek+grzanie jest
dzienne+przeciwmgielne są + doświetlanie