[6n] polo 1.9d 98 zapalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

w jaki sposób pompa Lukas wyprzedza kont przy odpalaniu na ciepłym, przecież jest sterowana manualnie ?
pytam ponieważ, jak pompa wie iż jest odpalana na ciepłym silniku,[jedynie przez regulator odśrodkowy? ] a nie pracuje na wolnych obrotach .
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

Cześć miałem identyczny problem. Byłem bardzo zdziwiony bo środek lata autko ma 70 stopni i ni "chu chu" nie odpala. Odłączyłem czujnik temperatury i po nagrzaniu świec odpalił od strzała. Problem leżał po stronie czujnika temperatury. Czujnik wymieniony i już palił normalnie :D
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

kolego lionheart198 nie wiem czy czytałeś dokładnie ten temat ale czujnik był wcześniej wymieniony :grin: ale :clapping: za usuniecie usterki.
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

ok nie doczytałem może w takim razie elektrozawór?
S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sancez »

Panowie, dzisiaj miałem niezły cyrk, auto przejechało ~20 km, odstało może z 20 min, wsiadam - 90stopni i ni chu chu nie chciało odpalić. :banghead:
Pokręciłem nim trochę i nagle akumulator odmówił posłuszeństwa. Po jakiś 45 min gdy już ostygł do <70 stopni, ostatkiem sił odpalił. Chcę nadmienić, że rano odpalił w zasadzie na dotyk, po ponad 12h stania na dworze.
Przewertowałem ten temat i widzę, że zainstalowanie przysiku na kablu od sterownika daje pozytywne efekty - czy ktoś może powiedzieć, który to kabel i gdzie go szukać ? Należy zainstalować przycisk bistabilny i przytrzymywać go kilka sekund przed odpaleniem, przy włączonym zapłonie ? Nie chciałbym się kolejny raz błaźnić przed człowiekiem, którego wiozę :beg:
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

u żonki w polo załozylismy przekaźnik świec od Astry 1,7d i grzeje nawet przy 90 stopniach, problem z głowy nie martwie sie o przyciski o odpinanie wtyczki itp

oczywiscie po załozeniu pali zawsze :) a tak był problem non stop po przekroczeniu 70 stopni
I miejsce plac manewrowy
S
Sancez
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sancez »

Czy tak konkretnie to się nazywa ? - przekaźnik świec ? Dostałeś to w zwykłym sklepie z częściami, jaki mniej więcej koszt i gdzie trzeba było zamontować :) ?
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

ja mam trochę inaczej rozwiązane :) - viewtopic.php?f=13&t=26638
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""bialy0666""]w jaki sposób pompa Lukas wyprzedza kont przy odpalaniu na ciepłym, przecież jest sterowana manualnie ?
pytam ponieważ, jak pompa wie iż jest odpalana na ciepłym silniku,[jedynie przez regulator odśrodkowy? ] a nie pracuje na wolnych obrotach .[/quote]
znalazłem odpowiedź jak sterowana jest pompa Lucas w AEF, niestety ma czujnik położenia dźwigni gazu, oraz elektrozawór sterujący kontem wtrysku. a to zmienia wszystko.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Elektrozawór od sterowania kata wtrysku? Gdzie on jest?? Myslalem ze kat jest statyczny a w zasadzie sterowany mechanicznie w pompie odpowiedmimi elementami zaleznie od predkosci silnika, obciążenia itp. Czujnika polozenia pedału gazu to nie ma ma jedynie mikrowlacznik od pozycji zerowej pedału gazu.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

na pompie u góry jest czujnik położenia dźwigni gazu a od strony linki tzw ssania jest elektrozawór, tylko 100% nie jestem pewny , źródło informacji niestety nie podaje typu tylko rysunek i opis niektórych części,nie znalazłem lepszego foto.zapożyczone z Allegro http://moto.allegro.pl/silnik-vw-polo-1 ... 48966.html
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Ta gruszka to nie elektrozawor bo elektrozawor jest na scianie grodziowej od tego . To jest sama gruszka sterowana podcisnieniem. Wyprzedzacz kat awtrysku oraz dawki paliwa. W kadetach byl mechaniczny tak jak np w transporterach T4 2.4D i innych. Taka raczka w kabinie przy lewej nodze kierowcy. To na ramieniu ktorym rusza linka gazu to nie zaden czujnik polezenia bo to by oznaczalo ze daje jakie sinfo do jakiego skompa ze pedal jest wcisniety na 22 % czy na 40 % czy na 80% a tak nie jest. To jest mikrowlacznik dajacy jedynie sygnal ze pedal jest w pozycji jalowej. Po co to jest to w sumie nie mam bladego pojecia. U ojca w berlingo tez to jest i nawet chyba ta sama pompa siedzi co w polo AEF.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

może się nie rozumiemy pod gruszką sterującą podciśnienie jest elektrozawór , idą do niego 2 przewody podobny do tego od strony boku na pompie, tylko ten od strony bloku jest od wyłączenia silnika [stop silnik].
edit foty; Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

tak do konca to nie wiadomo co to to sa te elementy na pompie. Pompa jest sterowana mechanicznie jednakze sa elementy ktore podaja info o tym czy pedal jest wcisniety czy nie i czy kat wtrysku jest wyprzedzony itp do tego calego komputera sterowania świec żarowych- tak to niby nazywaja ale ile tam jest elektroniki w tym zeby to nazwywac komputerem.
m
marcinq26
Newbie
Newbie

Post autor: marcinq26 »

Witam wszystkich na forum.
Mam pytanko co do zaworu STOP.
który to zawór i gdzie on się znajduje?
Mam Polo 6N 1.9D i nie chce odpalać.
Paliwo nie jest podawane na wtryskiwacze!
chciałem podłączyć zawór STOP bezpośrednio z akumulatora(+) ,ale nie wiem który to jest.
a nie chce czegoś uszkodzić.
Jezeli mozna o takie info to bede wdzieczny. bo autko stoi mi juz miesiac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”