[9n3]Podświetla deske a radia nie. pomóżcie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
krakers
Newbie
Newbie

[9n3]Podświetla deske a radia nie. pomóżcie

Post autor: krakers »

witam
sprawa wyglada tak ze wlanczam swiatla i oswietlenie przyrzadow deski ładnie swieci i sciemnia i rozjasnia pokretlem ale co do radia to nie świeci ani ono ani podlaczona do niego zmieniarka...
nie wiem gdzie może byc problem nie wiem gdzie szukac i jak to naprawic. radio na pewno świeci bo sprawdzalem a na kablach to zolty kabelek w kosci ten od podswietlenia minimalnie zmienia napiecie po wlaczeniu swiatel ale tak 0,3V nic wiecej.
pytanie gdzie ewentualnie poszukac tego podswietlenia od innych urzadzen?
Awatar użytkownika
4Ri3L
Newbie
Newbie

Post autor: 4Ri3L »

Kolego najprościej to wziąć jakiś multimetr uniwersalny, odpiąć radio i sprawdzać po kolei piny na którym pojawia się napięcie po przekręceniu włącznika świateł. Może masz piny pozamieniane i dlatego nie działa jak powinno.
Inaczej wygląda sprawa ze zmieniarką, nie wiem dokładnie jaki masz typ zmieniarki, ale żeby przyciski w niej były podświetlone przeważnie trzeba doprowadzić oddzielny przewód do kostki.
i
irekk
Początkujący
Początkujący

Post autor: irekk »

Jak masz oryginalną zmieniarkę VW do zamontowania w miejscu schowka pod radiem , to musisz mieć dodatkowy przewód z dwoma końcówkami do podświetlania. Płaska czarna wtyczka jest wpinana do odtwarzacza cd. Przewód powinien być razem z instalacją zasilania radia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”