Odmę możesz sobie przeczyścić jak masz ochotę, naftą/ropą, benzyną ekstrakcyjną lub WD40. Jeśli po ochłodzeniu nadal będą problemy, sprawdź, czy czasem nie masz niedogrzanego silnika, często wymiana termostatu pomaga
[quote=""Michał88""]To co podał kolega + nitro, płyny do mycia silników a nawet płyn do naczyń i gorąca woda.[/quote]
Tylko nie woda bo wlasnie wilgoci/wody chcesz sie pozbyc zeby nie zamarzala a jak tam nalejesz wody to jak to dokladnie wysuszysz??
Benzyna ekstrakcyjna, ropa itp.
Przy czyszczeniu odmy dobry jest patent z wrzuceniem do środka np. 20 nakrętek. Wrzucić do środka odmy, wlać środek czyszczący i porządnie wszystko wybełtać . Później wylać cały szlam jaki wyleci i koniecznie policzyć czy aby wszystkie nakrętki wyleciały ze środka Czynność najlepiej powtórzyć 2-3 krotnie żeby mieć pewność że nakrętki obijając się o ścianki wyskrobały cały syf
Witam, mam następujący problem
ostatnio czyściłęm odmę (3mce temu) i znów jest zapchana. Termostat sprawny, Samochód robi do pracy odcinki 15km (30min) wiec się dogrzewa. Dodam, że samochód jest zagazowany. Ostatnio też zauważyłem masełko pod korkiem oleju. Oleju ani płynu chłodnieczego nie bierze. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być :beg: ??
Ja mam teraz dobry podgląd na to co się dzieje w odmie bo mam przeźroczysty wąż i widać co się dzieje zaraz na wyjściu z odmy. No i mimo, że pod korkiem masła nie ma i auto na brak szybszych spacerów nie narzeka to w samym wężu jest ten śmierdzący syf - nie jest to sztywny glut a raczej coś jak pianka do golenia, ale jest i troche boje się pierwszych większych mrozów
Będę musiał poobserwować. W sumie nie dawno wymieniałem olej (2000km temu) Zawsze używam Castrol Magnatec 10W40. Oleju i płynu chłodniczego nie bierze. Niestety czyszczenie odmy w AEX nie jest rzeczą fajną.
[quote=""krzzbi773polo""]te silniki tak maj jaki olej by niezalal na krotkich odcinkach jezdzac maslo pod korkiem nic nowego
[/quote]
z mojej praktyki:
mobil 10w40 = syf
castrol magnatec 10w40 = syf + czarna breja w silniku
valvoline synpower 5w40 = jak na razie w tym roku syfu nie widać. W zeszłym na mrozach jakis niewielki nalot pod korkiem. Bez porownania z castrolem i mobilem.