[6N] "Tuning" 1,9 SDI poprzez zablokowanie EGR? :o

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

bialy0666
D a SDI jest troche różnicy. stare TDI się szybciej nagrzewają niż nowe TDI. U mojego kolegi w Jettce 1.6 D sie bardzo szybko nagrzewa a mój jak muł. Chodzi o sprawność takiego silnika.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DM91 »

[quote=""bialy0666""]przy padniętym zaworze EGR silnik dławił się własnymi spalinami .[/quote]
Mówisz ? Zastanawiam sie wtedy czy nie mam tego problemu. Teraz jak wracalem do domu to dalem troche po garach i zmieniajac biegi przy czerwonym polu auto przez jakies pol sekundy nie ciągnelo i po chwili łapało. na 1 2 i 3 biegu. Dalej nie patrzalem bo robiłem sprint do 100. :P
Obrazek

Moje Białe Polo Classic ]viewtopic.php?f=91&t=35161[/url]
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""dumle""]ja chciałem u siebie, ale w benzynce ponoć nie ma sensu, tak mi łukasz powiedział[/quote]
A mi Łukasz zaślepił bo widział jaki syf się zbiera w kolektorze od EGRu. Teraz tylko jeżdżę z "check" i trzeba to ogarnąć. Co do spalania to sam nie wiem bo kolektor ssący też zmieniałem i nie wiem czy większe spalanie jest przez to czy przez brak EGRu.
Co do filmu to nie wiadomo na jakich kołach. Jak założył malutkie kółka to może i jest te 100 ale licznikowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

przekonamy się na wiosnę jak się ciepło zrobi :) poza tym dogrzanie benzyny a SDI'ka to niebo a ziemia :D
Kedy ?

r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

niewiem nad czym sie tu rozczulacie jak co drugi diesel ma zaslepiony ten EGR
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

rolf
z 10 razy pisałem w każdym chyba poście że chodzi o dogrzanie silnika w ten zimowy czas...
Kedy ?

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

coś tu z tym dogrzaniem przez EGR mi nie pasuje , jak padł EGR to silnik zrobił się mułowaty niezależnie od temperatury. a co do syfu w kolektorze ssącym to sabled ma rację jeśli chodzi D , po zaślepieniu EGR jest tylko trochę oleju a nie syfu jak w rurze wydechowej . może kolego kolo masz problem z termostatem ?
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Zastanawiam sie czy mi EGR nie umiera. 18s do 100...
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote=""bialy0666""]może kolego kolo masz problem z termostatem ?[/quote]
nie, wymieniony był rok temu na nowy ori jak sie nie myle z nowymi króćcem czujnikiem płynem i innymi pierdołami i tak samo się zachowywał. SDI baaaaaaaaaaardzo wolno się nagrzewają. EGR podaje ciepłe spaliny do dolotu i pozwala szybciej się nagrzać silnikowi czyż nie?
DM91
chyba nie, to samo mam u siebie w Variacie też koło 18+, w 6N jest koło 16 jak się nie mylę. Na 3 ciągnąłeś do 100 ?
Kedy ?

M
MICHAL
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MICHAL »

Mi jak padal EGR to przy predkosci 40-50km/h na czwrtym biegu dodajac powoli gazu-delikatnie zaczal jekko szarpac silnik dalej bylo ok.Mial takie jedni miejsce miedzy 40-50 gdzie szarpal.
Po zaslepieniu EGR i wywaleniu kata lepiej sie zbiera.Przy normalnej jezdzie jest odczowalna roznnica od ok 1800/obr. i wiadomo od zera jak sie ciagnie do 4tys to tez.
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""kolo""][quote=""bialy0666""]może kolego kolo masz problem z termostatem ?[/quote]
nie, wymieniony był rok temu na nowy ori jak sie nie myle z nowymi króćcem czujnikiem płynem i innymi pierdołami i tak samo się zachowywał. SDI baaaaaaaaaaardzo wolno się nagrzewają. EGR podaje ciepłe spaliny do dolotu i pozwala szybciej się nagrzać silnikowi czyż nie?
DM91
chyba nie, to samo mam u siebie w Variacie też koło 18+, w 6N jest koło 16 jak się nie mylę. Na 3 ciągnąłeś do 100 ?[/quote]
http://www.youtube.com/watch?v=epPpfK-Ed9I
:)
Obrazek

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""kolo""][quote=""bialy0666""]może kolego kolo masz problem z termostatem ?[/quote]
nie, wymieniony był rok temu na nowy ori jak sie nie myle z nowymi króćcem czujnikiem płynem i innymi pierdołami i tak samo się zachowywał. SDI baaaaaaaaaaardzo wolno się nagrzewają. EGR podaje ciepłe spaliny do dolotu i pozwala szybciej się nagrzać silnikowi czyż nie?[/quote]
ilość spalin jest uzależniona od obrotów silnika,temperatury . w silnikach na ON nawet 50% spalin jest w kolektorze a czy aż taki wpływ mają na rozgrzanie silnika ? moim zdaniem nie. poczytaj kolego o recyklingu spalin i o zaworach EGR .http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... age=czytaj
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

bialy0666
moim zdaniem, po kilku latach użytkowania SDI, ma to wpływ, gdyż jest do silnik STRASZNIE ale podkreślam STRASZNIE trudny do nagrzania! Jak miałem awarie jednego z króćców wylał mi się cały płyn chłodniczy. Przejechałem bez płynu przy normalnej jeździe (używam prawie całego wachlarza obrotów) jakieś 40 km i silnik ani razu nie zagrzał się wskazówka non stop pokazywała 90 stopni - był to maj więc było już ciepło na dworze. Więc jeszcze raz odpowiadam - tak ma to wpływ.
Kedy ?

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

to kolego czujnik temperatury masz w silniku czy przed w króćcu ? jeśli brak płynu to jakim cudem pokaże temperaturę przecież nawet pary nie będzie z płynu chłodniczego który zaczyna wrzeć przy około 130*C.
edit; SDI na pewno wolniej osiągają temperaturę , mają mniejszy stopień sprężania jak D a zarazem niszą temperaturę spalania i tu jest główny powód , ale to tylko moje zdanie.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote=""bialy0666""]w króćcu[/quote]

Jakimś cudem pokazywał 90.... teraz to już sam nie wiem.
Kedy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”