[6kv] Szarpie, polo classic..

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
sznajder
Newbie
Newbie

[6kv] Szarpie, polo classic..

Post autor: sznajder »

1)Otóż moja polóweczka 1.6+lpg, na zimnym silniku bardzo szarpie na benzynie. Na zimnym na gazie jest juz lepiej. Gdy już sie zagrzeje to jest lepiej ale czuć co jakiś czas szarpnięcia. Wymieniłem przewody na NGK, swiece też kupiłem NGK tylko ze jak je zamieniłem to się prawie w ogóle nie dało jeździć, więc pozostałem przy moich starych Beru. Da sie tez odczuć, że auto nie ma mocy, tak na ben czy gazie. Na gazie przejechane 2.5tys km. Przepustnica nie ma nagaru, czy nalotu. (Błyszczy się). Zmieniłem silniczek krokowy bo na zimnym w ogóle nie trzymał obrotów i ssania nie miał. teraz obroty są dobre a ssania na zimnym dalej nie ma. Wymieniłem tez filtr powietrza i deczko wiecej mocy, ale to ciągle jeszcze nie to.
2)drugi problem to taki że gdy już osiagnie temp 50*C to przełączam na gaz i wtedy bardzo często wolne obroty na gazie osiągają 2tys/min. Gdy już osiągnie temo. 90*C to wtedy sie normuje i obroty są około 9tys. Czy te dwie usterki są ze sobą powiązane??

Bardzo proszę o jakieś propozycje. nie mam kasy by jeździć po mechanikach i naprawiać w ciemno, gdyż obecnie studiuje;)
s
sznajder
Newbie
Newbie

Dodam jeszcze, że gdy go odpalę i pochodzi około minute a potem przegazuje do 3-4 tys obrotów to mi zgaśnie. gdy już się zagrzeje nie ma z tym problemów. Dziś jeszcze podłączyłem auto pod Vaga i wyskoczyły takie błędy:

515 Czujnik Halla -G 40
brak sygnału
670 Czujnik zespołu przepustnicy-G127
brak sygnału
516 Styki biegu jałowego -F60
zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
516 Styki biegu jałowego -F60
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
282 Regulator położenia przepustnicy-V60
nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
525 Lambda Sonda-G39
zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY

Co dalej robić?? Jechać do porządnych mechaników i niech oni się bawią, czy samemu być może dam radę?
Proszę o POMOC!!!
i
ipsimus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ipsimus »

a sprawdzałeś cewke? Albo nie wspomniałeś o cewce albo niedoczytałem...
s
sznajder
Newbie
Newbie

Cewki nie sprawdzałem, chociaż jak mi wkładali gaz to przy montażu mechanika kopnęło coś z okolicy cewki... Jak można ją sprawdzić? Iskry na świecach są..
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”