[6n2] Elektryczne szyby nie podnoszą się :/

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzesiek1010
Newbie
Newbie

[6n2] Elektryczne szyby nie podnoszą się :/

Post autor: Grzesiek1010 »

Witam wszystkich :)

Dzisiaj w ramach konserwacji samochodu (odkurzanie, sprzątanie) postanowiłem popsikać przewody preparatem do zaśniedziałych kabli

Zrobiłem to ze wszystkimi kablami od świateł. Przy okazji okazało się że jeden kabelek od sterownika szybą od strony pasażera jest wypięty. Najprawdopodobniej wypiął się przy zdejmowaniu boczku drzwi w celu poprawienia jego umocowania. Szyba zaczęła działać góra dół. Postanowiłem także popsikać te kabelki i pech chciał że za mocno szarpnął kablem i wypięły się trzy na raz :///

Zaczęło się kombinowanie i przekładanie kabli sterowani działało odwrotnie albo w góre albo w dół nie działało. W między czasie gdy tak kombinowałem aby podłączyć kable jak było opuściłem szybę do dołu w celu trafienia kombinacji aby podnieść ją do góry ... no właśnie ... i nagle żadna kombinacja nie działała więc odłożyłem kostkę sterująca aby później w domu w internecie znaleźć odpowiedni schemat kabli i chciałem podnieść szybę sterownikiem od strony kierowcy i szok ... nie działa szyba ani prawa ani lewa ....

Podsumowując: Przedobrzyłem totalnie chciałem popsikać tylko kabelki a w wyniku czego : Szyba prawa opuszczona na maxa do dołu nie wiem jak podpiąć prawy sterownik a sterownik od strony kierowcy nie działa ani lewa ani prawa szyba ... proszę o pomoc.
Przy operowaniu sterownikiem od kierowcy nie słychać pracy podnośników !!!

Czy jest szansa że będę mógł sam to naprawić czy wizyta u elektryka obowiązkowa !?!?!

dodam jeszcze że sprawdzałem bezpieczniki w polo 00r 6n2 za sterowanie szybami odpowiedzialny jest bezpiecznik nr 26 taki mały (7,5) nie jest spalony bo jest cały założyłem także inny nic nie pomogło ...

Proszę was o pomoc niby pierdoła ale szyby podnieść nie mogę chciałem jakoś podnieść ją ręcznie ale wiąże się to z rozebranime całego boku drzwi nie jestem aż tak zaawansowanym majstrem aby się za to zabierać :(

EDIT:

Prawdopodobnie padł jakiś przekaźnik w skrzynce od bezpieczników nie mam bezpieczników nr 38 i 39 :/
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

Prawdopodobnie padł jakiś przekaźnik w skrzynce od bezpieczników nie mam bezpieczników nr 38 i 39
Z tego co mi wiadomo to nie znajdziesz żadnych przekaźników od elektryki szyb w pobliżu bezpieczników, ponieważ są one już zintegrowane wraz ze silniczkiem od podnoszenia szyb. Bardzo prawdopodobne że uwaliłeś właśnie sterownik (elektrykę) sterująca silniczek od szyb poprzez niewłaściwe wpięcie kabli. Z tego co mi wiadomo elektryka szyb w 6n2 jest bardzo podoba do tej z Golfa MK3, gdzie też padają jakieś przekaźniki. Radze poszukać gdzieś na innych forach o tematyce Golfa, bo gdzieś kiedyś widziałem temat z problemem elektrycznych szyb, a dokładnie jej elektroniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”