[86c2f] 1.4d - trzęsąca się buda - nie mam już siły...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

[86c2f] 1.4d - trzęsąca się buda - nie mam już siły...

Post autor: xCinek »

Witam!

Od kupna polo mam coraz większy problem z trzęsieniem się silnika i samochodu. W środku cała deska mi się strasznie telepie i hałasuje, a chciałbym żeby było w miarę cichutko... Wymieniłem wszystkie 3 poduszki na Febi - 0 różnicy. Wydech jest raczej ok (na 98%). Jak silnik się nagrzeje to jest trochę lepiej, ale bez rewelacji. Dodam, że czasem podczas gwałtownego dodania/odpuszczenia gazu coś mi wali pod samochodem. Myślałem że to poducha od skrzyni - wymieniłem - ale to samo. Dodam jeszcze, że niedawno zmieniłem olej i wszystkie filtry - 0 różnicy.

U mnie: https://picasaweb.google.com/1052036106 ... 3838861010
Tak chciałbym żeby było: http://www.youtube.com/watch?v=g9DMTcfOFVY

Zdaję sobie sprawę, że moje polo ma pewnie 5 razy więcej przebiegu niż to z filmu z YT, ale kurde, skoro samochód tak wyjechał z salonu, to musi dać się go doprowadzić do takiego stanu.

Pomóżcie! Może coś z paliwem?

Silnik ogólnie pracuje tak: https://picasaweb.google.com/1052036106 ... 3611790370
Mam podkręcone obroty, a i tak trzęsie... Nie mam już siły... Może ten typ tak ma? Ale coś nie chce mi się wierzyć że tak z fabryki wyjechał :(
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

xCinek

Spróbuj zamienić/wymienić łapę pod skrzynią. miałem podobnie wymieniłem na inna razem z poduszką i przestało.
Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

"Tą pod skrzynią" nazywasz tą, która jest pod podwoziem, tak?
Bo kurde, właśnie wydawała się ona dla mnie strasznie dziwna... bardzo dziwne mocowanie poduszki, bez żadnej podkładki, poducha przykręcona prosto do łapy... Do tego miałem pokrzywiony ten pierścień który obejmuje poduche...

napisałeś "i przestało", ale co przestało? Bo domyślam się że walić przy gwałtownym dodawaniu/odejmowaniu gazu, a nie przestało trząść budą i środkiem, co? :P
Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

Nikt nic nie wie? :(
Awatar użytkownika
raadek1990
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: raadek1990 »

ja u siebie pokrecilem zaplonem i troche pomoglo ;p
renault19 chamade>peugeot306>polo>leon>golf - nigdy wiecej francuza :D
Obrazek [url=http://imageshack.u
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

xCinek
Ta pod skrzynią, jak masz możliwość podmianki to podmień.
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

masz trzy łapy jedna od skrzyni po prawej stronie od góry, druga pod autem na srodku trzecia przy alternatorze, posprawdzaj ich stan, potem weż sie za ew. rególacje silnika jesli tego potrzebuje (obroty...)
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""kolunio21""]xCinek
Ta pod skrzynią, jak masz możliwość podmianki to podmień.[/quote]

No właśnie nie mam za bardzo jak podmienić, musiałbym pojeździć po złomach i poszukać, ale jak mówisz że pomoże to poszukam :)

Ogólnie 2 boczne łapy wyglądały ok, do tamtej na dole miałem pewne zastrzeżenia, bo po 1 poduszka była wymieniona i wydawało mi się że ktoś to źle złożył - ja złożyłem tak samo, a poza tym ten metal w który wciska się poduchę był pokrzywiony...

Obroty i tak mam mocno podkręcone, więc to nie to. Myślę jeszcze żeby oddać do regulacji wtrysku, ale chyba najpierw po prostu dobrze sprawdzę poduchy.

Może ma ktoś taką łapę POD skrzynię?
Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

Sorry, że post pod postem, ale doszedłem co jest prawdopodobną przyczyną.

http://imageshack.us/f/72/podpora.jpg/

Nie posiadam w ogóle tej blachy "44"! Skręciłem to jak było, nie mając pojęcia że coś takiego tam powinno być! Ogarniam blachę i złożę to tak jak być powinno, dam znać czy będzie poprawa :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Co do blachy to porównaj z podobnym autem. Bo to, że w ETKA coś jest to nie znaczy, że było w aucie. Każde ASO Ci powie, że ETKA zawiera błędy.

Na początek moim zdaniem powinieneś sprawdzić czy wibracje wynikają z nieprawidłowej pracy silnika. Przydałby się pomiar kompresji oraz ustawienie kąta wtrysku. Przy złym kącie silnik będzie chodził bardziej twardo. Jeśli kompresja na cylindrach bedzie miała spore różnice to równo pracowań nie będzie.

Poduszki powinno się kłaść jak najlepsze. Febi synonimem jakości nie jest choć jest dobrze postrzegane. Poduszki silnika powinno się kupować firmy np LEMFÖRDER.
V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

Post autor: Variant 98 »

[quote=""jhosef""]Co do blachy to porównaj z podobnym autem. Bo to, że w ETKA coś jest to nie znaczy, że było w aucie. Każde ASO Ci powie, że ETKA zawiera błędy.

Na początek moim zdaniem powinieneś sprawdzić czy wibracje wynikają z nieprawidłowej pracy silnika. Przydałby się pomiar kompresji oraz ustawienie kąta wtrysku. Przy złym kącie silnik będzie chodził bardziej twardo. Jeśli kompresja na cylindrach bedzie miała spore różnice to równo pracowań nie będzie.

Poduszki powinno się kłaść jak najlepsze. Febi synonimem jakości nie jest choć jest dobrze postrzegane. Poduszki silnika powinno się kupować firmy np LEMFÖRDER.[/quote]
Variant 98 1,9 TDI 90 kM AHU
Podepnę się pod temat bo też przerabiałem sprawę poduszek i chyba zgodzę się z kolegą, że Febi jest tylko dobrze postrzegane, ale że takie nie jest dziś potwierdził były mechanik z serwisu firmowego VW. Twierdzi on że Febi czy Swag to tylko na pudełku Germany a w rzeczywistości China. Polecał tak jak kolega LEMFÖRDERA. Może ma i rację bo po wymianie na te poduchy (Febi i Swag) mój silnik pracował chyba głośniej niż u kolegi na filmiku. Wróciłem więc do starych. Trochę drążyłem temat na forum także co do sposobu wymiany poduch. Link do tematu poniżej. :agree:
viewtopic.php?f=177&t=39113
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

A no właśnie, wielu właścicieli po zakupie tanich poduch, w tym Febi narzeka, że wibracje nie ustały na nawet sie wzmocniły. Zanim więc kupi się tanie zamienniki to lepiej się dwa razy zastanowić. Dwa zestawy poduch nie będą tańsze niż jeden zestaw dobrych.
Awatar użytkownika
xCinek
Raczkujący
Raczkujący

Czyli mówicie że zacząć od sprawdzenia sprawności silnika... OK, kompresje zmierzyć to nie problem, ale co z kątem wtrysku? Da się jakoś sprawdzić czy jest dobrze ustawiony? Bo jednak koszt samego ustawienia trochę boli...
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

No bez zegara nie sprawdzisz. Z tym kosztem to różnie bywa. Jedni piszą, że u nich biorą po 50-70 zł. W Gdańsku jak sie pytałem to 150.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

xCinek
Podbij sobie do tego mechanika:
viewtopic.php?f=50&t=22981
Ja u niego w 6Nce silnik cały zmieniałem i było si, 6N2 tez u niego robię i jest ok, myślę że za przyzwoite pieniądze Ci to ogarnie , tylko jak będziesz dzwonił i się ustawiał to mów, że jesteś od Karola z granatowym i czerwonym polo to będzie wiedzieć o kogo biega i też odpowiednio Cię policzy :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”