[6R] Świece zapłonowe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Świece zapłonowe

Post autor: LameBoy »

Pytanko do posiadaczy 1.2 tsi,

od niedawna zauważyłem skok spalania, o ok 15% większe spalanie, przy braku zmiany w stylu jazdy(fakt faktem, że w międzyczasie spodkładkowali mi nastawnik turbiny z powodu błędu EPC - pomogło, błąd już nie wyskakuje, choć mam wrażenie trochę słabszych osiągów, reakcji na pedał gazu, redukcje itp).
Ogólnie mam wrażenie lekkiego opóźnienia w reakcji na gaz, bardzo delikatnego ale jednak.
Dowiadując się o tego typu objawy usłyszałem, że mimo rekomendacji wymiany świec co ok 60000km często przestają się one nadawać już ok 30-40kkm przejechanych.
Czy ktoś już coś robił u siebie ze świecami?
Z tego co wiem to do motoru 1.2 tsi są zalecane świece platynowe NGK - PFR7S8EG
koszt kompletu jakoś 160 zeta, czy samodzielna wymiana zalecana to już inna sprawa, jeśli ktoś sam wymieniał czy sprawdzał jak wyglądają jego świece też proszę o komentarz, jakieś wskazówki jak się do tego zabrać, na co uważać oglądając świece, kable i silnik? Oraz czy w ogóle się opłaca samemu, czy jednak warto za te 50 zeta do warsztatu wbić na paręnaście minut roboty?

Na razie nie oglądałem swoich świec, ale nie mam podstaw nie wierzyć znajomemu mechanikowi, który mówi że potrafią się solidnie zasyfić nawet po połowie zalecanego przebiegu od wymiany, tym samym wpływając na osiągi/spalanie.
Jeśli dodatkowym kosztem jest kupić 4 świece co 30kkm i sobie wymienić to uważam, że to żaden kłopot jak autko ma jeździć należycie, niemniej jednak chciałem zapytać czy nikt nie zauważył jakiegoś wzrostu spalania średniego o ok 0,5-1l - bo to ponoć pierwszy objaw że się świece kończą. Taki prosty test - jak zawsze się tankowałem po 650km przejechanych, w tej chwili muszę się tankować po ok 550-580km.

Proszę o opinie i doświadczenia :)

Pozdrawiam
Lame
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 16:13 przez LameBoy, łącznie zmieniany 1 raz.
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

LameBoy
zimowe paliwo ma więcej ekstraktów co za tym idzie mniej energetyczne w porównaniu do letniego
niskie temperatury tez mają wpływ na spalanie
co do świec to faktycznie po 60 tyś należy je wymienić
NGK to kiedyś było coś teraz nie koniecznie
polecam kupiić Bosch albo Beru ewentualnie Champion jak gdzieś dostaniesz
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Wymienialem w skodzie po 60000km i byly OK,wymienialem w audi A3 1 raz po 120000 i tez byly OK.
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: LameBoy »

Sorki Czaja za formalnie niedociągnięcia, dzięki za przeniesienie i poprawki :)

właśnie temat zimowego paliwa i temperatur o tyle u mnie odpada że autko zeszłej zimy, mroźniejszej niż tegoroczna jeździło i nie notowałem takich zmian w spalaniu jak tej zimy. Spalanie wzrosło, tj jak w lato miałem koło 6 l na 100km, tak w zimę ok 6,5l spalanko wzrosło, w tym roku od niedawna notuję spalania na poziomie 7-7,5 litra na 100km, przy tym, ze nie zacząłem nagle jeździć ostrzej czy agresywniej.
A co do wymiany to to że świeca po 60kkm wygląda na zużytą to normalna rzecz, a jak wygląda po 30-40kkm, bo właśnie to słyszałem od znajomego mechanika plus brat potwierdza jak u siebie miał w kilku autkach turbobenzynowych, że już po tym przebiegu świece zaczynają niedomagać, podnosi się spalanie o paręnaście % i wymiana świec załatwia problem.

Boję się po prostu sam świece oglądać, wykręcać i ogólnie bawić w ich wymianę, nie chcę nić spieprzyć i mimo wszystko to wyższy szczebel zabawy niż sprawdzenie filtra czy dolewka oleju albo regulacja świateł ;)
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”