za komputer z immo i kluczykiem na te kostki jest ciezko znalesc a jak sa to w granicach 250zł, mam pytanie do tych co sie znaja dobrze w tym polo, jak bym kupił wiazke elektryczna silnika z starszego polo np.http://allegro.pl/wiazka-instalacja-sil ... 65756.html i wsadził kompa tego co mam do silnika z immo to by poszło?
panowie taki temat:
zatarty silnik AUA 1,4, druga historia i druga zima,więc myśle o zmianie na jakiś inny.
jaki silnik (oprócz aua) da radę najprościej zaadoptować do mojego polo.jest to sedan z 2001r.
jak można to co będę potrzebował zmienić przy jakim silniku.
dodam że nie koniecznie zależy mi na większej mocy.
Od zawsze jeżdżę oplami więc VW jest dla mnie czymś nowym. Przeczytałem wielę wątkow, ale liczę, że pomożcie w moim przypadku.
Żonka zatarła motor w swoim polo (aer). W jego miejsce wstawiłem 1.4 aex. Osprzęt i cała reszta zostały stare.
Na chwilę obecną auto odpala, ale strasznie przebiera. Jest problem z ruszeniem bo strasznie szarpie. Przy przegazowaniu strzela w tłumik i gaśnie praktycznie przy każdym wciśnięiu sprzęgła.
Adaptacja przepustnicy nic nie dała. Czy wymiana kompa na taki od 1.4 rozwiąże ten problem ?? Wielu z Was pisze, że auto powinno chodzić na kompie od 1.0.
Niby niektórym działa na tym od 1.0. Mój 1.4 odpalał ale miał problem z wejściem na obroty i gasł od razu. O jeździe nie było mowy. Po włożeniu właściwego kompa odpalił od strzała. Tak więc zmień kompa na ten od 1.4 i ciesz się nowymi konikami
[quote=""karol111""]za komputer z immo i kluczykiem na te kostki jest ciezko znalesc a jak sa to w granicach 250zł, mam pytanie do tych co sie znaja dobrze w tym polo, jak bym kupił wiazke elektryczna silnika z starszego polo np.http://allegro.pl/wiazka-instalacja-sil ... 65756.html i wsadził kompa tego co mam do silnika z immo to by poszło?[/quote]
Zalezy z ktorego roku i do ktoregoo.W 1997 byl tak zawany maly lift.Zmienila sie troche instalacja eletryczna,wiec nie wszystko moze pasowac.
przem_polo a na co? Bo inne półosie są z tego co pamiętam tylko przy GTI, reszta to jeden pies - dowód? Opis półosi z vagcata (ETka):
drive shaft / AER,ALL,AEV,
for 5 speed manual transmiss.
/ ADX,AEX,ANX, APQ,AKV,AFH, AEE,AEA,AHS
To samo z poduchą tylną:
12 6N0199851AG
support
rear / SCHALT- GETRIEBE: AKP,ANW,AKK, ALD,ANV,ADX, AEV,AEA,AEE, AEX,AFH,AHS, AER,AKV,ALL, ANX,APQ
tutaj trzeba sprecyzować pytanie bo to nie jest takie hop-siup jak by komu się wydawało, a rzecz tyczy się ławy silnika i skrzyni biegów, w 6N były 3 rodzaje ław silnika, pod skrzynie na wodzik, pod skrzynie na linki i do GTI, ławy NIE SĄ ZAMIENIALNE, dodatkowo różnią się instalacje elektryczne, było kilka wersji, precyzujcie pytania będzie łatwiej odpowiadać i na pewno będzie mniej nieporozumień.
Może to nie najodpowiedniejsze miejsce na tego typu post, ale jestem zdesperowany i docenię jakąkolwiek pomoc ze strony Waszej Społeczności. Może zacznę od początku, kilka tygodni temu (podczas siarczystych mrozów) zamarzła mi odma w silniku i zapaliła się kontrolka oleju (sygnał dźwiękowy + migająca kontrolka). Jako że jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o samochody, pojechałem na tej kontrolce do mechanika :banghead: Przejechałem około 5km i efektem jest zatarty silnik... Od tamtej pory szukam ciągle takiego silnika na allegro i ogólnie po internecie (mój mechanik szuka po giełdach) niestety bez efektu :-( Ma ktoś może pomysł gdzie mógłbym taki silnik dostać? Może ktoś zna kogoś kto ma taki na sprzedaż po "swapie"? Czy istnieje jakaś alternatywa - myślę o zamontowaniu silnika innego typu ale bez jakichś dużych kosztów, albo jakieś odratowanie tego starego zatartego? Jakakolwiek odpowiedź mile widziana. Pozdrawiam, Przemek.
nie podałeś o jaki silnik chodzi ale domyślam się ze o 1.0 Remont twojego starego raczej nie opłacalny. Najlepiej było by zaszczepić jakiegoś 1.4 Ja ostatnio robiłem taką przekładkę. Roboty nie jest bardzo dużo jak by się wydawało a prędzej znajdziesz silnik 1.4 niż 1.0
Jak by ktoś chciał to sprzedam mojego 1.0na mono do 6N 179tyś. z długą albo krotką skrzynią. Czy ktoś z was próbował wrzucić do 6n silnik z g3 1.8 na mono wtrysku? Czy instalacja z 1.0 na mono będzie pasować?