Wszystko o OLEJ!!!

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Witam

Mam nadzieje, że piszę w dobrym temacie.

Mam pytanie, jaki olej zalać do skrzyni w 6n2 1,9SDi silnik AGD, skrzynia ETF. Teraz to ja nie wiem co tam jest wlane, ale sądząc po tym jak biegi wchodzą to chyba olej kujawski...

Dziękuję i pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""tomsson""]Witam

Mam nadzieje, że piszę w dobrym temacie.

Mam pytanie, jaki olej zalać do skrzyni w 6n2 1,9SDi silnik AGD, skrzynia ETF. Teraz to ja nie wiem co tam jest wlane, ale sądząc po tym jak biegi wchodzą to chyba olej kujawski...

Dziękuję i pozdrawiam[/quote]

oryginalny VW
s
sebsom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sebsom »

Panowie jaki olej do polo 6n 1.4 z '99 z przebiegiem 160tys? Nie mam pojecia co tam teraz jest wlane. Jedyna poszlaka to naklejka elf ;] ile tego oleju bedzie mi potrzebne i mniej wiecej w jakiej cenie on jest?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

opcje są następujące: 5W30/5W40 lub 10W40 wchodzi 3,2 L oleju, najbezpieczniej wlać półsyntetyk 10W40 jak nie jesteś pewien, możesz dalej elfa lać coś około 100 zł kosztuje, byle był takiej samej klasy lepkościowej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

Ewentualnie mobil1 cena 60-70zl za 4litry.
[quote=""rat4""]najbezpieczniej wlać półsyntetyk 10W40 jak nie jesteś pewien,[/quote]
Potwierdzam.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Ja obecnie leję Valvoline Max Life 10W40 i muszę przyznać, że jest mega różnica w pracy silnika pomiędzy Mobilem S, na plus rzecz jasna. Większość osób leje jak najtańszy olej, a tak naprawdę warto tych kilka złotych dołożyć i kupić porządny olej.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""JuStIcE""]Ja obecnie leję Valvoline Max Life 10W40 i muszę przyznać, że jest mega różnica w pracy silnika pomiędzy Mobilem S, na plus rzecz jasna. Większość osób leje jak najtańszy olej, a tak naprawdę warto tych kilka złotych dołożyć i kupić porządny olej.[/quote]
Mozna lac nawet najdrozszy olej,ale to nic nie da jak sie nie zmienia okresowo.
Gdzies czytalem,ze olej powinno zmieniac sie na zime,jesli jest brak kilometrow.
2011
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja obecnie leję Valvoline Max Life 10W40
no ten testowałem olej i dobry jest trzeba przyznać, teraz sunę na Shell Helix 10W40 i też bardzo pozytywnie oceniam.
Zrobiłem już ponad 5000 km a olej dalej czysty.
Wcześniej ValvoMaxlife, Petronas 10W40 OK, Oplowski GM5W30 totalna porażka ten olej tworzy czarny osad., a następny do testów będzie motul i petro canada :D :blush2: już raz bawiłem się w zmianę na 5W nic się nie rozszczelniło i nic się nie popsuło, ale jednak na 10W40 będę kontynuował jazdę :neo:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""rat4""]Shell Helix 10W40 [/quote]
Dedykowany przez VW.Takie info gdzies wyczytalem,ale jesli sie myle to niech poprawi ktos.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 0:46 przez przem_polo, łącznie zmieniany 1 raz.
2011
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""przem_polo""][quote=""JuStIcE""]Ja obecnie leję Valvoline Max Life 10W40 i muszę przyznać, że jest mega różnica w pracy silnika pomiędzy Mobilem S, na plus rzecz jasna. Większość osób leje jak najtańszy olej, a tak naprawdę warto tych kilka złotych dołożyć i kupić porządny olej.[/quote]
Gdzies czytalem,ze olej powinno zmieniac sie na zime,jesli jest brak kilometrow.[/quote]
Też prawda :) U mnie wymiana co 10k km, a że rocznie robię ponad 20, to 2 razy w roku cza wymieniać.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

[quote=""przem_polo""][quote=""JuStIcE""]Ja obecnie leję Valvoline Max Life 10W40 i muszę przyznać, że jest mega różnica w pracy silnika pomiędzy Mobilem S, na plus rzecz jasna. Większość osób leje jak najtańszy olej, a tak naprawdę warto tych kilka złotych dołożyć i kupić porządny olej.[/quote]
Gdzies czytalem,ze olej powinno zmieniac sie na zime,jesli jest brak kilometrow.[/quote]
Kto nie posmaruje ten nie pojedzie... Przestroga dla wszystkich.
Ten silnik od 2007 do 2012 nie był serwisowany i dalej pojedzie tylko na lawecie :)
Obrazek
m
milky
Newbie
Newbie

Post autor: milky »

Co do klasyfikacji lepkościowej już mnie uświadomiliście (10W40), a kolega wyżej pisał, że dobrze jest wlać coś Elfa i że cena stoi koło 100 zł. Znalazłem w sklepie internetowym olej półsyntetyczny Elf za nieco ponad 80zł. Dobra cena, czy szukać dalej?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

bardzo dobra, okazja, bierz
civic r18a2/407 1,6 HDi
j
jagoda
Newbie
Newbie

Post autor: jagoda »

Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie zmiany oleju obecnie mam syntetyk mobile one, i mam przebieg 189tys km i zastanawiam się czy przy tym przebiegu mam nadal lać syntetyk czy już półsyntetyk? :)
chcę kupić Lotos syntetyk w okazyjnej cenie 5w za 85zl lub półsyntetyk w cenie 55zl i nie wiem który :P
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bcs »

Jagoda....jeśli nie masz problemów z byt wielkim ubytkiem oleju to zostaw 5W.....
Jeśli chodzi o jakość oleju i markę to z doświadczenia wiemy, że lepiej jest dołożyć kilka groszy i kupić olej z wyższej półki niż tani olej który z syntetycznym ma tyle wspólnego co ja z drogą różańcową :P
A oleje crakowane to niestety najtańsze opcje cenowe.....
Nasz sklep ze skrzyniami biegów i olejami] SKLEP - SKRZYNIE BIEGÓW
Nasze Aukcje na Allegro] AUKCJE ALLEGRO
Forum o Skrzyniach Biegów] [url=http://www.f
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”