[6R] Praca ukadu wspomagania pytanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
JacekJacek
Newbie
Newbie

[6R] Praca ukadu wspomagania pytanie

Post autor: JacekJacek »

Witam
Jestem nowym posiadaczem VW Polo V 1,4 i zastanawia mnie praca układu wspomagania kierownicy. Doczytałem że jest tutaj układ elektrycznego wspomagania (nigdy nie miałem auta z takim układem wspomagania) wyczytałem że jak kręcę kierownicą to naturalne jest to że lekko przygasa np. oświetlenie kabiny ale u mnie poza tym efektem delikatnie słychać przy pokręcaniu kierownicą pracę chyba jakiegoś silnika elektrycznego, najgłośniej jak „dojadę” kierownicą do końca, dźwięk ten jest zawsze podczas jazdy również (oczywiście jak jadę szybciej to go nie ma bo pewnie go już nie słyszę). Czy to jest naturalne?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piotrej »

Też jestem posiadaczem Polo :cool2: V 6R 1,4 85km mpi według mnie to jest normalne że światła ci przygasają - oświetlenie kabiny i przednie (elektryczne wspomaganie) i słychać takie ,,uułuułłu'' najlepiej słychać dźwięk jak stoisz w miejscu (przy otwartym oknie) i lekko kręcisz u mnie też tak jest :) pozdrawiam
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
J
JacekJacek
Newbie
Newbie

Post autor: JacekJacek »

Ok Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LameBoy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: LameBoy »

jak R2D2 szczebiocze spod maski ;) standardowy objaw :)
"3,5 czy 3,8 sek do 100km/h i tak i tak się zesrasz z wrażenia, więc po co przepłacać jak to szybsze auto jest zazwyczaj dwa razy droższe..." ;)
M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

Post autor: MaGik.BIZ »

Tak mają nie tylko VW, w fordach jest identycznie :)
e
egi
Newbie
Newbie

Post autor: egi »

Witam,
ja od kilku miesięcy również jestem szczęśliwą posiadaczką VW Polo, tj. Polo 1,2, (wersja Tour, 2007 r.). Od jakiegoś czasu kiedy przekręcam stacyjkę a czasem także podczas jazdy słyszę jakiś szelest, coś jakby coś się wypełniało powietrzem. Mam wrażenie że ten odgłos dochodzi z kierownicy. Wiecie może co to może być?? Może tak działa wspomaganie albo poduszka, ale ja tego nie wiem???To mój pierwszy samochód więc proszę o wyrozumiałość :-)
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Prawdopodobnie jest to praca pompy wspomagania ale w czasie jazdy nie zaobserwowałem tego odgłosu
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Gdzies juz komus odpisywalem ze to normalny objaw pracy pompy i przestrzegam przed przetrzymywaniem kierownicy w pozycji na maxa skreconej,bo pompa wam dlugo nie popracuje :)
e
egi
Newbie
Newbie

Post autor: egi »

Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”