[6n]Manetka zespolona.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

[6n]Manetka zespolona.

Post autor: VwPolo3 »

Witam, mam do wymiany manetkę od kierunków i wycieraczek. Z tego co się dowiedziałem jest to manetka zespolona. Mechanik twierdzi, że ciężko jest znaleźć taką nową manetkę.
Mówił, że koszt używanej wyniesie gdzieś 55 zł a nowej aż 300 zł! Gdzie i za jaką mniej więcej cenę mógł zakupić taką manetkę, nową zespoloną?

Można zamiast zespolonej zamontować dwie osobno?

http://egaraz.com/offer,list,54655,7322 ... n_polo_(6n)_hb_10.94-08.99_wlacznikiprzelaczniki_przelacznik_zespolony.html

http://egaraz.com/offer,list,54655,7403 ... n_polo_(6n)_hb_10.94-08.99_wlacznikiprzelaczniki_przelacznik_zespolony.html

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ona się tylko tak nazywa - zespolona. Ale obie można niezależnie wymienić. Pytanie czy rzeczywiście obie są do wymiany. Napisz coś więcej o problemie. Jakby co to mam tą od kierunkow/świateł długich. Oddam za 26zł z wliczona przesyłka.
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Problem polega na tym, że już kilka razy poszedł mi dymek z nad kierownicy. Na dodatek nie działa mi szybki tryb wycieraczek. Działa jedynie jak przytrzymam manetkę do góry.
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

Ale manetka kierunkowskazów działa? Jesli tak to do wymiany jest tylko ta od wycieraczek. Ale zeby ja wymienic musisz odkrecic te od kierunkowskazów, ja wyciagnac a potem wyciagnac te od wycieraczek. Jesli masz zdolnosci manualne to sam sobie ja wymienisz ;) Jak bedziesz kupowac nowa to zwroc uwage zeby kupic taka jak masz teraz bo byly 2 rodzaje podam ci przykladowe linki abys sobie obejrzał
Z włacznikiem z boku do wycieraczki tylnej szyby
http://allegro.pl/przelacznik-wycieracz ... 03813.html
Bez włacznika do wycieraczki tylnej szyby (wycieraczka dziala tylko jest inna zasada, trzeba manetke dac od siebie i sie wtedy załacza)
http://allegro.pl/vw-polo-6n-94-01-prze ... 76416.html
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Serdecznie dziękuję za odpowiedz :)

Na to wygląda ze do wymiany jest tylko ta od wycieraczek bo kierunki dobrze działają.
Trudna jest samodzielna wymiana? Podałbyś mi instrukcję co i jak miałbym zrobić żeby wymienić ją samemu?
Będę wdzięczny.
r
rumcajs25
Swój
Swój

Wszystko zalezy od tego czy masz Polo w wyposażeniu z poducha czy bez, bo wiadomo ze bez poduchy łatwiej jest rozebrac. Ale jesli chodzi o wersje z poducha to moge ci pomoc bo sam rozbierałem. To tak po drugiej stronie kierownicy masz 2 sruby na imbusy, odkrecasz je i wychodzi ci poduszka kierowcy ale uwazaj na tasiemke airbagu zeby jej nie zerwac! tasiemka przy poduszce powinna dac sie sciagnac ale ja tego nie robiłem bo nie chciałem czegos zerwac bo nie chciała ta wtyczka mi zejsc, nastepnie ukazą ci si małe srubki na torx-y 3 sztuki odkrecasz je, potem odkrecasz głowną srube kierownicy i uwazając na tasiemke sciagasz kierownice ale zwróc uwage przy sciaganiu czy przypadkiem nie rozwala ci sie to z aukcji http://allegro.pl/tasma-airbag-zwijak-1 ... 42229.html ja o tym nie wiedziałem i to mi sie rozleciało (własnie po to są te torx-y zeby to trzymało) miałem potem troche problem zeby to dobrze złozyc. Jedna czesc juz sa toba teraz musisz odkrecic ten plastik od stacyjki aby to zrobic bierzesz srubokret krzyzak i schyl sie pod kolumne kierownicy tzn w to miejsce gdzie sa manetki kierunków etc sa dwie srubki w tej osłonie w nich sa sruby, odkrecasz delikatnie podwazasz ten plastik i ci odejdzie, gorna osłona wystarczy ze obnizysz regulacja kierownicy w doł i sama sie podniesie. Odkrecasz 3 sruby na płaski srubokret manetke kierunkowskazów sciagasz ja nastepnie masz te od wycieraczek tez ja sciagasz wymieniasz, składasz w odwrotnej kolejnosci ;) I gotowe :D Mysle ze pomogłem, jeszcze raz zwracam uwage na tasiemke i ten zwijak tasiemki co link podałem ;) Jak bedziesz miał problemy to pisz :)
Mój Chagalblue
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""VwPolo3""]Trudna jest samodzielna wymiana? Podałbyś mi instrukcję co i jak miałbym zrobić żeby wymienić ją samemu?[/quote]
to akurat jest bardzo dobrze opisane w kliku tematach. wystarczyło poszukać :acute: :acute: :acute:

ale Zbyszek miał dobre serce i opisał co i jak.
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję. Poduszki nie mam.
Z tego co się dowiedziałem będę musiał wyciągnąć kierownicę. Z instrukcji powyżej niestety nie mogę się doczytać w jaki sposób mogę to zrobić.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""VwPolo3""] Poduszki nie mam. Z instrukcji powyżej niestety nie mogę się doczytać w jaki sposób mogę to zrobić.[/quote]
zdejmujesz przycisk klaksonu (osłona ta na środku), odłaczasz od niej przewody elektryczne, i odkręcasz kierownice. uprzednio ustaw sobie koła do jazdy na wprost i zaznacz jak była kierownica, żebyś potem nie założył jej krzywo. pote już masz dostęp do "pajączka", który trzyma się na 3 śrubach. wyciągnąć też trzeba kostki przewodów które są zamontowane tak jakby z tyłu manetek.
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Rozumiem, że osłonę klaksonu wystarczy podważyć żeby udało się ją wyciągnąć?
Klucz do odkręcenia kierownicy to 24?
r
rumcajs25
Swój
Swój

Tak w wersji bez poduszki tez jest sruba 24mm, zeby sciagnac te osłonę muszisz ją podważyc i ci zejdzie ;)
Mój Chagalblue
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”