nawigacja + system traffic

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

nawigacja + system traffic

Post autor: dumle »

ostatnio często korzystam z systemu targeo, co by se warszawskie korki śledzić i patrząc często na moją trasę i trasy znajomych rzeczywiście wszystko się zgadza, stąd pomysł aby zmienić nawigację na tą z możliwością korzystania z systemu traffic (czyli podłączeniem do internetu)
Korzystał ktoś z tego? macie jakieś ciekawe propozycje? teraz używam lark 50.1 i jestem bardzo zadowolony, więc szukałbym czegoś bardzo podobnego (minimum 5" i odblokowany)

drugie mniej ważne pytanie - korzysta ktoś z map w nokii? tam też jest możliwość wymiany informacji o ruchu na drogach, ale czy to korzysta z systemu traffic czy jakiegoś innego? działa to w PL? ostatnio raz spróbowałem - niby info pobiera, ale trasy nie korygowało o korki.. :<
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

To tak powiem co wiem na temat tego systemu: A więc aby mieć system traffic podobno trzeba mieć jakiś zewnętrzny sprzęt: chyba jakaś antenka i tak jeszcze ten system nie rozkręcił się dobrze w PL także lepiej nie szaleć, ale z tego co czytałem w jakiejś gazecie aby system zaczął reagować i pomógł nam omijać korki musi znaleźć sygnał (w tym przypadku samochód który ma navi z tym systemem), że ktoś tam stoi w korku i dopiero do nas dolatuje, że jest korek, ale szczerze masz CB to Ci powiedzą, że korek tu i tu omijać możesz np. tam jadąc na np. Zakopane no i szukasz znaku zakopane na drodze, jedziesz tam i navi zmieni Ci trase i pomykasz spokojnie, ja tak robie przynajmniej.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

aby mieć ten system to trzeba po pierwsze w nawigacji mieć moduł TMC, a to co mówiśz o zewnętrzym urządzeniu to odbiornik TMC czyli antenka

nie znalazłem dokładnych informacji jak to działa, ale tak jak pisałem na stronie targeo mozna zobaczyc ze to fukncjonuje (w warszawie doskonale pokazywalo gdzie sa korki) wiec ten system musi czerpac dane od kierowcow posiadajacych takie nawigacje..

az dziwi mnie ze nikt nie mial z tym stycznosci.. no chyba ze trzyba informacje w sekrecie :)
Awatar użytkownika
kukusiek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: kukusiek »

powiem Ci dumle i niech mnie ktoś zbeszta jeżeli teraz palnę głupotę, że co do wawy w której byliśmy ostatnio z moja narzeczoną i moją kochaną poli, nie ma kurde korków! Jeździliśmy w południe na wieczór i nad ranem a powrót spod hiltona poźno w nocy pomijając czerwone to cały czas but... ok zgodzę się, iż to żadne godziny szczytu ale zapraszam na wrocławskie godziny szczytu we wrocławskich arteriach...potrafiłem w nich spalić pół paczki fajek z nudów...
MIESZALNIA TYNKÓW I FARB ELEWACYJNYCH "ANDRUŚ"
DYSTRYBUCJA --> STRZELIN/WROCŁAW
www.tynki-elewacyjne.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

hehe ojjjj kukusiek, w sumie nie o tym ten topic, ale gadasz takie głupoty że głowa mała :) w warszawie nie ma korków? :grin: :grin: :grin:
wrocławskie korki? przyznam że bylem 3 dni na szkoleniu i przemieszczałem się autem... stary tu nie ma co porównywać nawet :) kumple z pracy co na codzien siedza we wrocku jak przyjada do wawy to sie za glowy lapia... wiec najwidoczniej miales sporego farta, tu od 16 warszawa staje w miejscu do godziny około 19 i podobnie rano miedzy 7-9 (oczywiście w kierunkach wjazdowych lub wyjazdowych no i centrum), w ciągu dnia jest w miare, wieczorami i noca duzy luz :) przykładowo wczoraj przejazd 5km zajął mi 40 minut i to jeszcze zdążyłem przed największymi korkami.. system traffic pomógłby niesamowicie, stąd moje poszukiwania..
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

dumle wracając do tematu, dobrze mówisz, moja navi ma taką funkcje TMC, jak dałem auto skanowanie to nic mi nie wykryło i lipa :grin:
P
Paweł1
Newbie
Newbie

Post autor: Paweł1 »

Temat co prawda stary, ale chciałbym go odświeżyć. Udało się może komuś korzystać TMC z w Polsce? W moim RNS 510 w Polsce nie działa jednak w ostatni weekend majowy wybrałem się do Berlina i tam moja nawigacja robi BUM! Pojawiają się informacje o korkach, remontach, utrudnieniach w ruchu itp. Co lepsze nawigacja bez mojej zgody informuje mnie mniej więcej tak: "Wykryto utrudnienia na drodze. Zmieniam trasę..." Dałbym wiele gdyby coś takiego działało przynajmniej w największych polskich miastach.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Mieszkam 10km od granicy z Czechami i traffic na RNS310 pokazuje bardzo duzo informacji o utrudnieniach,u nich to rowniez dziala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”