Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
FlashBolt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: FlashBolt »

olej wymienilem na Valvoline Maxlife no i jest lepiej :)

po juz prawie 2 tys jest ciszej, ładnie wszystko pracuje i z czystym sercem mogę polecić ten olej.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Do polo wchodzi 3L oleju?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""KondzioR.""]Do polo wchodzi 3L oleju?[/quote]
To zależy od rocznika i skrzyni. Część miała pojemność 3.1 litra, a część 2.7 litra. Trzeba by sprawdzić na konkretnym oznaczeniu skrzyni.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""czaja""]To zależy od rocznika i skrzyni. Część miała pojemność 3.1 litra, a część 2.7 litra. Trzeba by sprawdzić na konkretnym oznaczeniu skrzyni.[/quote]

Piotrek tu sie rozchodzi o olej do silnika :grin:
Na początkowych stronach było wspomniane co nieco, ale niech będzie ku potomnym ogólne info :blush2:

Ilość oleju silnikowego
Obrazek

[size=99px]tagi: ile oleju do silnika 6n 6n2 , ilość oleju[/size]
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2013, 18:37 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

do mojego 1.4 akv wlalem ostatnio gdzies chyba 2.9l i na bagnecie bylo okolice minimum. Takze nie ma co nalewac wiecej niz 3.0
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Czasiu napisał:
OK.Dzięki
A mam pytanko jeszcze do filtru oleju jakiej firmy dać z tych lepszych ?
knecht, bosh, tutela-weber ,ten ostatni zawsze stosuję i nie narzekam, a czasem i filtron.
Ważne żeby co wymianę oleju wymienić filtr oleju bo jak wkład papierowy się na części posypie to będzie buba
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
firstborne
Początkujący
Początkujący

Post autor: firstborne »

Posiadam Polo 1.4 16V 2000r. przebieg 155 tys. km. Aktualnie leję półsyntetyk Mobil 1 10w40 i auto chłapie olej dość ostro tzn., w ciągu 2 miesięcy muszę z litr dolać. Po kupnie było wszystko wymieniane co tylko mogło, pod autem sucho, odma czysta także usterki mechaniczne bym wykluczył. Dodam, że auto jest zagazowane (sekwencja). Czy lepiej wymienić olej, który posiadam teraz na jakiś inny?
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

czy przegrzałeś kiedyś auto? bo możliwe że uszczelniacze zaworowe puszczają olej i wołają o wymianę, no i druga sprawa czy przebieg jest realny czy cofany to też ma znaczenie.
zmień mobila na coś innego, valvo, motul, fuchs, shell. Ale gwarancji nie ma że będzie palił mniej tego oleju.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
firstborne
Początkujący
Początkujący

Post autor: firstborne »

Tak, miałem taki przypadek jakoś w kwietniu, gdy stałem w gorączce w korku. Nie było poważniejszej awarii ponieważ zaraz po umożliwieniu zjazdu, zjechałem na pobocze, wymianie podległ tylko termostat. Poza tym auto nie kopci przy odpalaniu, ani przy dodawaniu gazu, temperatura nagrzewania jest dobra po ok 3 - 4 km mam już 90 stopni. A możesz mi kolego powiedzieć, jaki jest koszt wymiany tych uszczelniaczy? Bo samo ich kupno waha się w granicach 50 zł (czyli niedużo), ale nigdzie na forum nie mogłem znaleźć właśnie ile wynosi koszt wymiany SAMYCH uszczelniaczy. Zabawa samemu nie wchodzi w grę.
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tego nie wymieniałem ale tu masz ich 16 do wymiany o kosztach wypowie się ktoś inny
tu link
viewtopic.php?f=176&t=20692&hilit=zaworowe+uszczelniacze
civic r18a2/407 1,6 HDi
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Witam chciałem się poradzić doświadczonych kolegów na wymianie oleju wlali mi do polo 1.4tdi olej Motul Synergie+ SAE 10w40. i moje pytanie czy wszystko będzie ok w związku z tym olejem?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""Kuba87""]Witam chciałem się poradzić doświadczonych kolegów na wymianie oleju wlali mi do polo 1.4tdi olej Motul Synergie+ SAE 10w40. i moje pytanie czy wszystko będzie ok w związku z tym olejem?[/quote]
To jest zły olej do tego silnika. Te silniki OBOWIĄZKOWO muszą mieć olej o normie 505.01 lun 507.00. Normę to nie spełniają semisyntetyki.
Należy wymienić olej na właściwy dla pompowtrysków.
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

Witam zastanawiam sie nad olejem valvoline tylko nie wiem czy full synthetyk czy semi? teraz leje 5w50 Mobil1 przebieg 225 tys i juz troche zjada.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Kuba87 napisał(a):
Witam chciałem się poradzić doświadczonych kolegów na wymianie oleju wlali mi do polo 1.4tdi olej Motul Synergie+ SAE 10w40. i moje pytanie czy wszystko będzie ok w związku z tym olejem?

To jest zły olej do tego silnika. Te silniki OBOWIĄZKOWO muszą mieć olej o normie 505.01 lun 507.00. Normę to nie spełniają semisyntetyki.
Należy wymienić olej na właściwy dla pompowtrysków.

Też tak myślałem ale mechanik mówił że będzie dobry, od wymiany mineło juz kilka miesięcy, no i pytanie jaki olej mogę wlać żeby było tak jak trzeba,
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Kuba87""]

Też tak myślałem ale mechanik mówił że będzie dobry, od wymiany mineło juz kilka miesięcy, no i pytanie jaki olej mogę wlać żeby było tak jak trzeba,[/quote]

Zmien mechanika i zalewaj olej zgodny z normą 505.1 najlepiej 5W40
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”