[6N] Naprawa prawego błotnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Naprawa prawego błotnika

Post autor: VwPolo3 »

Witam, w końcu planuję zabrać się za naprawę prawego błotnika. Na fotkach poniżej przedstawiam problem. Byłem u lakiernika, powiedział że koszt wyjdzie 280 zł. Jak myślicie drogo czy warto się do niego wybrać? Gdy chciałbym zabrać się za to sam to co byłoby mi potrzebne i jak miałbym się z tym uporać?

Bardzo proszę o jakieś rady, propozycję. Jest to moje pierwsze auto i zbytnio jak na razie się na tym nie znam.

http://imageshack.us/g/221/img20120724195857.jpg/
g
gondzik1075
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gondzik1075 »

280? na allegro dorwiesz w kolorze używany za 100-150zł... ewentualnie są nowe błotniki z laminatu za 80zł+polakierować, ale nie wiem jak z jakością tych błotników. Lakiernik pewnie rdze usunie i polakieruje na nowo, ale przy takiej ilości rdzy jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że rdza powróci.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""gondzik1075""]280? na allegro dorwiesz w kolorze używany za 100-150zł... ewentualnie są nowe błotniki z laminatu za 80zł+polakierować, ale nie wiem jak z jakością tych błotników. Lakiernik pewnie rdze usunie i polakieruje na nowo, ale przy takiej ilości rdzy jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że rdza powróci.[/quote]
swiete słowa. kupuj używkę w dobrym stanie. ale nie szukaj w kolorze bo będzie i tak różnić się odcieniem. najważniejsze to żeby dorwać bez rudej. potem zabezpieczyć newralgiczny punkt błotnika - w dolnej części przy łaczeniu z progiem lubi zbierać się syf. najlepiej tam baranka sporo położyć i bedziesz miał spokój. potem błotnik do lakiernika i masz eleganckie autko :)
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za odpowiedzi.
Jak na razie chciałbym po prostu usunąć tą rdzę i zabezpieczyć przed ponownym rdzewieniem.

Rozumiem, że muszę papierem ściernym zedrzeć tą rdzę do gołej blach? Potem zabezpieczyć jakimś podkładem?

Proszę o wytłumaczenie co miałbym kupić i jak to najlepiej zrobić.
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

[quote=""VwPolo3""]Rozumiem, że muszę papierem ściernym zedrzeć tą rdzę do gołej blach? Potem zabezpieczyć jakimś podkładem?
Proszę o wytłumaczenie co miałbym kupić i jak to najlepiej zrobić.[/quote]
Jesli chcesz juz sie z tym podjedzonym błotnikiem bawic to musisz tak ładnie do czysta usunac te rdze, jak beda nierownosci dac szpachle, wyrównac ja, dac podkład po wyschnieciu papier na wode i wygładzic, polakierowac w kolor po wyschnieciu lakieru przeleciec to papierem na wode 2500 czy 3000 (nie pamietam, ale raczej 3000) i wypolerowac pasta, chyba nic nie zapomniałem :scratch:
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
V
VwPolo3
Raczkujący
Raczkujący

A gdybym zakupił ten używany i bym go wstawił?

http://allegro.pl/blotnik-przod-przedni ... 64287.html

Poradziłbym sobie sam go wymienić?
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

[quote=""VwPolo3""]A gdybym zakupił ten używany i bym go wstawił?
Poradziłbym sobie sam go wymienić?[/quote]
Ale z tego co widze to ty masz inny lakier :scratch: A w przekładki plug&play nie radze sie bawic nawet jak jest ten sam kolor bo roznica w odcieniu bedzie bo np auto mogło stac w słoncu i lakier wyblakł troche, jak juz to tylko malowanie elementu, no chyba ze juz chcesz to juz Twoja sprawa ;)
A z wymiana błotnika to zalezy jakie masz zdolnosci manualne, bo wszystko idzie samemu zrobic tylko zalezy od zdolnosci własnie
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

miałem to samo kupiłem błotnik za 100 zł znajomy mi pomalowal za 50 zł a jak kupisz uzywke z innego to tez nie wiesz czy juz go rdza nie gryzie i jak wygladac bedzie po zamontowaniu.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

[quote=""VwPolo3""]A gdybym zakupił ten używany i bym go wstawił?

Poradziłbym sobie sam go wymienić?[/quote]
Poza tym to błotnik od 6n2,widać na kancie przy kierunku :acute:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”