[6R] kontrolka świateł / wypalenie żarówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
garypayton
Newbie
Newbie

[6R] kontrolka świateł / wypalenie żarówki

Post autor: garypayton »

hej,
czy ktoś borykał się z problemem zapalającej się żółtej kontrolki awarii świateł podczas jazdy, co więcej gdy wszystkie światła pracują normalnie?

w ciągu 2 miesięcy 3-krotnie zapaliła mi się w trakcie jazdy owa kontrolka, co dodatkowo było potęgowane dwa razy szybszym cykaniem kierunkowskazu (instrukcja potwierdza taki objaw), ale tylko z jednej strony (raz z jednej, raz z drugiej, nie ma reguły). po zatrzymaniu (i nie gaszeniu silnika) i sprawdzeniu wszystkich świateł (tj. przy zapalonej kontrolce) okazało się że wszystko jest ok i wszystkie światła są sprawne (łącznie z przeciwmgielnym i rejestracją). następnie po zgaszeniu silnika i włączeniu zapłonu ponownie, wszystko wraca do normy tj. kontrolka nie wyskakuje.

myślałem, że takowej kontrolki nie posiadam, poza tym nie sądziłem, że po 2 miesiącach użytkowania samochodu fabryczną żarówkę trzeba będzie wymienić. i jak się okazało, na szczęście dla VW, nic nie trzeba było wymieniać.

czytałem w instrukcji i w zasadzie taki objaw kwalifikuje mnie albo do awarii świateł przyczepy z którą nie jeżdżę albo do serwisu, co chyba będę musiał zrobić, gdy jeszcze raz coś takiego się stanie. to jednak światła więc nie ma co kombinować.

pozdr.
M
Miły
Newbie
Newbie

Post autor: Miły »

Witam. Mam to samo. Już kilkakrotnie zapalała się kontrolka gdy wszystko jest ok. Po wyłączeniu zapłonu wszystko wraca do normy.

Pozdr
l
lukassta
Newbie
Newbie

Post autor: lukassta »

Witam,

ja miałem identyczny problem jak powyżej opisany przy włączaniu lewego kierunkowskazu (sporadycznie występował ten objaw) (dokładnie problem objawiał się zapaleniem żółtej żaróweczki=kontrolki spalonej żarówki oraz zwiększeniem częstotliwości migania zielonej strzałki w tablicy wskaźników, ale kierunkowskazy (wszystkie lewe żarówki migacza) migały z normalną częstotliwością. Po wyłączeniu zapłonu - wszystko wracało do normy - tzn. żółta żaróweczka "znikała".

Ponieważ mój samochód był na gwarancji - udałem się do serwisu, gdzie problem, jak się okazało jest znany i producent, czyli VW, zaleca
wgranie nowego oprogramowania sterownika. Serwis to uczynił - problem zniknął.
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

Witam, u siebie mam to samo, kontrolka sporadycznie się zapala (raz na 2-3 miesiące), dzisiaj byłem na przeglądzie po 1 roku. Jak się okazało oprogramowanie w mojej polówce jest aktualne, w bazie nie mają żadnego nowszego do mojej serii nadwozia. Może to być spowodowane komputerem, ale pewności nie ma, próbowali wymusić zapalenie się kontrolki jednak bez rezultatu.
Gdy się zapali kolejny raz, spróbuję do nich podjechać by od razu podpiąć pod komputer. Gdy wyłącze zapłon i włącze ponownie kontrolka spalonej żarówki już się nie świeci...
Nie sprawdzałem nic z migaczami, bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi, następnym razem postaram się zaobserwować miganie kierunkowskazów ;)
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Roffie89 »

A ja takowej kontrolki nie posiadam :)
Tylko nie wiem czemu :P
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

A spalila ci sie zarowka?Czy wyciagales ja zeby sprawdzic czy masz kontrolke?
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Roffie89 »

Spaliła i nic się nie świeciło.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Highline-to powinna byc,troche dziwna sprawa.U mnie narazie sie nie spalila zadna wiec nie sprawdze.Ale moze w zaleznosci od modelu,np.ja u siebie nie mam czujnika od plynu do spryskiwaczy a u innych jest.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

[quote=""zaako""]Highline-to powinna byc,troche dziwna sprawa.U mnie narazie sie nie spalila zadna wiec nie sprawdze.Ale moze w zaleznosci od modelu,np.ja u siebie nie mam czujnika od plynu do spryskiwaczy a u innych jest.[/quote]
Jeśli chodzi Ci o kontrolkę braku płynu do spryskiwaczy to występuje ona tylko przy zakupie reflektorów bi-ksenonowych lub pakietu zimowego. Nie ma tu znaczenia wersja highline.
Natomiast kontrolka przepalonej żarówki u mnie świeci. Ja u siebie sprawdzałem, kiedy wymieniałem ori żarówki H7 na Philips GT150 i po wyjęciu starej kontrolka świeciła.
Awatar użytkownika
Bartek1441
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Bartek1441 »

Mrugająca kontrolka to może być powoli wypalająca się któraś z żarówek lub nie orginalna żarówka, czy jakies diodowe wynalazki byc może też instalacja jest gdziś przytarta.
[size=12px]

[size=12px]
Kupie rozpórke gora i dol oraz znaczek GT na gril... PW
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Czy ktoś już znalazł rozwiązanie zapalającej się kontrolki przy sprawnych wszystkich żarówkach?

U mnie wszystkie żarówki świecą i nie były wymieniane od nowości, a wczoraj podczas kilku jazd po pewnym czasie zapalała się żółta kontrolka. Jeszcze mam pomysł, że przyczyną mógłby być padający czujnik świateł stop, ale niestety instrukcja nie mówi, czy w takim przypadku zaczyna migać kontrolka świec żarowych (jak w starszych VW) czy świeci się ta kontrolka przepalonej żarówki. Jakieś pomysły?
---EDIT---
Sprawa się wyjaśniła, ostatecznie po paru dniach przestała świecić żarówka od stopów :)
Obrazek
B
Bastek666
Newbie
Newbie

Post autor: Bastek666 »

Ja mam to samo u siebie w polo 2011 rok. zapala sie kontrolka ( zółta żaróweczka) a wszystko działa...po ponownym zapaleniu auta sytuacja wraca do normy...Widocznie ten typ tak ma jak to mówią starzy mechanicy:)
T
Twoje-Dywaniki
Newbie
Newbie

Post autor: Twoje-Dywaniki »

Hmm sugerowałbym posprawdzać wtyczki przy wszystkich lampach, wydaje mi się dziwne aby programowanie komputera załatwiało taką sprawę z reguły tak się lub dziać gdy gdzieś na lampie któryś z pinów wtyczki nie ma dobrego styku, np masowy wtedy da się to zaobserwować po "dyskotece" w lampie... ale żeby takie rzeczy w prawie nowych autach...
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

A u mnie się żarówka przepaliła, a żadna kontrolka się nie zapaliła, więc nie wiem czy ta funkcja w ogóle u mnie występuje
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

W wersji highline powinna,chyba ze nie zakodowane.U siebie narazie nie miałem okazji sprawdzić bo wszystkie świeca od 2 lat :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”