[9n] problem z diodami

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

o aku to ja sie nie boję ;-)
tylko tak głupio wyglądają te diody jak się "żarzą" :grin:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gvido
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gvido »

[quote=""misiek89""]Gvido
a z tą żarówką:Image
też tak miałeś?[/quote]

Tak mam identyczną żarówkę...

Wracajac do tematu to z tym mikro prądem płynącym przez obwód to jest racja bo po wyłączeniu ręcznym podświetlenia przełącznikiem na zero dioda gaśnie... eh ta technika :crazy:
Więcej o Mojej 9Ence Obrazek CzArNa StAll WINTER EDITION <!-- s][img]http://img23.imageshack.us/img23/7553/b ... xi2333.jpg[
Awatar użytkownika
PapaAdam
Newbie
Newbie

Post autor: PapaAdam »

Witam!
Jaki jest dokładnie symbol żarówki do lampki w podsufitce w POLO 9N?
Jakie polecacie żarówki z białym światłem LED?

PozdraVWiam,
Adam
VW Polo 9N 1.2 64KM 2002 3d Black ze Śląska
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Przez styki rozłączonych włączników drzwiowych płynie minimalny prąd, ale wystarczający, aby led się lekko świecił. Rozwiązanie jest proste - równolegle z diodą (nie szeregowo!) zamontuj rezystor np. 2,2 k Ohm, który ją zbocznikuje.
l
lopez89
Początkujący
Początkujący

Post autor: lopez89 »

Z rezystorem sprawa to podobna jak w lampce z bagażnika, ona posiada taki.
Ciekawe czy zastosowanie w oświetleniu led da sobie radę. Ale tam nie wiem jak jest moc.
A w domu chyba mam sporo takich samych rezystorów do tej żaróweczki od bagażnika :D
Niemieccy inżynierowie kolejny raz zadziwiają świat, gdy dochodzi do projektowania samochodów. :shock:
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

W polo 9n lampką we wnętrzu steruje moduł (centralnej elektryki albo komfortu nie pamiętam). Styk w drzwiach podaje tylko sygnał do modułu .Zresztą można to wywnioskować po tym że po otwarciu z pilota zapala się światło mimo zamkniętych drzwi. Plus jeszcze płynne przygasanie. Tak więc lampką nie steruje styk w drzwiach tylko tranzystor w module. A jak wiadomo tranzystory mają mały prąd spoczynkowy którego efektem jest właśnie świecenie diody (szczególnie tych które nie mają rezystorów a specjalne układy polaryzujące ).
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”