Wskaźnik ilości paliwa a pojemność baku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
anioleczekaga
Newbie
Newbie

Post autor: anioleczekaga »

Ja wczoraj zatankowałam i weszło mi 50 litrów ropy!!! Aż sama się zdziwiłam a na rezerwie przejechałam zaledwie 50 km.
To bak musi miec pojemność jakieś 55 litrów.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""anioleczekaga""]Ja wczoraj zatankowałam i weszło mi 50 litrów ropy!!! Aż sama się zdziwiłam a na rezerwie przejechałam zaledwie 50 km.
To bak musi miec pojemność jakieś 55 litrów.[/quote]

[quote=""Deska""][quote=""Deska""]Każde Polo posiada zbiornik 45l a do tego można wdusić w odpowietrznik równe 10l... więc 55... chyba proste...
Podczas tankowania w przypadku silnika benzynowego na pistolecie, którym się leje paliwo jest zgrubienie którym wdusza się "Cypek" przy wlewie od odpowietrznika i spuszcza się powietrze... wtedy robimy miejsce dla nowego Paliwa!

P.S nie raz wlewałem 53l... aj aj nie wiem po co ta cała dyskusja... każdy ma coś do powiedzenia... niekoniecznie na temat!
[/quote][/quote]

Wszystko w temacie.
G
Gosia85
Newbie
Newbie

Post autor: Gosia85 »

Witam zalałam do pełna tj. 47 litrow ropy do swojej polowki ,przejechałam 241km i kreska nawet sie nie ruszyla .Czy moze zawiesil sie plywak??? czy poprostu jeszcze jest tyle paliwa? :write:

Aj Gosiu, Gosiu, poszukaj czasem na forum rozwiązań :) Posta przenoszę do odpowieniego wątku.
czaja454
c
c4pricorn

Post autor: c4pricorn »

Mi też tak się zdarzyło gdy zatankowałem "z czubkiem"... W moim przypadku wystarczyło na chwilę otworzyć wlew paliwa i wskazówka od razu zareagowała.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

Post autor: Barbuletis »

W końcu uporałem się ze wskaźnikiem - okazało się że ktoś źle zamontował pompę paliwa - wyskoczyła z zatrzasku, sprężynka leżała na dnie baku a pompa nie była w pozycji pionowej tylko leżała trzymając się na przewodach. Teraz wskazania są poprawne do baku wchodzi 45L.
Spalanie w dieselku też się poprawiło w mieście w granicach 6l na trasie mieści się w 4L przy bardzo oszczędnej jeździe.
Obrazek
B
BartBN
Newbie
Newbie

Post autor: BartBN »

Witam, w moim 6n2 mam problem ze wskaźnikiem paliwa i kontrolką rezerwy jednocześnie. Czasami wskaźnik pokazuje dobrze, a kolejnym razem chwilę po odpaleniu silnika wskazówka wędruje na samą górę lub wskazuje 3/4 poziomu paliwa (gdy w rzeczywistości jest go około pół baku). Kontrolka od rezerwy świeci tylko przed odpaleniem silnika (więc żarówka jest sprawna) i raz gdy auto zdechło z powodu braku paliwa po wlaniu 5L na dojazd do garażu kontrolka zaczęła świecić (przed całkowitym wyjeżdżeniem paliwa nie świeciła w ogóle)... Zaglądałem do pływaka, nie potrafię określić czy coś z nim jest nie tak a na allegro i w InterCars nie mogę znaleźć nowego do 1.7 SDI. Jakieś pomysły? Może to typowy objaw jakiejś banalnej usterki? Dodam, że już dwa razy auto zdechło mi w czasie jazdy i raz, że nie jest to przyjemne dla mnie, dwa jest to zbrodnia dla mojego silniczka :P HELP :)
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

Niestety ale rezystor pływaka nie ma idealnej charakterystyki liniowej i od pewnej wartości bedzie pokazywał zawsze że bak jest pełny mimo że ubyło już sporo paliwa
co do wskazań rezerwy mozęmy sobie ją skalibrowac vagiem(nie dotyczy polo 6n przed małym liftem)wchodza w licznik i adaptacje na kanale 30 zmieniajac warośc od 120 do 136 możemy zauważyć jak wskazówka minimalnie opada lub podnosi się
rezystor pływaka możemy sprawdzić czy działa w całym zakresie prostym sposobem:
wymontowujemy pompe podpinamy sam rezystor(w benzynie sa to dwa środkowe przewody we wtyczce) załączamy zapłon,wychylamy pływak i obserwujemy zmianę wychyleń wskazówki czy działa płynnie bez zacieć, pokazuje skrajne wychylenia czy załącza się rezerwa
pozdro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”