[6N2] brak kontrolki check?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
volt_osg
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] brak kontrolki check?

Post autor: volt_osg »

witam, niedawno kupilem polo z silnikiem 1.4 mpi akk, i nie swieci check. nawet przed odpaleniem po przekreceniu kluczuka. ten sam licznik w polo 6n2 z silnikiem 1.0 normalnie posiada dzialajaca kontrolke, wiec zegary sa ok. nawet po odlaczeniu sondy lambdy nic nie zaswiecilo, mimo ze vag pokazal blad.
znalazłem taki film
https://www.youtube.com/watch?v=GEA0hPi ... re=related
i koles tez nie ma checka, czy w tym polo tak ma byc ???
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

U mnie w MPI działała ta kontrolka (przy odpalaniu) i raz nawet wyskoczył na chwilę jakiś błąd, bo zadławiłem auto ;)

Jak auto z dziwną historią, to może masz ją na stałe zdemontowaną, by nie świeciła się cały czas :P Na wszelki wypadek podłącz pod VAGa i przebadaj wszystko.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
v
volt_osg
Raczkujący
Raczkujący

co znaczy na stale zdemontowana? w sensie ze brak zarowki w zegarach? zegary sprawdzone w innym polo i normalnie sie check zaswieca. vag nie pokazuje zadnych bledow.
a z jakiego roku masz polo, ja mam 2000 ( wersja uk ). zastanawiam sie czy moze jest jakas mozliwosc wylaczenia checka w ecu?

drodzy posiadacze polowek, moze ktos srawdzic jak jest u Was? 1.4 mpi 2000r, moze byly rozne serie i niektore nie maja tego chcecka, albo czy mozliwe ze ktos grzebal w ecu, i czy jest to wogole mozliwe?
d
djlukaszbp
Newbie
Newbie

Post autor: djlukaszbp »

Ja także posiadam 6n2 2000r. 1.4 16v i check się pali, po wymianie jednej sondy lambdy po odpaleniu auta na parę sekund gaśnie, lub nawet czasami się nie zapala, ale moim zdaniem kontrolka ta powinna się świecić po przekręceniu stacyjki, więc najprawdopodobniej lampka została wymontowana aby nie drażniła w razie sprzedaży auta.
v
volt_osg
Raczkujący
Raczkujący

Kolego, czytaj ze zrozumieniem, napisałem przecież że te same zegary podłączone do polo 1.0l z 2001r i kontrolka normalnie się zaświeca i gaśnie kiedy powinna. Ja mam polo 1.4 8v z 2000r, i interesuje mnie czy ktokolwiek zaobserwował podobne zjawisko w swoim polo o identycznej konfiguracji. Z ilości postów wnioskuje ze albo nikt nie ma 1.4 mpi 8v (60hp), albo forumowicze są wyjątkowo leniwi,bo co szkodzi zobaczyć jak jest i napisać posta, fachowcem być nie trzeba!
Jak są tu jacyś "zaawansowani" to do nich kieruje pytanie: czy takie zachowanie sprawnych podkreślam zegarów, może być podyktowane wcześniejszą edycją programu w ecu. Inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy, no chyba że "tak ma być".
Dlatego właśnie ten post, żeby skonfrontować dane z innymi polówkami o takich parametrach.
Tak czy owak, dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
janoelektryk
Początkujący
Początkujący

Post autor: janoelektryk »

Witam.
Ja mam 6N2 1.4 MPI silnik AUD i kontrolka jest zaświeca się , po uruchomieniu silnika gaśnie jak kom nie złapie jakiegoś błędu i tak ma być.
Jeśli te same zegary w innym Polo kontrolka świeci to oznacza że nikt jej nie zniszczył.
Oznacza to że ktoś dezaktywował ją w ECU lub zablokował komunikacje pomiędzy zegarami a kompem .
Ale tak na marginesie to masz święty spokój bo mi tyle nerw upiła , zanim doprowadziłem wszystko do prawidłowego stanu .
*ROBIĘ*to*co*LUBIĘ*to*znaczy*NIC*
Obrazek

hasło: rekin
v
volt_osg
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki janoelektryk, już coś :) jednak ja wolałbym żeby check działał i nie sygnalizował usterek.
Odkryłem jeszcze coś, mianowicie poprzez vaga, w dziale instruments można zrobić test zegarów, tj każdej wskazówki z osobna i lampek tez. W moim polo wszystkie inne elementy zegarów działają, ale chceck nie. Mimo ze same zegary sprawdzane i w innym polo są ok.
Czy ma ktoś może schemat jak idzie "check" na pinach wchodzących do liczników? może któryś z obwodów jest otwarty?
Jak sprawdzić vagiem czy było grzebane w ecu w celu dezaktywacji kontrolki?
No i co z filmikiem z pierwszego postu? (taka sama sytuacja jak u mnie)
Jeszcze raz zwracam się z prośbą do posiadaczy polówek, konkretnie 1.4 MPI silnik AKK z 2000r.
Weź zobacz jak masz taki motor, i napisz :)
pozdr

dziś z kolei zauważyłem ze alarm(meta systems) jest podpięty przy kolumnie kierownicy, najprawdopodobniej to tylko podłączenie pod kierunki, ale wie ktoś czy może to mieć coś wspólnego z brakiem checka? i czy jest jakiś konkretny przewód za niego odpowiadający?

ponawiam pytanie, aczkolwiek z moich obserwacji wynika ze chyba nic złego się nie dzieje
NCT ( irlandzki przegląd ) przechodzi, spalanie jak na 1.4 8v i miejska "umiarkowana" jazdę na poziomie 7,5-8l na 100km, silnik raczej ma swoja moc,
wiec nie wiem po co ktoś przy tym grzebał, albo czemu VW tak zrobił w 6n2 z początku produkcji ( auto było zarejestrowane już 5 kwietnia 2000 )
p
przelaj
Newbie
Newbie

Post autor: przelaj »

Witam,

posiadam 1.4 MPI silnik AKK z 2000r. i także nie mam check'a. Lampka w zegarach jest w porządku i według mojego elektryka "ten typ tak ma".
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

Kiedyś w autoryzowany Bosch Service poprosiłem o sprawdzenie wszystkich kontrolek i powiedziano mi że w moim aucie odpowiednikiem kontrolki check Engine jest kontrolka świec żarowych. Lub jakaś inna. I że wszystko jest ok. Mnie się nie zapala check przy każdym zapalaniu auta. Mam 1.4 TDI AMF. Jest to prawda czy nie?.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""gallus""]Kiedyś w autoryzowany Bosch Service poprosiłem o sprawdzenie wszystkich kontrolek i powiedziano mi że w moim aucie odpowiednikiem kontrolki check Engine jest kontrolka świec żarowych. Lub jakaś inna. I że wszystko jest ok. Mnie się nie zapala check przy każdym zapalaniu auta. Mam 1.4 TDI AMF. Jest to prawda czy nie?.[/quote]

w każdej wersji silnikowej jest kontrolka check
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

nie w kazdej, kolega powyzej ma tdi i tam swieci sie kontrolka swiec zarowych jak jest blad silnika, ewentualnie jak nie ma swiatel stopu to kontrolka swiec zarowych tez mruga:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""turzol""]gallus napisał(a):
Kiedyś w autoryzowany Bosch Service poprosiłem o sprawdzenie wszystkich kontrolek i powiedziano mi że w moim aucie odpowiednikiem kontrolki check Engine jest kontrolka świec żarowych. Lub jakaś inna. I że wszystko jest ok. Mnie się nie zapala check przy każdym zapalaniu auta. Mam 1.4 TDI AMF. Jest to prawda czy nie?.

w każdej wersji silnikowej jest kontrolka check[/quote]

[quote=""Marianoo""]nie w kazdej, kolega powyzej ma tdi i tam swieci sie kontrolka swiec zarowych jak jest blad silnika, ewentualnie jak nie ma swiatel stopu to kontrolka swiec zarowych tez mruga:)[/quote]

No to w końcu jak jest panowie ? ?
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Ja w 6N2 nie mam tej kontrolki check, kolega tez nie, w passacie 98, 04, w audi 03 i 05, w ibizie 01 tez jest tylko kontrolka swiec zarowych ktora miga gdy jest blad silnika. Oczywiscie wszytkie powyzej to tdi.
Aaaa przepraszam, w ibizie jest ikonka silnika i dioda pod nia, ale to tylko dla tego ze ten licznik tez szedl do benzyny i widac uniwerslane oznacenia zrobili, ale nie ma elementow na plytce licznika co by ta kontrolke check wlaczaly. W kazdym tdi ktory mialem swiecila kontrolka swiec.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Czyli w serwisie dobrze mi powiedziano OK Dzięki.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

W mojej 9N 1.9TDI też nie ma kontrolki "check", zastanawiałem się dlaczego. Teraz już wiem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”