[6N2] jak wymienić termostat 1.4 tdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

[6N2] jak wymienić termostat 1.4 tdi

Post autor: Bavar »

Przymierzam się do wymiany termostatu i płynu chłodzącego ( silnik rozgrzewa się tylko do około 85C ) :commando: . Nie wiem czy wymienić go sam czy jechać do warsztatu. Termostat + płyn 5L to pewnie zakup poniżej 100 zł. Nie wiem jak się za to zabrać. Ma ktoś może mały tutorial z własnego doświadczenia ?? Nie interesuje mnie "sam naprawiam" etc.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Z własnego doświadczenia powiem ci, że jest to prostsze niż myślisz. Dla lepszego dostępu należy zdemontować alternator, odkręcasz 2 śruby z obudowy termostatu i cała w tym fizolofia.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Rozumiem że termostat jest pod wężem wychodzącym do chłodnicy. Na upartego wydaje mi się, że bez zdejmowania alternatora można to zrobić.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

tu masz trochę opisane: viewtopic.php?f=14&t=9856
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Mało mi to mówi ale dzięki :) Nie chcę grzebać przy tym cały dzień dla tego zależy mi na przygotowaniu się do tematu. W ostateczności pojadę do warsztatu.. :evil:
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Ostatecznie podjechałem do warsztatu i załatwiłem temat za 100 zł. Zamontowali mi termostat Verneta. Różnica od razu :) Trzyma równe 90C i szybko się nagrzewa oraz nie stygnie zbyt szybko. Przed zimą polecam wszystkim niezdecydowanym taką wymiankę.
Awatar użytkownika
kolski
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kolski »

A po jakim czasie się nagrzewa twoje 1.4 TDI teraz? Zastanawiam się bo ja dziś przy -7 przejechałem 14 kilometrów i silnik się nie nagrzał, cały czas ok 70, może troszkę powyżej. Fakt, że na koniec jechałem ok 5 km za zamulaczami 40, 50. Jak wyskoczyłem na dwupasmówkę docisnąłem troszkę w kilometr ustaliła się temperatura 90 stopni.
Może mam również uszkodzony termostat?
Nasze 6N2
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Uszkodzony taka temperature 70st wlasnie trzyma. A przez ten dystans co zrobiles powinien sie zagrzac. Zeby miec pewnosc to ogrzewania lepiej nie wlaczac, no albo tylko na 1 bieg. Podczas jazdy bedziesz mial jakies 70stopni, a zatrzymasz sie, nie gasisz silnika i po chwili widzisz jak wskazowka idzie na 90 to termostat walniety. Ruszasz dalej w droge i widzisz ze wskazowka podczas jazdy opadla i trzyma 70st to juz na bank termostat:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
kolski
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kolski »

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzę.
Nasze 6N2
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Witam. Diabeł tkwi w szczegółach :twisted: . Jak odpalisz auto to nie załączaj ogrzewania i jedź. Zobacz jak Ci się wtedy nagrzewa. Ten model ma problemy z dogrzaniem przy silnych mrozach ale przy przejechanych 15km przy -7 z prędkością około 70km i ogrzewaniem na 75% z nawiewem 1 powinieneś osiągnąć około 90C. Ja najpierw rozgrzewam silnik do 70C a potem zwiększam grzanie dla komfortu. U mnie był problem taki że nawet w lecie silnik nie łapał 90C przy normalnej jeździe. Podczas zatrzymania przed przejazdem kolejowym silnik się studził momentalnie. Jeśli idzie o wymianę termostatu to nie jest to skomplikowane ale osobiście wolę jechać do mechanika i mieć temat załatwiony w 30 minut.
edit: jak jechałeś wolno i mało dynamicznie to silnik mógł nie złapać tych 90C przy mrozach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”