Parę dni temu strzeliła mi sprężyna w prawym przednim kole. Po lekturze postów na forum zdecydowałem się na wymianę na komplet KYB (amortyzatory + sprężyny).
Wyszedł przy tym problem z modelami, który opiszę dla potomności.
Według katalogu KYB na 2013 rok sprężyny do 6n2 1.4 60KM i słabszych to model KYB RC 3454. Naszukałem się tego modelu w sieci i znalazłem tylko jedną sztukę w intercarsie co mnie średnio urządzało.
Napisałem do kilku sprzedawców na allegro czy może nie mają i dostałem odpowiedź że sprężyny są. Kiedy przyszła paczka patrzę na karton a tam KYB RC 1692 (wg. katalogu montowane w 6n2 ale przy silnikach diesla). Skontaktowałem się ze sklepem i okazało się, że system automatycznie zamienił im rc 3454 na 1692 gdyż zostały one wycofane z produkcji z powodu wady fabrycznej. Na potwierdzenie dostałem kilka linków do różnych systemów zamawiania części.
Podsumowując rc 1692 idzie do wszystkich 6n2 poza GTI a w katalogu KYB jest błąd.
Dodam jeszcze kilka informacji zebranych z różnych wątków i podczas samodzielnej wymiany:
- sprężyny podobnie jak amortyzatory wymieniamy parami
- amortyzatory KYB do 6n2 poza GTI to KYB - 633712 - olejowe, KYB - 333712 - gazowe (droższe), z tego co zrozumiałem czytając posty dot. 6n gazowe są bardziej twarde, olejowe bardziej komfortowe
- kolumna Macphersona w 6n2 jest zbudowana inaczej niż w 6n. W 6n2 górne mocowanie składa się tylko z dwóch części - łożysko i mocowanie
- kompletna kolumna to amortyzator, sprężyna, osłona, obój, łożysko, górne mocowanie. Przy kompleksowej wymianie powinniśmy wymienić wszystko.
- po wymianie należy jechać na geometrie gdyż kolumna ma regulacje kątów i małe szanse że złożymy tak samo jak było.
- przy wymianie można obyć się bez ściągacza. Jak jedna osoba dociśnie sprężynę na amortyzatorze to druga może spokojnie nakręcić nakrętkę na tyle żeby wszytko się trzymało i może dociągnąć sprężynę nakrętką. Ja nie rozbierałem starej kolumny, jeżeli będziecie wymieniać tylko amortyzator i rozbierać starą kolumnę to lepiej zainwestować 30 zł w ściągacz z allegro bo odkręcanie nakrętki bez niego może być niebezpieczne.
- do całej operacji potrzebne są : podnośnik, dwa solidne klucze 18 (przyda się też kawał rurki na przedłużkę bo śruby są mocno dokręcone) do odkręcenia dwóch śrub łączących amortyzator z obudową łożyska koła, klucz 13 do odkręcenia górnego mocowania od kielicha(trzy śróby), klucz 22 oczkowy oraz imbus 6 do przykręcenia górnego mocowania do amortyzatora (imbusem trzymamy tłok amortyzatora żeby się nie obracał).
- należy pamiętać o ściągnięciu ze starego amortyzatora uchwytów mocujących kabel od ABSu, górne mocowanie (to blaszane) ciężko zacisnąć ponownie bez złamania. Ja odłamałem stare mocowanie i dokręciłem uchwyt używając stalowej obejmy (takiej jak przy wężach).
- do wykonania naprawy przyda się pomoc drugiej osoby. Wyjęcie kolumny tak aby nie urwać kabli ABSu i hamulca oraz skręcanie Macphersona będzie ciężkie w pojedynkę.
- czas potrzebny na wykonanie operacji to około godziny na stronę
Więcej grzechów nie pamiętam. Mam nadzieję, że się komuś przyda

Polecam sklep e-amortyzatory.pl. Bardzo profesjonalny i szybki kontakt oraz części w atrakcyjnych cenach. Opowiadali na maile nawet w weekend i nigdy nie musiałem czekać więcej niż godzinę na odpowiedź.